С*ање ствари: Канонизовати све Ђоковиће, славити „Нолодан“

Београд, 15. 3. 2015. (С*ање ствари) – Удружење грађана „Један је Ноле“ јуче у преподневним сатима поднело је петицију Синоду Српске православне цркве у којој се захтева канонизација Новака Ђоковића и његове целокупне породице. Како се у петицији наводи, нико није више од Новака и његових најближих допринео угледу Србије на међународном плану, као и то да, без обзира на повремене излете у будизам, Ђоковићи живе по строгим и аскетским хришћанским правилима. Такође, наводи се и да је Ђоковић својим несебичним прегалаштвом и трчањем по белосветским тениским теренима попримио све карактеристике Великомученика.

novak-dokovic-svetac

Од патријарха се тражи колективна канонизација Новака, Јелене, малог Стефана, као и Новакових родитеља и браће. За даљу фамилију се може мало и причекати, јер како наводе, стратешки план је канонизовати све Ђоковиће у крвном сродству до 7-ог колена. За крсну Славу када би се славио тзв. Нолодан би се одабрао 22. мај, датум рођења пресветог Новака. На опаску теолога да је баш тог дана млади Свети Никола, Ноломани одговарају да је за Светог Николу више него довољан и 19. децембар, те да би Синод требало да младог Николу укине и тај 22. мај прогласи славом пресветог Новака. Нолодан би, по њиховим речима, потиснуо све остале славе и наметнуо се убрзо као најмасовнија слава у Срба.

Даље се предлаже да се уместо крста приликом црквених обреда користи омањи златни стилизован рекет, а уместо нафоре и вина приликом причешћа Ђоколајф кекс и енергетски напитак. Образлажући петицију, из удружења наводе да ионако већина народа већ слави Нолодан и да је клањање њему попримило више него довољне размере да би се још требало чекати на канонизацију.

„Имамо безброј неразумљивих црквених празника о којима чак ништа не знамо, а једна таква духовна громада заслужна за духовни опоравак српског рода као што је Новак – мора по Вама да чека да умре да би био проглашен за свеца?!“, истичу у удружењу додајући да то неће дозволити и да ће, у случају одбијања од стране Српске православне цркве, исту петицију упутити и римокатоличкој Цркви, мормонима, Јеховиним сведоцима, адвентистима и свим осталим релевантним религиозним институцијама.

Једна фракција унутар удружења „Један је Ноле“ чак заступа тезу да треба оформити потпуно нову веру коју би назвали „Нова(к) Црква“ – управо по Новаку Ђоковићу који би и представљао централно божанство, док би припадници његове свете фамилије добили статусе апостола и пророка. Међутим, ова идеја је тренутно ван дневног реда и њена имплементација зависиће умногоме од реакција важећих и надлежних црквених институција на захтев за канонизацијом Ђоковићевих.

За С*ање ствари: Срђан Васиљевић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7gbCategories: Вести као да су праве

Tags: , , ,

3 replies

  1. dal su i “zitje” krenuli da pisu? 😀

  2. Овај текст треба да буде као духовит? Срам Вас било што се спрдате са породицом, која је без ичије помоћи успела да направи нешто од својих живота, не либећи се да помогну и другима.

  3. Ако је ишта погођено овим текстом а то је да је на правом месту — Сра.е ствари. Завист је чудо. Нарочито у првој половини Великог поста. О примитивности (*****) да и не говоримо. Довољан је текст.

Оставите коментар