Драгана Трифковић: Вучићеве недоумице у Москви

Драгана Трифковић

Посета Патриотског блока Руској Федерацији, односно Демократске странке Србије и Српског покрета Двери, резултирала је успостављањем чврстих веза са руководством Републике Крим и обостраној жељи за даљим развојем сарадње. Током боравка у Руској Федерацији, делегација је провела три дана на Криму, а затим још два дана у Москви где се састала са високим функционерима Државне думе и Савета Федерације. Циљ посете, према речима председника Демократске странке Србије Санде Рашковић Ивић, био је да се становницима Крима да подршка на њиховом више него јасном изјашњавању на референдуму. То је истовремено подршка Руској Федерацији и њеној политици која се заснива на уважавању воље народа. Крим је демократским референдумом и изразитом вољом народа који тамо живе враћен у историјску колевку Русију[1].

Реаговање Украјине

На званичну посету Криму делегације из Србије је реаговала украјинска Амбасада у Београду путем писма које је упутила на адресе Демократске странке Србије и Српског покрета Двери. У писму је амбасадор Александар Олександрович упозорио обе странке да је посета територији Крима, коју Украјина сматра окупираном територијом, недопустива без одобрења украјинских власти и да ће против таквих поступака Украјина предузети одговарајуће мере. Том приликом се амбасадор Украјине позвао на званични став Републике Србије да је Крим саставни део Украјине, и да Србија поштује територијални интегритет ове земље[2]. Демократска странка Србије и Српски покрет Двери су јасно изнели став да Крим сматрају саставним делом Русије и да у том смислу поштују територијални интегритет Руске Федерације, што су више пута истакли како у Србији тако и у Русији. Након повратка са Крима, ми смо у обавези да свима пренесемо утиске које смо стекли, да људи на Криму живе у миру и да је почела изградња и развој ове Републике, после двадесет трогодишње стагнације.

Delegacija-Dveri-DSS-sa-Zel

Референдум о даљим евроинтеграцијама

Још један разлог наше посете Криму, био је потреба да затражимо подршку од стране Руске Федерације за одржавање референдума у Србији о даљим евроинтеграцијама наше државе. Сведоци смо тога да је Србија у петнаестогодишњем процесу интеграције изгубила свој суверенитет, политичку и економску стабилност и да се претворила у колонију, којом се управља из Вашингтона и Брисела. Таква позиција је неодржива за Србију. Са друге стране српски народ није имао прилику да се изјасни о томе да ли подржава приступање Србије у ЕУ под условима који су пред нас постављени, а један од њих је одрицање од јужне српске покрајине и признавање лажне државе Косово. Сматрамо да већина народа не подржава такав европски пут и не пристаје на оно што ЕУ од нас тражи. Осим питања Косова и Метохије, српски народ није спреман да прихвати прекид сарадње и увођење санкција Русији, што је део процеса приступања ЕУ, односно обавезан корак у усклађивању спољне и безбедносне политике Србије са ЕУ[3]. Оваква позиција Патриотског блока је наишла на разумевање у Руској Федерацији. О томе сведоче и речи шефа Комитета за Међународне односе руске Државне думе, г. Алексеја Пушкова који је у свом интервјуу за српски часопис Политика изјавио: „Члан­ство у ЕУ ви­ше ни­је га­ран­ци­ја бла­го­ста­ња, остао је са­мо мит из де­ве­де­се­тих го­ди­на. Погледајте мало боље и одлучите – да ли је вама то потребно, или не“[4].

Посета Вучића

Посета премијера Србије Александра Вучића Руској Федерацији поклопила се са посетом делегације Патриотског блока. Новинари у Русији су хтели да сазнају ставове премијера у вези са нашом посетом Криму и са нашим захтевима о референдуму у Србији. Том приликом он није поновио свој став да је Крим део Украјине, већ је прокоментарисао: „О референдуму се никада неће одлучивати ни у једном другом великом граду, ма колико ми волели Брисел, Москву, Вашингтон или било који други град. Увек ће се одлучивати у Београду, на њихову жалост, и због тога сам веома поносан“[5]. Заправо највећи проблем Србије је што се о српској судбини не одлучује у Београду, већ управо у Вашингтону и Бриселу и што народ нема прилику да искаже своју вољу. Изборна воља грађана је корумпирана, због тога што је садашње руководство Србије у предизборној кампањи обећало очување Косова и Метохије у саставу Србије и на таквој платформи добило подршку гласача. Након доласка на власт предузели су потпуно супротне кораке, успостављајући границу између јужне српске покрајине и Централне Србије и гасећи српске државне институције на територији Косова и Метохије.

Krim-350

Обавеза

Српска напредна странка је потписала документ са Демократском странком Србије, којим се обавезала на одржавање референдума о европским интеграцијама. Наиме 16. маја 2012. године су председник Демократске странке Србије и председник Српске напредне странке Томислав Николић потписали текст споразума о подршци у другом кругу председничких избора. Важно је присетити се да је управо подршка ДСС Томиславу Николићу била од кључне важности, и да је имала одлучујућу улогу на изборима. Друга тачка овог споразуме гласи: „Председник ДСС Војислав Коштуница и председник СНС Томислав Николић сагласни су да се питање да ли је у интересу Србије да буде политички неутрална држава или Србија треба да буде чланица ЕУ разреши на демократски начин, тако што ће се о томе народ изјаснити на слободном референдуму. ДСС и СНС ће вођењем усаглашене политике у Скупштини Србије омогућити да се грађани и о политичкој и о војној неутралности изјасне на референдуму“[6]. Као што Српска напредна странка није испунила предизборна обећања дата народу, исто тако не жели ни да испуни договор потписан са Демократском странком Србије.

Наше обраћање Русији у вези са питањем референдума у Србији није позив да се Русија меша у унутрашња питања Србије, већ позив да подржи и помогне стварање услова да народ слободно изрази своју вољу, што је за владајућу странку обавеза на основу поменутог Договора. Руска Федерација је данас, за разлику од Запада, постала гарант за подршку миру, слободи и вољи народа. На крају можемо само да закључимо да се српске власти плаше да чују шта српски народ мисли о европским интеграцијама Србије, али и да нагласимо да је немогуће водити политику која је супротна вољи народа без отварања простора за конфликт. Искрено се надамо да је српска власт свесна те чињенице.

(Сајт ДСС-а, 3. 11. 2015)

______________________________

[1] Санда Рашковић Ивић у посети Криму: Косово је Србија, а Крим-Русија

[2] Амбасадор Украјине у вези са посетом делегације из Србије Криму

[3] Наставак пута ка ЕУ условљава Србију да уведе санкције Русији

[4] Алексеј Пушков: Србија је за Путина приоритетна држава

[5] Вучић одговорио српској делегацији на Криму

[6] Договор између ДСС и СНС


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6hkCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Може ли коначно неко изаћи за поузданим подацима шта је званична делегација Србије тражла у Русији?
    Према незваничним, а поузданим изворима било је више него занимљиво схватити жеље и потребе разних „пришлепаних“ чланова делегације који су покушавали да са званичним представницима РФ успоставе контакте ради личних интереса.
    Зашто су Дачић и екипа имали одвојене састанке мимо званичне делегације?
    Да ли су Руси успјели да добију потребне потписе од Зоране Михајловић или се повлаче из проекта модернизације србских жељезница?

Оставите коментар