Годишњица смрти генерала Миланa Недићa

На данашњи дан 1946. године генерал Милан Недић је, према званичној верзији, извршио самоубиство током истражног поступка.

Милан Недић (Фото: Википедија)

Милан Недић (Фото: Википедија)

У међуратном периоду налазио се на месту начелника Генералштаба и министра војске и морнарице, а у време инвазије Немачке командовао је Трећом групом армија. Његова улога се различито тумачи у историографији, од тезе да је био издајник у служби окупатора, до тезе да је у питању трагична фигура – човек који је свесно жртвовао углед преузевши функцију шефа владе у окупираној земљи како би, колико је то могуће, ублажио трагедију српског народа.

Несумњиво је да су органи његове владе у најтежим условима збринули оне који су избегли од хрватских усташких злочина у „Независној Држави Хрватској“, као и са других окупираних територија, укупно више стотина хиљада људи. Учествовао је у ослободилачким ратовима које је водила Србија 1912-1918. и из њих је изашао као веома угледан.

Породица и поштоваоци дела генерала Недића ће данас приредити помен као знак сећања на овог великог Србина и човека.

за породицу Недић
праунук Александар НедићCategories: Противу заборава

Tags: ,

3 replies

 1. „У међуратном периоду налазио се на месту начелника Генералштаба и министра војске и морнарице, а у време инвазије Немачке командовао је Трећом групом армија.“

  Kao nacelnik generalstaba, Milan Nedic je tvrdio da nasa vojska nema nikakvog izgleda u ratu protiv Nemacke i zbog toga je smenjen. I princ Pavle je to mislio i potpisao mirovni pakt (kao sto je uradio SSSR) sa silama Osovine.

  27 marta 1941, moji roditelji i ujaci, setali su ponosno ulicama i sa drugim blesavim Beogradjanima vikali : Bolje grob nego rob ! Bolje rat nego pakt !

  Taj bezumni akt doneo nam je rat, porusenu zemlju, stvaranje NDH i dolazak komunizma. Nasa vojska se nasla u zarobljenistvu u Nemackoj. Tako je otvoren put i Pavelicevim ustasama i Titovim komunistima.

  Moj otac je streljan u Jajincima sept 1943, jedan bratic je umro u Mauthauzanu, dva ujaka oficira su proveli 3 god u nemackim logorima. Majka se mucila da nas prehrani i podigne.

  Dobili smo grobove, bili smo robovi.

 2. ** *** sto se tice „celine“, i ujaka, kraljevina je,“udarila u ledinu“,pre nego sto su komunisti, zapoceli, a, otpravila je,unistla odbrambenu silu, slanjem do 400.000,vojnika,podoficira i oficira u nemacke logore.Meni je, petoro zavrsilo u Jadovnu,a, dva strica,pogunula kao partizani, ujak kao djak dobrovoljac Sremskog fronta, dva ujaka na terenu Srema, itd,itd.. Mnogo ljudi je izginulo,u Evropi, pa i siroj okolini..SSSR,Kina..Sever Afrike.. a da nije zucnulo „bolje rat nego pakt“. Da, mi pustimo Siptare,Bugare do Nisa ?? Hrvate do Zemuna..?da sacuvamo, sebe,ujake striceve..?

Оставите коментар