Владимир Путин: САД поступају са Европљанима као са вазалима

Од санкција САД страдају и европске компаније, а тако се не поступа са савезницима, него са вазалима који су се дрзнули да раде онако како сами мисле да треба, изјавио је председник Владимир Путин на завршној пленарној седници 12. годишњег заседања Међународног дебатног клуба „Валдај”.

Владимир Путин за говорницом клуба „Валдај” (Извор: Принцип.ме)

Владимир Путин за говорницом клуба „Валдај” (Извор: Принцип.ме)

„Као пример може послужити права епидемија кажњавања. Кажњавају се и европске компаније. САД користе измишљене поводе и брутално кажњавају оне који су се дрзнули да прекрше једностране америчке санкције. Знате, можда није наше да водимо бригу о томе, али ово је ипак дебатни клуб, па могу да вас питам: зар се тако поступа са савезницима? Не, тако се поступа са вазалима који су се дрзнули да нешто ураде како сами сматрају да треба, и сада су кажњени за рђаво понашање”, наводи Взгляд Путинове речи.

Путин: Циљ САД у Сирији је смена Асада, за Русију – борба против тероризма

Циљ Сједињених Држава у Сирији је да председник Башар ал Асад оде са власти, док је то за Русији борба против тероризма и помоћ Дамаску у овим напорима, изјавио је руски лидер Владимир Путин, а преноси „Взгляд”.

„Циљ САД је да се отарасе Асада. Вероватно је тако. Наш циљ је да победимо тероризам, да се боримо против терора, да помогнемо председнику Асаду да порази тероризам, и тиме створимо услове за почетак, и надам се, успешно спрвођење и крај политичког процеса. Верујем да је то једини исправан пут”, рекао је Путин.

Према његовим речима, руски војници у Сирији штите интересе и сиријског народа, и руског, додајући да се следи правило „ако постоји претња, неопходно је деловати првим”.

„Још пре 50 година лењинградске улице су ме научиле правилу: ако постоји претња – неопходно је бити први”, истакао је руски лидер, рекавши да „терористи, у суштини, мрзе Русију”.

Према његовим речима, стиче се утисак да су милитанти „Исламске државе” у Сирији прикупили оружје са целог Блиског Истока. „У Сирији тренутно постоје толике количине муниције, да се стиче утисак да су муниција и оружје прикупљени са целог Блиског Истока”, рекао је руски председник

„Тамо је присутна огромна снага и поставља се питање: ᾿Одакле толики новац?᾿ То је огромна моћ. Сиријска војска је малобројна, али она ипак показује успехе уз нашу подршку. Они су и даље скромни, али постоје, и сигуран сам да ће их бити и даље”, рекао је Путин.

Путин: Тешко је поверовати да САД не желе да промене политички систем у Русији

Тешко је сложити се са тезом да САД немају намеру да промене политички систем у Русији, изјавио је председник РФ Владимир Путин, а преноси „Взгляд”.

„Још један од наших колега каже да је то погрешна интерпретација да Сједињене Државе желе да промене политички систем власти у Русији. Тешко је сложити се са вашим тумачењем, ако се директно у закону САД који се тиче се Украјине изричито помиње Русију: циљ је демократизација Руске Федерације ”, рекао је Путин на пленарној седници дискусије клуба „Валдај” у четвртак у одговору на реплику једног од учесника састанка.

„Да ли је могуће замислити да ми у свом унутрашњем закону укажемо као циљ демократизацију САД? То је, у најмању руку, непристојно”, истакао је руски лидер.

Путин: Лидери Немачке и Француске схватају да у Украјини није све црно-бело

Лидери Немачке и Француске подржавају садашњу кијевску власт, али објективно оцењују ситуацију и већ схватају да тамо није све црно-бело, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заседању дебатног клуба „Валдај”.

„Они безрезервно подржавају кијевску власт, али ипак, по мом мишљењу, прилично објективно оцењују ситуацију и већ схватају да се проблем који је тамо настао не може посматрати црно-бело. Све је далеко компликованије”, наводи Путинове речи Взгляд.

„Већ сам то говорио и у Њујорку… Тешко да ће ситуација моћи да се среди без учешћа Европе и САД. Јер како је могуће непрекидно оптуживати Русију да она не подстиче власти непризнатих република на југоистоку Украјине да нешто учине у правцу испуњавања споразума из Минска, када кијевске власти саме не испуњавају кључне одредбе тог истог споразума?”, запитао се руски председник.

„Ако желимо да постигнемо трајни мир на југоистоку Украјине и поновно успостављање њене територијалне целовитости, онда не постоји ниједан други пут осим да се испуњавају споразуми из Минска”, закључио је Путин.

Путин: Русија има све могућности да буде један од лидера света будућности

„Сматрам да Русија има све могућности да буде један од лидера, узимајући у обзир ниво образовања становништва и високи ниво развоја фундаменталне науке. Ми у тој области имамо пуно проблема. Проблеми су били и увек ће их бити, као и у другим земљама. Али ми више пажње посвећујемо не само препороду науке, фундаменталне и примењене, већ и дајемо нови импулс развоју овим важним областима“, наводи Взгляд речи Владимира Путина.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 22. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-67E



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading