Филм о Милици Ђорђевић, једином српском детету у Призрену

milica-pizrenБЕОГРАД – Дугометражни документарни филм „Милица” прича о свакодневици осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог српског детета у Призрену, истакли су аутори филма приликом данашње промоције у Београду.

Циљ аутора, како кажу, није да тим филмом освајају награде и признања, већ да цео свет види једну причу о животу преосталих Срба у Призрену.

„‚Милица‚ је филм о нашој савести”, указао је сценариста и режисер Драган Елчић на конференцији за новинаре и додао да су му управо медији скренули пажњу на животну причу те девојчице.

Требало му је, нагласио је, две године да скупи храброст да се ухвати у коштац са том причом.

„Надам се да овај филм неће остати само српска прича, већ да ће прећи границе”, подвукао је Елчић и нагласио да је упозоравајућа поента филма што ће Милица ускоро завршити четврти разред и што се онда поставља питање како да настави школовање.

Елчић, који је професор и шеф катедре за ТВ режију Академије уметности у Београду, подсетио је да је Милица до сада могла да се школује захваљујући епархији рашко-призренској, која је обезбедила наставника и просторије.

Милица, једино српско дете у Призрену, прославла Бадње вече.и Божић (Фејсбук страница „Молитвени дневници“)

Милица, једино српско дете у Призрену, прославља Бадње вече и Божић (Фејсбук страница „Молитвени дневници“)

„Данас, у 21.веку, она живи без права на слободу, дечју игру. Сваки дан устаје у нади да ће се пробудити у окружењу са другарима. Међутим, стварност је другачија. Једног дана ће се упитати – зашто, а како ми, одрасли, да јој одговоримо на то питање”, истакао је он.

Главни организатор Јелена Петковић рекла је да је филм направљен са жељом да документује стварност каква јесте, а да му је циљ да укаже и на проблем са којим ће се мала Милица ускоро суочити.

Она је подсетила да ће Милица ускоро поћи у пети разред и да ће јој бити потребне неке нове ствари, али и нови наставници.

Према њеним речима, медији су доста допринели да се сазна о Милици Ђорђевић и помогли да се њен проблем види, а циљ тог документарца је да отвори причу тамо где су медији ставили тачку и из перспективе Срба који живе у Призрену покаже како изгледа свакодневица.

„Ради се о причи једног детета у 21. веку у Европи, детету које нема право на слободу и дечију игру”, истакла је Петковић и додала да ће Београђани имати по први пут могућност да виде лица и других Срба који живе у Призрену, који говоре из своје перспективе о садашњости и окружењу.

Продуцент Јован Марковић изразио је задовољство што је „Филм и тон” имао прилику да сними филм о великој животној причи.

Леонтина Вукомановић из Дечијег центра за културу у Београду рекла је да ће премијера бити одржана 20. фебруара у тој установи.

„Прича мале Милице показује колико многи од нас нису свесни шта је слобода када је неком ускраћена”, поручила је Вукомановић.

Танјуг

(Политика, 13. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3pjCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

Оставите коментар