Александар Вучић: Не прихватам да олош вређа наше најистакнутије спортисте

Премијер Србије Александар Вучић честитао је данас српским освајачима медаља на летњим Олимпијским играма у Бразилу и нагласио да је то плод њиховог талента и труда, али и системског приступа државе. „Честитам спортистима, јер су своју земљу представљали на најбољи могући начин”, подвукао је он и најавио да ће им новчане награде од државе, као што је обећано, бити исплаћене до петка, у укупној висини од нешто више од 3 милиона евра.

Премијер Александар Вучић (ФотоТанјуг/Т.В.)

Премијер Александар Вучић (Фото: Танјуг/Т.В.)

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да, за разлику од оних који желе те успехе да представљају као своје резултате, он то не жели да чини и зато није присуствовао спортским манифестацијама, па неће ни присуствовати масовним дочецима, пошто неће да се кити туђим перјем. Он је нагласио да није случајно погодио број медаља, подсетивши да је на три конференције за штампу, говорио да ће наши спортисти освојити осам медаља.

„Било је осам, јер знамо шта смо очекивали, колике су могућности спортиста, али и шта је држава урадила. Спреман сам да прихватим озбиљну дебату ван спорта и моја обавеза је да кажем колико је Србија уложила новца”, нагласио је Вучић. Он је истакао да није разумео што, када није било медаља, председника Србије Томислава Николића оптуживали да је баксуз, а њега као шефа владе зато што није давао паре.

„Не мислим да се правдам разном олошу. Хоћу да уђем у озбиљну дебату. Разноврсном олошу из различитих сфера друштвеног живота, којем сметају људи који нису патолошки острашћени”, поручио је Вучић извинивши се Давора Штефанеку и Ивани Шпановић што су морали да трпе ту олош.

„За нас су сви спортисти исти. Нећемо да правимо разлику између Давора и Иване или било код другог. Алал вера шампиони, мајстори. Хвала на медаљама”, нагласио је он додајући да спортисти имају право да кажу шта желе и шта мисле.

Вучић је навео да је од 2000. године Србија освојила 201 медаљу на олимпијским играма, а у последње године 84 медаље. „Да ли ви мислите да је то случајно”, упитао је Вучић. Он је навео да ће више од три милиона евра бити исплаћено олимпијцима са медаљама и то до петка, што до сада никада није био случај.

Вучић је рекао и да је држава преко Олимпијског комитета издвојила више од осам милиона евра за припреме олимпијаца. „То је онолико колико држава може. Можда може и више, али ми реците одакле, али да ми после не кажете да подржавате штрајкаче”, рекао је Вучић, и нагласио да верује да ће Србија на Олимпијским играма у Токију 2020. године освојити 15 медаља, јер ће бити припремљена за то.

Он је истакао да Србија сада има најбоље услове у региону Западног Балкана и да у то нема сумње. Вучић је прецизирао да ће Србија за златну медаљу издвојити 40 до 45.000 евра, за сребрну и бронзану медаљу од 30 до 35.000 евра, али и подсетио да држава издваја и 166.000 динара на месечном нивоу за националне пензије.

Вучић је рекао да је уведен систем да један човек може да обавља само једну функцију у спорту и да верује да се то, уз један изузетак, дословно спроводи. Такође, ниједан савез или клуб не може да добије висе од 20 одсто, данас се финансирају мали спортови и локалне самоуправе морају да улаже више у спорт, а не само у фудбал, што је раније служио за малверзације.

„Увели смо и то да висина чланарине не може за малолетне спортисте да буде већа од десет одсто од просечне зараде у Србији”, рекао је Вучић. Вучић је рекао да постоји фалинка у систему спорта за коју, каже, није крив министар спорта, већ он лично и влада, а то је чињеница да нико није за приватизацију у спорту.

Он је поручио да сада имају прилику да вичу „Вучићу педеру”, а да ће он сваки следећи пут добијати још више гласова. „Од када сам премијер све награде су исплаћене за врхунски спорт у рекордном року од седам дана. Није то питање односа према спорту, већ поштовања према грађанима Србије. Када се да налог трезору све се уплаћује у једном дану, а то је јер имамо добро стање јавних финансија”, објаснио је Вучић.

Он је подсетио да су награде за индивидуалне спортисте увећане за 10.000 евра, а за колективни спорт 5.000 евра. Спортским саветима влада је исплатила новац, што је системска ствар, већ у јануару, што до сада никада није био случај. Средства које спортисти добијају од Олимпијског комитета су наша средства, подсетио еј он додајући да држава финансира савезе и репрезентацију, а не клубове.

С тим у вези је поменуо да је лаж да се угасио КК Војводина, додајући да се угасио клуб који је служио за прање новца једне политичке странке, чији су функционери формирали клуб, а чија партија је владала Војводином 16 година.

Не дам да вређате Андрију, Ивану и Давора!

Хоћу у сваком тренутку да заштитим државу и владу, тамо где није крива, ма како то не било популарно, и нећу да дозволим неморалним и нечасним људима да вређају наше најбоље спортисте само зато што мисле другачије од њих, рекао је данас премијер Александар Вучић.

„Свако ко је Андрији Прлаиновићу рекао „злато у блато” је „олош елита”, поручио је Вучић одговарајући на прес конференцији на критике да је у својим изјава увредио управо овог ватерполисту.

„То што сте можда сматрали увредама, објаснио је, није се односило ни на једног спортисту, већ, како је навео, на Пајтића и друге који су говорили да су олимпијци „упркос нама освојили су толике медаље”, а говорио сам и о људима са РТС-а, јер ћу тражити да утврдимо колику су екипу послали у Рио и колико је то коштало грађане.

„Три пута сам рекао да ће бити осам медаља, а када се све завршило, рекли су да је то утеха за бедни народ”, приметио је Вучић и запитао да ли исто тако говоре да су америчке медаље утеха због расних нереда, да су британске замена и утеха за Брегзит…

„О чему се овде ради, каква црна утеха?! Србија је све успешнија, са све више победничког, него губитничког менталитета”, рекао је премијер.

Он је, „обраћајући” се Андрији Прлаиновићу, рекао:

„Свака част Андрија, капа доле, ти си геније, један од најбољих спортиста свих времена, не морам у свему с тобом да се слажем, али ћу то на цивилизован начин да изнесем”.

„Али, да прихватим да онај олош који по цео дан смо соли памет и вређа наше најистакнутије спортисте, јер не прихватају да мисле исто као они, најбруталнијим личним увредама, па мисле имају право, ми смо ти који су елита, а у чему сте елита, у нераду и мржњи…„.

Они су, каже, навијали против ове земље, јер су мислили да је то њихова шанса да покажу да је држава неуспешна, а када су наши спортисти успели, онда су покушали да докажу да држава није заслужна.

Премијер је поручио и да нема боље речи за све који су лоше говорили о српским спортистима, људима који су Србији на олимпијским играма донели медаље, те да такве може само да назове олошем и бедницима.

„Олошем, бедницима и јадницима сам назвао све оне који су тако назвали наше спортисте. А, то су слабе и недовољно снажне речи”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре и истакао да је једини у овој земљи који има петљу да „попу каже да је поп”, и да том олошу каже шта је.

Вучић је на опаску да је „олош” прејак израз потражио савет којим изразом да га замени, а затим прихватио сугестију да то буде „нечасни и неморални људи”, којима ће, додао је, бити спреман увек да одговори.

Од РТС ме занима само колико троше нашег новца

Премијер Србије Александар Вучић је оштро критиковао оне који су само имали лоше и негативне коментаре током Олимпијаде, посебно помињући РТС као јавни сервис, за који је поновио да и даље тамо неће гостовати.

„О некима на јавном сервису ме је срамота и да говорим. Сви грађани их плаћају да би они ширили мржњу према појединцима или влади само зато што не мислимо као они. Ја на РТС не идем већ 4 до 5 месеци и нећу ни да идем. Водите политику какву хоћете, осим што нам узимате стално све више пара”, објаснио је Вучић апелујући на јавни сервис да не забрани одговоре.

Обративши се критичарима с јавног сервиса, премијер је упитао: „Што се ниси одрекао високих дневница па да уложимо за базене. Потрпао си паре за одлазак у Бразил у своје џепове, а ниси се одрекао за базене, који тврдиш да недостају”.

„Не прихватам оцене примитивног олоша, који само мисли да увредама може да реши све”, поновио је Вучић, а упитан да ли ће гостовати на РТС-у, поновио да неће, али и да није с њима у свађи.

„Није у питању свађа, поштујем што су јавни сервис, нажалост поједини уредници се понашају као политичке персоне, сами сте сведоци томе, видите шта раде у програму. А ја имам право као личност да се с тим не слажем: Је л’ их неко дира, седе ту, ко их је поставио не знам, ДС или неко други, седе тамо већ четири године и пре тога још десет. Нека раде свој посао, мене једино интересује колико су пара потрошили. Нека причају о мени и влади шта хоће, ја ћу да узвраћам”, поручио је Вучић.

Како је рекао, право је грађана да знају колике су дневнице појединих људи с јавног сервиса, колике су им дневнице, колико троше на такси.

„Све то треба да се покаже народу, јер то плаћају грађани, као и базене, које они неће да виде: Исто тако они су обавезни да нам одговоре, као што ја одговарам вама овде”, поручио је Вучић, који је, на опаску да је „олош” прејак израз, потражио савет којим изразом да га замени, а затим прихватио сугестију да то буде „нечасни и неморални људи”, којима ће, додао је, бити спреман увек да одговори.

Не узимам дневнице, а они су узимали

Премијер Александар Вучић поручио је да он „за разлику од неких” не узима дневнице кад иде на службена путовања, било да иде у Хрватску, Босну и Херцеговину, Бразил или Кину, а они који стално против њега говоре су сваку дневницу узели.

На питање новинара могу ли реформе да се спроведу док се један део јавности залазе за европске интеграције, а неки се само баве личношћу премијера, одговорио је најпре контрапитањем – а шта друго да раде?

Вучић је опазио да је данас потпредседник ДС угасио кошаркашки клуб који су „сами правили да би прали паре”. Према његовим речима, проблем оних „који против њега стално говоре” је то што он нема проблем са одласком са власти.

Вучић је рекао да „за разлику од неких” он чак и воду коју пије сам плаћа, не узима државне паре, а не узима ни дневнице за службена путовања. „Не узимам дневницу ни за Бразил ни за БиХ, ни кад идем у Хрватску или у Кину. А они који ми држе придике сваку су редовно узели”, констатовао је.

(Танјуг/Политика, 22. 8. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар