Priština: Sporazum o pravosuđu obezbeđuje primenu kosovskih zakona i na severu

Sporazum o pravosuđu postignut između Kosova i Srbije u Bruxellesu zasnovan je na kosovskim zakonima, ocenili su u četvrtak u Prištini lideri kosovskih pravosudnih institucija na zajedničkoj konferenciji u Tužilaštvu Kosova.

Мустафа, Вучић и Могерини потписују споразум о косовском правосуђу (Фото: Фонет)

Мустафа, Вучић и Могерини потписују споразум о косовском правосуђу (Фото: Фонет)

Učesnici konferencije su bili vršilac dužnosti Glavnog državnog tužioca Sylë Hoxha, ministar pravde Hajredin Kuçi, bivši glavni tužilac Ismet Kabashi, predsedavajući Sudskim savetom Kosova Enver Peci i predsednik Apelacionog suda Sali Mekaj, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Vršilac dužnosti Glavnog državnog tužioca Sylë Hoxha je izjavio da je sporazum o pravosuđu Kosova i Srbije dostignuće razgovora u Bruxellesu. “Znate da je ceo severni deo bio u paralelnom pravosudnom sistemu, dok od sada više niće biti paralelan, nego će biti jedinstven pravosudni sistemi u tom delu Kosova”, izjavio je Sylë Hoxha.

On je iznoseći detalje sporazuma kazao da će predsednik Osnovnog suda biti Srbin, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti Albanac. Sedišta suda i tužilaštva će biti u severnom delu Kosova.

Tužioci i sudije iz srpske zajednice će, prema rečima Hoxhe, raditi u jedinstvenom pravosudnom sistemu Kosova, prema zakonima Republike Kosovo i biće birani po istim procedurama kao i svi ostali kosovski tužioci i sudije i njihovo konačno imenovanje će potvrditi predsednica Kosova.

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuçi je kazao da je Kosovo imalo pet ciljeva prilikom postizanja sporazuma o pravosuđu sa Srbijom.

“Prvo da se očuva pravosudni sistem Kosova, drugo da Sud u tom delu naše teritorije i sudije, bili oni Albanci ili Srbi, rade prema zakonima Republike Kosovo i u tom sporazumu se naglašava da se poštuju zakoni Republike Kosovo”, kazao je ministar.

Dodao je dalje, da je treći cilj bio da se poštuje hijerarhija Sudskog saveta i Tužilaštva Kosova u predlaganju sudija i tužilaca, ali i u njihovoj disciplinovanosti i ulozi predsednice u njihovom dekretovanju.

“Četvrto je da se svako rešenje u vezi sa sporazumom pronađe unutar zakona i Ustava Kosova, odnosno da sporazum garantuje da neće biti potrebe za izmenama nijednog našeg zakona, niti tačke Ustava i peto je integrisanje osoblja zaposlenog u paralelnom sistemu na severu u naš sistem pravosuđa”, naglasio je Kuçi.

Prema njegovim rečima, očekuje se da sporazum bude primenjen odmah, dok će za izbor tužilaca, sudija i ostalog osoblja jako brzo biti raspisan konkurs.

Na konferenciji je rečeno i da sporazum o pravosuđu nije etnički podeljen, te da će u svim pravosudnim institucijama raditi osoblje iz svih zajednica koje žive u severnom i južnom delu Mitrovice, kao i u opštinama Srbica (Skenderaj), Vučitrn, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Agencija Anadolija/Е-novine

(Е-новине, 12. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3pgCategories: Вести над вестима

Оставите коментар