Политика: Српска моћ из ложе

Какав је утицај српске тинк-тенк организације Ист-вест бриџ, која почиње да се шири по свету, на политичке процесе у Србији

Амблем Трилатералне комисије у Београду (Фото: Дарко Ћирков)

Амблем Трилатералне комисије у Београду (Фото: Дарко Ћирков)

Кад би ово било питање у неком квизу, вероватно би мало ко тачно одговорио: Шта повезује министарку Зорану Михајловић, државне секретаре Александра Николића и Ненада Боровчанина, председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, амбасадора у Унеску Дарка Танасковића, социолога Јова Бакића, директора Канцеларије за обнову Марка Благојевића, затим Јована Ратковића (СДС), Бојана Костреша (ЛСВ), генетичара Миодрага Стојковића (ДС), Горана Свилановића, Лидију Удовички, принцезу Јелисавету, Џенифер Браш, Сергеја Караганова, сер Ајвора Робертса? Они су, наиме, део београдске тинк-тенк организације Ист-вест бриџ, која постоји од 2009, али се од прошле године о њој почело говорити и као о Вучићевој кадровској бази.

Ист-вест бриџ (East–west bridge или, српски, Мост између Истока и Запада) пажњу јавности на себе је скренуо кад су 2013. његови оснивачи и руководство постали чланови и даље мистериозне Рокфелерове Трилатералне комисије, коју теоретичари завере називају светском владом. Ист-вест бриџ у домаћим оквирима је постао још занимљивији после избијања афере „Прислушкивање” пре три месеца.

Тада је објављен транскрипт разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички, у коме се сестра министарке Кори Удовички жали да јој Вучићев кум директор ЈП „Електромрежа Србије” тражи новац за градњу ветропарка. Никола Петровић је то најоштрије демантовао, па прошао и полиграф. Онда су неко сетио да се поједини актери ове приче знају из Ист-вест бриџа…

„Ми немамо тајни”, тврди Јован Ковачић, оснивач и председник Ист-вест бриџа, српски масон, власник консултантске фирме, али и функционер Трилатерале, тог елитног друштва најкрупнијих индустријалаца, банкара, бивших државника, политичара, новинара, које теоретичари завере најрадије називају „светском владом у сенци”. Ковачић је био, између осталог, новинар, функционер Оебса, саветник високих представника у БиХ Волфганга Петрича и Карлоса Вестендорпа, па Милорада Додика и Владе Србије, раније одликовани пливач, преводилац… Образован, како стоји у његовој биографији, у британским, српским и америчким школама. И, како истиче у разговору за „Политику”, србофил, коме је добробит сопствене земље на првом месту.

У причу у чијем је средишту његова, како каже, добра пријатељица Лидија Удовички, Ковачић неће да се меша: „Немам појма шта се десило и зашто бих се мешао. Најгора ствар је кад се двоје свађају а ти заузмеш нечију страну. Никад не знаш шта се дешава иза кулиса (ако ниси директно уплетен) и држи се даље”.

Мало пажљивији посматрачи запазили су и да је пре неколико месеци, кад се чинило да Вучић жели ванредне парламентарне изборе, Ковачић био један од малобројних који су јасно и образложено оценили да би то било губљење времена. И сад мисли исто, поводом спекулација да би ти избори могли да се одрже на пролеће.

„Разумем политичке разлоге зашто би се премијер одлучио за то – да би дао подршку локалним и покрајинским снагама. Али, ја то не бих радио. Зашто? Човек је добио ’дебео’ мандат од народа, а и даље има више од 50 одсто подршке. Шта треба да докаже? Он показује огромну енергију на спољнополитичком плану – свака му част! Имао је храбрости да каже ’идемо у правцу ЕУ’, имао је храбрости да одоли притисцима и из Русије и из Америке… Оно што ми је мало чудно јесте да се он у унутрашњој политици понаша понекад као да је у опозицији. Бојим се да, на унутрашњем плану, сувише гледа рејтинге, да је ухваћен у замку дневних догађаја. А има капацитета да пројектује све што треба да се ради годинама унапред. И ако то ’истера’, истераће још један мандат с обзиром на то какво је стање опозиције”, оцена је Јована Ковачића, који хвали Вучићеве реформске потезе и процењује да ћемо већ крајем пролећа или почетком лета осетити њихове ефекте „у џеповима”.

После ових и још неких похвала Вучићу, неизбежан је коментар да ће тиме само поткрепити тезе пословичних теоретичара завере и других који су, по разним сајтовима, премијера већ осумњичили да је, свесно или несвесно, човек Трилатерале, продукт масонске завере и сродних светских тајних друштава. Нарочито пошто је премијер у име Владе Србије поздравио учеснике конференције европског огранка Трилатерале у Београду, јесени 2014. Такве и сличне теорије завера Ковачић, међутим, коментарише једном речју: „Глупости”.

„Ја не кријем да сам масон, не бих то постао да сам сматрао да је то нешто чега треба да се стидим. А мој став о Вучићу је мој приватан став. Јесам председник Ист-вест бриџа, јесам члан Извршног комитета Трилатерале и председавајући српске националне групе, али ја причам у своје име. Ми нисмо партија па да имамо консензус о свим темама. Погледајте само чланство Ист-вест бриџа, колико је различито”, истиче Ковачић.

На директно питање какав утицај имају на политичке процесе у Србији одговара: „Наш утицај је само толико колико је наш савет добар”. То што су у његовој организацији неки људи који су и у државним структурама, а за шта, рецимо, напредњак Владимир Ђукановић тврди да није случајност, за Ковачића је само знак њиховог квалитета.

„Тони (Александар Николић, прим. Нов.) и Зорана, рецимо, примљени су у Ист-вест бриџ кад СНС није ни постојао. Ја сам због њих изгубио педесетак, условно речено, пријатеља из ДС-а, који неће да разговарају са мном. Не схватају наше основно правило – размена различитих мишљења. Ми немамо никакве политичке амбиције, нити желимо да будемо ’кинг мејкери’, али можемо да дамо наш мали допринос неким саветом…”, каже Ковачић и додаје да би Вучић, због неких људи који ништа не раде, осим што сплеткаре, требало да се сети онога што је Лењин пре скоро сто година говорио о мангупима у сопственим редовима.

Српска тинк-тенк организација почиње да се шири по свету. У децембру је у Риму основан Ист-вест бриџ Италија, а већ постоји истоимена организација у Швајцарској, Мексику и Црној Гори, као и партнерство с једном организацијом у Грчкој. Током 2016. требало би да се отвори „Мост између Истока и Запада” у Бразилу, Аргентини, Уругвају и Колумбији, у плану су и САД, Русија, Хонгконг, Тајланд, Мароко, Турска, а постоји амбиција и за Тајван.

„Мало ли је? И све то је ’мејд ин Србија’”, поносан је Ковачић на ово своје дело, за које му је у Риму уручено признање из Обаминог кабинета које сада урамљено стоји на зиду његове канцеларије на Новом Београду. Истиче да је то било велико изненађење за њега.

А што се тиче масонерије, каже да је главна препрека за отварање Ист-вест бриџа у БиХ један масон из Сарајева, који их оптужује да су великосрпска творевина: „Ето, толико о масонерији иза Ист-вест бриџа…”

Однос са Трилатералом

Каква је заиста веза с моћном Трилатералом, насталом 1973. на имању Дејвида Рокфелера, с намером да о светским проблемима разговарају отворено, иза затворених врата? Ковачић објашњава да је Ист-вест бриџ посебна организација, чије је руководство у чланству Трилатерале, али чланови српске националне групе Трилатерале, као што су Миодраг Костић или банкар Славко Царић, нису аутоматски чланови Ист-вест бриџа. Али академик Љубиша Ракић, Жељко Митровић и Ана Ђукановић (сестра Мила Ђукановића) су, рецимо, у обе организације.

Биљана Баковић

(Политика, 10. 1. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Vz



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading