Француски председнички избори: Макрон и Ле Пенова у другом кругу

Либерасион наводи да је Макрон освојио 23,7 одсто а Ле Пенова 21,7 одсто гласова, док су кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон добили 19,7, односно 19,2 одсто, преноси РТС.

Фото: Ројтерс

Спутњик наводи да то уједно значи и да Макрон и Ле Пенова, према прелиминарним подацима, иду у други круг председничких избора.

Ле Пенова је након првих објављених резултата изјавила да пред Французима тренутно стоји избор – или бирају земљу са заштићеним границама или државу у коју могу ући терористи.

„Ово је историјски резултат, први корак је направљен. Време је да ослободимо француски народ од арогантне елите“, рекла је она

Са друге стране, Макрон је рекао да је Француска данас окренула нови лист у политичком животу те земље.

Он је позвао све грађане Француске да се уједине и да гласају за њега у другом кругу председничких избора у тој земљи.

Он је рекао да за две седмице намерава да постане председник Француске и свих њених грађана и патриота.

„Изазов другог круга избора није у томе да се гласа против некога, већ да се окрене нови лист и промени неефикасан систем“, рекао је Макрон.

Фото: Ројтерс/Philippe Wojazer

Огласио се и Фијон, који је признао пораз али је позвао све „демократски оријентисане бираче“ да на председничким изборима не допусте да на власт дођу „ектремисти“.

И премијер Бернар Казнев је позвао све бираче да у другом кругу подрже Макрона.

Иначе, излазност на председничким изборима у Француској је до 20 часова по локалном времену износила 81 одсто, подаци су Министарства унутрашњих послова те земље.

***

Сукоби демонстраната и полиције у центру Париза после информација да је Марин ле Пен након Емануела Макрона освојила највише гласова у првом кругу председничких избора.

Најмање један демонстрант је рањен приликом сукоба са полицијом на тргу Бастиља у Паризу, преноси репортер РИА Новости са лица места.

(Спутњик, 23. 4. 2017)

Биографија Емануела Макрона 

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета „У марш!“, бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњем председнику Франсоа Оланду и потом министар економије.

Емануел Макрон

На позицији министра, Макрон (39) је укинуо прописе који су до тада важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом, наводи Би-Би-Си.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супротставили.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Такође предвиђа значајна смањења пореза за корпорације и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи.

Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.

Макрон себе представља као „непријатеља национализма“ и кандидата „отворене Француске која има своје интересе – безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету“.

Биографија Марин ле Пен 

Марин Ле Пен, лидерка француског десничарског Националног фронта има тврдокоран став о имиграцији али је лично покушала да делимично ублажи радикално десничарску политику своје странке и њене контроверзне ставове о странцима.

Марин ле Пен

Залаже се за аутоматско избацивање нелегалних имиграната уз смањивање броја легалних миграната на 10.000 годишње, затварање „екстремистичких џамија“ и давање приоритета Французима у додели социјалних станова.

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте.

Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум.

Поборник је пензионисања са 60 година и гарантовану 35-часовну радну недељу.

Налази се на челу Националног фронта од 2011. године, када је место председнице преузела од свог оца Жан Мари Ле Пена и у протеклих шест година успела је да побољша рејтинг странке што је било посебно уочљиво на регионалним изборима 2015. године.

Пре него што је дошла на чело странке радила је као адвокат.

(РТС, 23. 4. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Први круг избора у Француској је завршен. Макрон 24%, Ле Пен 22%, Фијон 20%, Меленшон 19% . . .

    У други круг иду Макрон и Ле Пен. Што значи :
    – Следећи председник Ф је Макрон. Ф наставља уходаним путем. Уз минималне промене
    – Европска Унија такође

    Изгледа да и Србија наставља уходаним путем. Спрам ЕУ она је и даље понизна, повијена, изгубљена. Приграбивши сву власт, њен вођа се окружио послушним и безначајним људима који немају ниво, не знају језике, не умеју да оду у Брисел, сретну партнере, лобирају за Србију . . .

Оставите коментар