Документи: Индивидуални акциони план партнерства између Србије и НАТО

До сада се Србија „пузећи примицала“ чланству у НАТО, а недавно је усвојен „Индивидуални акциони план партнерства између Србије и НАТО“ (ИПАП), документ који је означен као „највиши степен сарадње без формалног чланства“.

Доносимо цео документ (PDF), уз писање „Блица“ и став војног аналитичара Мирослава Лазанског.

ipap

ПРЕУЗМИТЕ ЦЕО ДОКУМЕНТ

Блиц: Србија се везује за НАТО

Министри одбране и спољних послова Братислав Гашић и Ивица Дачић имаће 18. марта у Бриселу састанак с представницима свих 28 земаља чланица НАТО.

Разлог за њихов одлазак у седиште Алијансе је „Индивидуални акциони план партнерства између Србије и НАТО“ (ИПАП), који су две стране недавно усвојиле.

Како Дачић и Гашић објашњавају за „Блиц“, ИПАП је највиши степен партнерске сарадње, али без намере да Србија постане чланица НАТО.

Шта све добро доноси акциони плат са НАТО, по "Блицу"

Шта све добро доноси акциони плат са НАТО, по „Блицу“

– ИПАП не значи чланство, али јесте подизање дијалога и сарадње на виши ниво. Доношење овог плана је важно због укупне позиције Србије у свету, али нема промене нашег става о уласку у НАТО, нити је овим планом на било који начин нарушена неутралност – каже Дачић за „Блиц“.

Он додаје да треба увек имати на уму да је НАТО фактор с којим је потребна сарадња. У том контексту, Дачић истиче и да је један део бриселског договора с Приштином и ЕУ везан за НАТО, а посреди су гаранције да никакве оружане снаге Албанаца не могу да дођу на север Косова без претходне сагласности Кфора и локалних српских власти.

– Овакав споразум имају и друге земље које нису у НАТО. ИПАП је 20. децембра усвојила Влада Србије, а 15. јануара и Северноатлантски савет, чиме је процедура усвајања окончана – каже Дачић, и прецизира да ИПАП важи наредне две године.

ИПАП се иначе бави реформама у свим сферама друштва и њиховим усклађивањем са стандардима ЕУ, те је подељен у поглавља: политички и безбедносни оквир, војна питања, научна сарадња, управљање кризама и систем планирања у ванредним ситуацијама, као и заштита тајних података.

Мирослав Лазански: Заједничке вежбе са НАТО биле би директан антируски потез

Средином јануара Београд је направио још један искорак у сарадњи са НАТО, окончавши процедуру усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства Србије (ИПАП) и западног војног савеза, што је највиши степен сарадње које може да постигне једна држава нечланица.

Мирослав Лазански

Мирослав Лазански

Шта то у пракси конкретно значи за Србију која је званично војно неутрална, „Вести“ су покушали да сазнају од познатог војног аналитичара Мирослава Лазанског.

„Ништа посебно, то су формални степени сарадње државе чланице Партнерства за мир и НАТО. ИПАП је завршни чин у том степеновању и све преко тога био би улазак у НАТО. То вам је све једна фолиража, где вам Американци нуде заједничке вежбе које њима одговарају – разбијање демонстрација, чување конвоја, затвора, кампова… Нема ту правих војних вежби које би нешто значиле за одбрамбене потребе Србије“, коментарише Лазански.

Лазански сматра да је заједничко вежбање са НАТО снагама у ситуацији заоштравања односа западног војног савеза са Русима директан антируски потез и да свака држава која није чланица Алијансе а на то пристане, мора бити свесна да ће бити мета Руса.

„Да сам министар одбране, сада када Србија председава Оебсом и када је НАТО директно конфротиран са Русијом, ја бих се клонио тих заједничких вежби, јер ништа не добијамо, док смо у безбедносном и у политичком смислу само на губитку“, додаје Лазански.

Иначе, земље чланице Партнерства за мир могу да учествују у војним операцијама НАТО. То се ретко дешавало, а када прихвате позив, онда то буде симболично, попут аустријских конвоја камиона у Авганистану.

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3HVCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Обавезно погледате тј скините цео документ, није дуг, али има много занимљивих ствари у том ПДФ фајлу… Шта све подразумева „сарадња са НАТО“, посебно погледајте на крају ону матрицу активности… Шта све тамо нема, од интеграције у ЕУ, Бриселског споразума, преговарања са Приштином, па до јавног информисања и питања типа

    ЦИЉ 2: Спровођење политике инклузије Рома

    Кукавно србство, шта си дочекало!!!!!!

Оставите коментар