Атифете Јахјага одликовала Наташу Кандић медаљом „Мајка Тереза“

Председница Косова Атифете Јахјага одликовала је оне који су дали ванредан допринос развоју Косова у разним периодима и у различитим областима, међу којима је и Наташа Кандић, одликована медаљом „Мајка Тереза“, преноси Фонд за хуманитарно право.

fhp-aj-nk

Поводом седме годишњице независности Косова, председница Атифете Јахјага одликовала је појединце/ке који су дали ванредан допринос развоју Косова у разним периодима и у различитим областима.

Међу одликованима је и оснивачица и чланица управног одбора Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић. Она је одликована медаљом „Мајка Тереза“, која се додељује за допринос у хуманитарним питањима.

Медаља „Мајка Тереза“ додељена је и удружењу породица жртава „Покрет мајки“

(Е-новине, 21. 2. 2015)

Хашим Тачи: Косово ће тужити Србију за геноцид

Потпредседник косовске Владе и министар спољних послова Хашим Тачи у интервјуу за Агенцију Анадолију (АА), који је дао током званичне посете Турској, изјавио је да је Србија током рата 1998-99. починила геноцид на Косову. Тачи је дао назнаке да ће Косово тражити „ратну одштету“ од Србије, напомињући да постоје довољни докази да је у периоду 1998-99. извршен геноцид на Косову.

hasim-e

„Расправљамо и радимо на томе“, рекао је Тачи, напомињући да ће, не дајући прецизан датум, Косово поднети захтев Међународном суду правде (ICJ) након што размотри „унутрашње и међународне околности“.

Косово оптужује Србију да је починила геноцид на Косову током рата у тој земљи. Процењује се да су тадашње југославенске оружане снаге убиле више од 10.000 косовских Албанаца, док се њих 1.700 воде као нестали.

Иако међусобне оптужбе Србије и Хрватске за геноцид нису уродиле плодом, након што је Међународни суд правде почетком фебруара одлучио да није доказана намера геноцида, Тачи је одлучан да Косово покрене тужбу против Србије. „Србија је дефинитивно починила геноцид на Косову. Имамо доказе за то, имамо изјаве и цели свет то зна“, рекао је Тачи, напомињући како једини проблем представља чињеница да Косово још увијек није земља чланица Уједињених нација (УН).

„С обзиром на то да Косово још увек није дeо Уједињених нација, покушавамо пронаћи адекватне законске механизме да теретимо Србију за геноцид и да то докажемо кроз међународни правни систем“, истакао је министар спољних послова Косова.

Косово је 17. фебруара 2008. године прогласило независност, откада је 108 земаља признало ту земљу као независну државу. Тачи напомиње како је већина утецајнијих и развијених земаља у свету признала Косово, додајући како ће у наредном периоду још више земаља признати ову земљу.

Подсјетио је да ће Косово на Олимпијским играма у Бразилу 2016. године учествовати са својим симболима и химном, након што је прихваћена као чланица у Међународном олимпијском комитету (МОК). Иначе, Косово није чланица УН, јер га нису признали Русија и Кина, сталне чланице Савета безбедности УН-а.

Тачи је током разговора за АА критиковао непостојање владе на Косову већ око шест месеци након избора, што је изазвало безнађе међу грађанима који све више напуштају земљу. Ипак, Тачи истиче да су многи извјештаји, који наводе да све већи број грађана Косова напушта земљу, претјерани. „Не, то није тачно да је 100.000 особа напустило Косово. Феномен с којим се суочавамо је сличан ситуацији с којим су се друге земље у регији суочавале раније, попут Македоније, Албаније, Црне Горе и Србије“, рекао је Тачи.

Упозорио је грађане Косова да имају мале шансе да добију азил у земљама Европске уније (ЕУ) те додао да ће већина оних који су илегално отишли у ЕУ бити враћени на Косово.

(Агенција Анадолија/Е-новине, 21. 2. 2015)

Наслов, опрема и посрбљавање: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3viCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Читам да је мајка-Тереза узимала паре од фармацеутских компанија за експериментисање на својим штићеницима – сиромашним Индусима, да је мешетарила са парама од помоћи.

    http://matrixworldhr.com/2013/03/11/istrazivanje-otkrilo-majka-terezija-je-bila-sadisticki-religiozni-fanatik/
    http://www.nsreporter.rs/nedeljni-magazin/flesbek/lazna-svetica-majka-tereza-uzimala-novac-namenjen-siromasnima/

Оставите коментар