Грчка: Ципрас поднео оставку

АТИНА – Премијер Грчке Алексис Ципрас саопштио је вечерас да подноси оставку како би омогућио одржавање нових избора поручивши да грчки народ треба да оцени његов учинак.

Алексис Ципрас (Фото: АП)

Алексис Ципрас (Фото: АП)

„Имам моралну одговорност да вашем суду изнесем оно што сам учинио”, рекао је Ципрас у обраћању грађанима које је преносила грчка телевизија.

Према његовим речима, мандат који је добио 25. јануара дошао је до својих граница и сада грађани треба да одлуче о новом мандату и да се изјасне о томе да ли их је пред страним кредиторима представљао на одговарајући начин.

„Укратко, поднећу своју оставку и оставку своје владе председнику Грчке”, најавио је он, пренео је Ројтерс.

(Танјуг/Политика, 20. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5rDCategories: Вести над вестима

11 replies

 1. Није нарочито тешко у историји политичких странака и идеја, наћи и суманутије коалиције (странке) и идеје од Сиризе и оног што је она заступала. То Сиризин бесмисао и глупост не чини мањим, напротив.
  Међутим, управо њен успех на изборима – готово натполовичан, као и чињеница да је и међу Србима добила готово апсолутну подршку (признајем да сам од почетка био против Ципраса, Варуфакиса и њихових будалаштина). показује како је лако могуће манипулисати огромним масама људи – те да виши ниво образовања, могућност приступа мноштву различитих информација – не значе баш ништа.
  Онај ко је пројектовао националсоцијалисте у Немачкој, бољшевике у Русији, или Сиризу у Грчкој – то добро зна. Наша знања су много мања у односу на оно што верујемо да знамо и да је „непобитна чињеница“ – да слободније парафразирам Л. Успенског (Терциум Органум). Ваља то имати на уму у неким наредним догађањима у нас.

 2. @једнорог
  Поставили сте две тезе:
  Прва, није нарочито тешко у историји политичких странака и идеја, наћи и суманутије коалиције (странке) и идеје од Сиризе и оног што је она заступала. То Сиризин бесмисао и глупост не чини мањим, напротив.
  Друга, онај ко је пројектовао националсоцијалисте у Немачкој, бољшевике у Русији, или Сиризу у Грчкој – то добро зна.
  Нажалост, нисте их поткрепили неким објашњењем. Парафразирањем сте само још више запетљали?
  Зашто је то „суманута“ коалиција, о каквом се бесмислу и глупости ради? Ако постоји, НЕКО, ко је „пројектовао“, и пројектује, чему наша прича и било какав отпор? У наредним догађањима ваља имати на уму, да Еуропска унија НИКОМЕ од ситних риба, не доноси ништа добро. У том смислу је Сириза и „натерала“ Немце, да се „покажу“ у правом светлу. А добили смо и податке, ко у Еуропском циркусу масну лову добија.

 3. Чињеница, да је Ципрас поднео оставку је значајна и показује, како одговорни политичар МОРА да се понаша. Добио је изборе, са једним програмом, променио је много што шта у истом. Свестан тога и озбиљан, излази на изборе, да провери, да ли Грци подржавају измењени изоборни програм. Тешко је то замислити код нас.

 4. @Слободан Млинаревић
  Што се Сиризе тиче, мени је од самог почетка све било ван памети: 1. Ципрас и Варуфакис припадају горњим слојевима друштва, „од малена“ су уплетени на разне начине у грчку високу политику, припадају најбогатијим грчким породицама (па и аустралијским). Они су `левица капиталистичког запада` и то англо-саксонског. Сами тим, не само да је њихово левичарење сумњиво, већ је било потпуно нереално очекивати да ће на било који начин своје окружење „од рођења“ притиснути било каквим порезима, кривичним пријавама због криминалних ранијих задужења земље и начина отплате дугова, итд, итд. 2. Зато су, (можда и у договору са горњим слојевима грчког друштва), направили „сјајан план“: уместо национализације и конфискације добара оних који су земљу упропастили, поделе на равне части свега свим Грцима и заједничког ношења терета презадужености – предложили конфискацију и национализацију Немачке: „Нећемо да вратимо дугове, ионако сте ви нама дужни још за Други светски рат. Кад нам опростите то што нисмо дужни – доћи ћемо по нове зајмове“. Банализовао сам – али: то је суштина. Проблем је у томе што тако може САД да се понаша према Ираку, али не и Грчка према Немачкој (јер је слабија и јер је потписала и ратификовала све услове враћања). Како су Грци, па и Срби, поверовали да од неког ко је небројено пута јачи од тебе, иза кога стоје још моћније државе, можеш да узимаш паре, потпишеш да ћеш вратити и како ћеш вратити – а да не вратиш, није ми јасно. Па су још и организовали референдум – који је требао да погоди повериоце! Мени је драго што је Грчка црква реаговала супротно Ципрасу и Сиризи, јер је то показатељ да је здрава (зато ми је жао што је једина последица владавине Сиризе даља секуларизација Грчке). 3. Ципрас изборе расписује јер мора. Он је изабран да преговора не буде, да се дугови не враћају, а не да он буде преговарач и да дугове враћа под још тежим условима. Није он никакав „одговоран политичар“, напротив. Он само више нема већину – јер ни опозиција више неће да га подржава. Грцима би било најбоље да на изборима изгласају оне који су истински привржени православној традицији и да лагано, уз велике муке, започну градњу своје порушене куће. Да не верују лаким решењима за чију реализацију је неопходно САМО да се одрекну властите хришћанске традиције. Као Руси, 1917, или Немци, 1933. Или Срби, 1918. Ако такве снаге постоје. Ако не – почетак опоравка ће бити одложен за нека даља времена.
  Што се нас тиче: Србија постоји тек од 2006, а после катастрофе 2008-2012, процес њеног васкрса тек почиње. Свако ко би, па и из најпатриотскијих намера, хтео да оствари неки замишљени национални и државни максимум сада – испунио би највећу жељу свим истинским српским непријатељима: Хрватима и Албанцима, Британцима и Америма. Зато су такви видови патриотизма део проблема, а не део решења истих.
  Србија је данас у много бољој ситуацији него Грчка. А Ципрас је много гори од Вучића.

 5. А не поменух „ситницу“: Ципрас и Сириза ни једном речју нису рекли да желе из ЕУ, евро-зоне, а излазак из Нато-пакта ни у сну им није пао на памет. Ми ту нисмо, то су чињенице.

 6. @једнорог
  Да ли Ви заступате нека марксистичка схватања и мислите, да „нижи“ слојеви друштва могу променити односе у друштву? Ако је то тако, могуће је, да не познајете историју. Никада се није десило, да неко други, осим „виших“ слојева друштва било шта мењају. Нема код Сиризе „левичарења“, већ је то КРИК, да се побегне од тоталитаризма. Мисли те ли, да су поменути у другом коментару несвесни, Вашег „историјског“ закључка? Знају и они, шта је могуће, али су ипак истурили груди и свима нама омогућили, да многа питања сагледамо из другог угла. Заиста ми је несхватљиво, да им и то замерате. Успут их проглашавате, да су ван памети! Не могу, да верујем, да Ви мислите, да Немци и остали нису знали, да Грци кредите неће моћи да врате? Имате ли Ви појма о разлозима оснивања ММФ и Светске банке? Мислите ли, да неко у банкама, које су нама ПРЕПОРУЧИВАЛЕ“ кредите у швајцарцима, нису знале, где ће и како да зараде? Запрепашћен сам, Вашим незнањем из економије и финансија!

 7. Из почетне погрешне премисе о мом марксизму, извукли сте и све остале закључке. Нисте разумели ни једну једину реч мојих коментара. Не замерам Вам, али нећу учествовати у даљим расправама на ову тему. Царство Господње је у вама.

 8. @једнорог
  Није ово РАСПРАВА! Ја питам, а Ви кажете, да извлачим погрешне закључке!!?? Можда је неко разумео, али ја нисам, зато сам и поставио питања. И није ништа ново, да неко, тј., Ви, има потребу, да сам са собом „разговара“, јер нема аргумената за озбиљан разговор. Хвала што сте ме упозорили на Вашу потребу „разговора“ сам са собом.

 9. Ко је, након победе лумпен-пролетерске СИРИЗЕ, упозоравао да је упитању класична левичарска демагогија, надрљао је од овдашњих левичара, којих има много више него што једно друштво може да издржи. Колико је требало да се покаже сва беда левичарења? Колико је тупавих букача грмело да је нама потребна „СРБИЗА“? Е сад се „открива“ ко је „у ствари“ овај или онај, а не да је Грчку упропастила левичарска лажљивост, лењост и неодговорност. Заправо је од идеопоклоника „самоуправног социјализма“ натерана вода на Вучићеву воденицу.

 10. @Ђорђе Ивковић
  Најзад се показасте! Сада су Грци левичари, лењи и неодговорни! Управо оно што о Грцима причају и Немци. Изузетна је мисао, да је СИРИЗА неки облик лупенпролетера. Као да нисте прочитали коментар ЈЕДНОРОГА и његов став, да су сви они из „горњих“ слојева грчког друштва? Како да нисте неки коментар по том питању поделили са нама?

 11. Накнадно „досећање“ ко су вође „Сиризе“ не вреди ништа јер спада у накнадну памет. Коме то није сметало када је „Сириза“ победила нема сада право да се тако изговара.
  Такође, битно је да је „Сириза“ доживела фијаско, а да је свако ко је упозоравао да су обећања која су дата обична демагогија и да од тога нема ништа, овде проглашавани ништа мање него за издајнике и немчаре.
  Онда се поставља питање, па како су у опште победили тако надмоћно? Обећали народу да ће ликвидирати дугове. Само нису заиграли „Козарачко коло“. Опрем….!
  Па како су уопште успели да направе толике дугове? Цело село слепо и сви примали због тога негу и помоћ. И сличне ствари, има довољно информација на Интернету. Као код нас што беху борачке пемзије и свињске полутке. „Социјала“ не може довека да траје. Грчка је банкротирала као што је и СФРЈ банкротирала 1982. И сад нема мрдања. Када је оваква ситуација, бира се десничарска влада. Такве владе су кадре да дигну државу из понора. Левичари никада.

Оставите коментар