Александар Вучић: Могуће промене Устава са уклањањем Косова као покрајине у Србији

У интервјуу за Вол стрит џорнал, премијер Србије Александар Вучић наговестио промене Устава, од који је једна и уклањање помињања Косова као дела Србије

wsj-952015

Премијер Србије Александар Вучић наговестио је у интервјуу за Вол стрит џорнал да би могао предложити промене Устава Србије, међу којима и уклањање помињања Косова као покрајине у Србији, што би, како констатује тај амерички лист, могло помоћи у напорима да земља постане члан Европске уније.

Вучић је, како је објављено на сајту Вол стрит џорнала, изјавио да не би одбацио могућност да затражи од српских гласача да се изјасне о преамбули Устава, усвојеног 2006. године, у којој се каже да је Косово интегрални део Србије.

„Мораћемо да разговарамо о свему са нашим партнерима у ЕУ. Мораћемо да о томе разговарамо са српским народом… Не говорим о томе, али само кажем да ћемо морати да имамо веома отворен разговор о будућности Србије“, рекао је Вучић.

Морамо бити поштени са нашим људима и све размотрити, нагласио је Вучић и додао да „народ Србије треба да каже коначну реч“.

Вучић, који је рекао да би уставне промене било неопходно спровести пре краја 2017. године, изјавио је да покреће то питање „иако зна то није много популарно овде у нашој земљи“.

Вол стрит џорнал, коме је Вучић дао интервјуу уочи своје прве посете Вашингтону у својству српског премијера, наводи како је он у великом напору да своју државу приближи чланству у Европској унији.

У Вашингтону га очекује сусрет са потпредседником САД Џозефом Бајденом и осталим истакнутим званичницима. Овај састанак Вучић види као прилику да коначно убеди САД да помогну Србији у њеном путу ка чланству у ЕУ.

Лист истиче да је Вучић одиграо кључну улогу у приближавању Србије испуњењу једног од главних захтева које је поставио Брисел – нормализацији односа са Косовом, покрајином која је прогласила независност 2008. године, а коју званични Београд не признаје.

Уколико успе у томе, Вучићева достигнућа могла би да обликују Србију у наредних неколико деценија, напомиње лист. Вучић каже да је након смањења дефицита после болних буџетских реформи, које су укључивале смањење плата и пензија, обезбеђивања новог пакета помоћи од ММФ, либерализације закона о раду и побољшању односа Београда и Приштине, Србија заслужила да буде награђена. “Међутим, уколико се то не деси, нећемо плакати. Сада нема повратка. Имам нека своја разочарења…лична и политичка, која су везана за ЕУ…али мој посао је да бринем о стратешки најбитнијим проблемима које моја држава има“, изјавио је српски премијер.

Ово је порука, како напомиње Вол стрит џорнал, коју Александар Вучић не упућује само западним званичницима. Када је Владимир Путин посетио Београд у октобру прошле године, Вучић је на заједничкој конференцији за штампу отворено нагласио да Србија неће одустати од чланства у ЕУ.

„Не волим да лажем никога. Не шаљем различите сигнале у Москву, Брисел и Вашингтон“, каже Вучић. Вучић се суочава и са питањима о реструктурирању државних предузећа са великим губицима. Корупција и мешање политике у рад судства такође представљају значајан проблем, тврде стране дипломате.

Ипак, највећу бригу представљају оптужбе да Вучић покушава да угуши опозицију. Независни новинари тврде да влада третира критичаре као непријатеље државе, притом користећи скарадне кампање против неистомишљеника, које спроводе таблоиди код контролом владајуће структуре.

Вучић тврди да он представља лаку мету због репресивног закона који је донео као министар информисања у некадашњој влади Слободана Милошевића и да му медији то неће опростити, као и да његова садашња влада због тога трпи константе критике.

Александар Вучић каже да нема намеру да проведе много година у политичком врху, попут неких других лидера у региону.

Изјавио је да сумња да ће се кандидовати за нови мандат 2020. године, када ће Србија, нада се, бити на успешном крају свог пута ка ЕУ. “Спреман сам да прихватим сваку реч критике“, изјавио на крају српски премијер.

(Фонет/Newsweek.rs, 9. 5. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4qRCategories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар