Правда за Станију, клик за Шавију

Никола Тркља: Правда за Станију

Вучић је с правом незадовољан и бесан на Станију. Одузима му медијску пажњу. Уместо да прате како њихов премијер разговара са другим човеком највеће светске силе, грађани Србије буље у шталу у Лисовићу и стрепе ’оће ли Кристијан да номинује Станију.

Извор: Свет.рс

Извор: Свет.рс

Разумем премијера, пуно путује по свету. Није ни приметио да се на три телевизије којима је држава дала националне фреквенције даноноћно врте ријалити програми.

Зато се и чуди што свако јутро Срби не гледају вести из света него са фарме. А уместо његових сусрета са Ангелом прате парове. Народу је преко главе сурове стварности. Више воле сирове ријалитије.

Медијска стратегија, хваљена све до Брисела, почела је да даје резултате. Биће их још. Од почетка новог таласа приватизације, од 2.356 запослених у 74 медија, њих 870 је напустило редакције. Сваки трећи појачао je новинарску конкуренцију на бироима рада. Oне који су остали у редакцији држава је још једном преварила. Понављали су им стално мантру да морају на добош. А ако не буде више заинтересованих тајкуна? Онда новинари добијају акције. Кад су отишли по њих, а тамо – Шубара. Протумачио им закон а акције остадоше држави. Новинари су постали сувишни посредници. Њихове архаичне врлине нису потребне никоме. Ионако имамо све на интернету и мрежама. Кога занима 800 нераспоређених непрофитабилних новинарчића. Плиткоумна забава сахрањује информације.

Никога није брига што се данас српско друштво ваља у таблоидном глибу. Осим премијера, кад не осване на насловним странама таблоида у време посете Америци. А он као да преферира таква гласила. Ауторске текстове објављује у „Куриру”, „Блицу”, „Информеру”. Као нигде у свету грађани Србије имају прилику да у неком таблоиду данас прочитају премијеров текст, сутра виде исечке из порно филма а прекoсутра интервју са патријархом. И онда је Станија крива?

Када се следећи пут буде враћао из неке пријатељске посете Вучић ће видети да се медијско небо Србије променило за време његове владавине. Грађани разврстани у парове, под контролом велике браће и разних фармера. Премијер воли да каже како се угледа на Немце кад не зна како нешто да уради. Можда да оде код Ангеле и да је замоли да нам уступе програм Дојче велеа и вести немачке државне агенције ДПА. С обзиром на то да су укинули Међународни радио Србија а Танјуг послали на добош.

Зато ће српско јавно мњење обликовати криминалци којима одлажу затвор због доброг владања у ТВ наступима, Глас Америке, Спутњик, Слободна Европа, Ал Џазира, локална филијала Си-Ен-Ена и старлете али само у тренуцима када нису опхрване послом.

А Вучић ако заиста кани да победи Станију а да не угрози медијску стратегију мора да то уради на њеном терену. Нека некако проба да убеди Жељка Митровића да му помогне.

(Политика, 23. 9. 2015)

Милан Мишић: Клик за Шавију

„Шавија добила стан у центру Београда: певачици посланик поклонио скупоцену некретнину”, обавестио нас је ових дана у свом штампаном и веб издању наш водећи таблоид. Како је навео неименовани „извор близак певачици”, „Шавија је месец дана у емотивној вези са политичарем који је очигледно толико одлепио за старлетом да је искеширао око 100.000 евра за њен нови дом, који се налази у елитном београдском насељу”.

Извор: Информер

Извор: Информер

Онима који не прате таблоиде нити ТВ ријалитије попут „Парова”, неопходно је објашњење: (Наташа) Шавија је девојка у чијој се оскудној биографији наводи да је рођена у Новом Саду, а да тренутно живи у Београду. Завршила је „приватни факултет за менаџмент у култури и медијима”. Сада се „посветила музичкој каријери и снимила је две песме и два спота”.

Њена слава је, међутим, од друге врсте. Ова млада жена је, наиме, у таблоидном сазвежђу које функционише по принципу „нема блама, важна је реклама”. На својој фејсбук страници, она педантно евидентира све (за пристојну особу) бедастоће које се објављују о њој: да је „оверила” целу фудбалску репрезентацију Србије, да је младим фудбалерима обећала орални секс као награду ако постану прваци света (па то порекла кад су заиста постали – они духовити кажу да се уплашила превеликог посла), да је у вези са „директором јавног предузећа” и много шта још.

Притом, она је само једна од многих старлета (по дефиницији, то је девојка „са атрибутима”, без правог занимања), које су храна за штампане и онлајн таблоиде, у односу који им је обострано користан. Њихове голе груди, „позадине” и цео репертоар „провокативних поза”, уз несумњиво измишљене приче о везама са фудбалерима, неименованим политичарима и директорима, удовољавају воајерским импулсима јавности, а оне заузврат стичу славу и „спонзоре”.

Шавија и многобројне колегинице су и јунакиње једног новог новинарства које није настало овде, него само преузето и прилагођено. Лансирање опскурних личности у јавни простор глобални је тренд и елемент медијске транзиције (и истог процеса у ономе што се зове „популарна култура”) за коју се још не зна где ће стићи.

Класични медији, штампа пре свега, већ дуго су у кризи, у околностима када битку за најважнији ресурс – време читалаца – добијају садржаји који се конзумирају са екрана: телевизијских, али све више и оних мобилних. Велика експанзија таблоидних сајтова којима се приступа бесплатно већ је однеговала једну нову генерацију читалаца плитке пажње, у контексту када истраживања показују да се поглед на свет све више формира вестима које се генеришу онлајн.

А онлајн медијима, да би бар покрили трошкове својих невеликих тимова, потребни су „кликови”: што више посетилаца чије се очи продају оглашивачима. Да би их привукли, морају се пунити непрекидно, 24 сата дневно, седам дана у недељи. Зато су им потребне Шавија и њој сличне.

Саобраћај (број посета) обезбеђује се снижавањем мерила шта је за објављивање, при чему је квантитет постао много важнији од квалитета. Све је више вести, попут наведене о скупом поклону анонимног политичара Шавији, измишљено. То је процес у коме се, како то констатује амерички експерт за маркетинг и онлајн медије Рајан Холидеј (аутор популарне књиге „Верујте ми, ја лажем”) – „ништа претвара у нешто”.

Уочљиво је такође и да се сајтови понашају као стадо: кад се нешто појави на једном, то највећом могућом брзином прежвакавају и други. И сви притом непрестано скенирају како домаће друштвене мреже преко којих старлете рекламирају свој нови доњи веш (често само из једног дела), тако и стране узоре који такође воде битку за што већи број „кликова”.

Наши сајтови су већ сасвим усвојили и трикове страних пандана за манипулацију читаоцима. Реч је пре свега о насловима који се састављају по принципу „ставите све, али изоставите тек толико да људи пожеле да кликну”. Ево узорка: „СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА: Ако ово схватите, оствариће вам се све што желите”. Или: „СТАВИО ЈЕ ЈАЈЕ У КЕСУ: Ово је толико генијално да ћете и ви…”:

Ако прогутате овај „клик мамац”, најчешће откријете да онога што је у излогу (у наслову), нема у радњи (у тексту). Али, клик по клик – а сваки се прецизно мери – ето рејтинга и адута са којима се иде оглашивачима. Све популарнији метод јесте и стављање знака питања на крају „сензационалног” или „ексклузивног” наслова, чиме се ово ново новинарство ограђује од лажи која је у тексту.

Какве су у оваквим околностима шансе новина и новинара који настоје да провере чињенице и наводе стварне изворе? Мале, јер већина то не чини. „Кредибилитет не функционише као пословни модел”, констатује Кели Мекбрајд из угледног „Поинтер” института за медијске студије.

„У ери слика и забаве, у ери тренутног емотивног задовољења, ми нити тражимо нити желимо поштење или стварност” објашњава амерички новинар, публициста и свештеник Крис Хеџис.

Ваљда је због тога „граду и свету” било важно саопштити шта „без блама”, каже ријалити звезда Миљана: „Гаће мењам једном недељно!”

(Политика, 20. 9. 2015)

Опрема: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5LoCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар