Стеван Гајић: Ако се Американци повуку са КиМ, бићемо „један-на-један“ са косовским снагама

У емисији „Да Можда Не“ РТС-а говорило се о првим потезима Доналда Трампа – како председник Америке испуњава своја предизборна обећања и какве је реакције изазвао.

Др Стеван Гајић

Др Стеван Гајић

У једном тренутку аутор и водитељ емисије Оливера Ковачевић цитирала је америчког министра одбране Џејмса Матиса како би он препоручио смањење америчких снага на КиМ: „Пре него што би било мудро да се смањи америчко присуство на Косову, косовске безбедносне снаге морају добити мандат да спроводе домаћу безбедност у одбрани територије.“

На то је реаговао др Стеван Гајић, рекавши (на снимку од 24:30): „Желео бих само једну историјску паралелу да направим. Када се завршавао Вијетнамски рат, процес који се звао ’вијетнамизација Вијетнама’, председник Никсон је прогласио победу, предао је снагама – да не кажем Косовском заштитном корпусу Вијетнама – да воде даље рат. Врло брзо после тога су снаге Вијетконга и Северног Вијетнама заузеле Сајгон и ујединиле Вијетнам. Дакле, постоји пракса код Американаца да кад желе да напусте своје клијенте – кажу ’ево, сад сте ви независни, па се сами сналазите’. Ја уопште не видим ову изјаву [Џејмса Матиса] као нешто сасвим лоше.“

Оливера Ковачевић: Кажете да није лоше да се Американци повуку, а алтернатива повлачењу је – каже Матис – да косовске безбедносне снаге чувају суверенитет земље.

Стеван Гајић: Каква је разлика нама између УЧК, Бали комбетара или косовских безбедносних снага?

Оливера Ковачевић: Добро, ви мислите да је свеједно да ли је тамо КФОР или косовске снаге?

Стеван Гајић: Апсолутно! То је територија Србије и ја мислим да је сјајно да Американци напусте Косово и да то оставе косовским безбедносним снагама.

Оливера Ковачевић: Да ипак Тачи управља? Добро.

Стеван Гајић: Не, него да просто имамо ситуацију у којој повратак [КиМ] под уставни оквир Србије не би значио и сукобљавање са силом као што је Америка.

Оливера Ковачевић: Какав повратак под уставни оквир Србије?

Стеван Гајић: Повратак Косова и Метохије, према одредбама Бадинтерове комисије.

Оливера Ковачевић: Нисам баш разумела…

Стеван Гајић: Како нисте разумели?

Оливера Ковачевић: Косовске безбедносне снаге, то је војска Хашима Тачија…

Стеван Гајић: Да, као што је и УЧК била војска Тачија и Рамуша Харадинаја.

Оливера Ковачевић: То је та војска, ви кажете да је боље да буде та војска на Косову него да буде тамо КФОР?

Стеван Гајић: Нисам то рекао. Рекао сам вам да Американци говоре о повлачењу са Косова, у тој ситуацији ми ћемо бити „један-на-један“ са тим косовским снагама.

Оливера Ковачевић: Како „један-на-један“? Не разумем. Они су на Косову, ми смо у ужој Србији.

Стеван Гајић: Не знам да ли треба да вам нацртам?

У емисији су још учествовали Милан Мишић, спољнополитички коментатор Политике, Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ АД и Златко Паковић, позоришни редитељ и колумниста листа „Данас“.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. А онда куку наме! Са ким и са чим један на један? Шиптари ће доћи до Ниша док се наш „паметни“ вођа договори с Могеринијевом шта и како да ради! Можда се Срби и досете да га питају ( када се формира велика албанија): вођо
    дигни главу и погледај како си нас водио! и добију одговор не могу слеп сам!

Оставите коментар