Директорка Студија Б: Сарапи скинута емисија јер је радио алкохолисан

БЕОГРАД – Директорка и главна уредница Студија Б Ивана Вучићевић изјавила је данас да је са програма скинула емисију „Сарапин пробем”, јер се он у емисији појављивао „у видно алкохолисаном стању”, после чега је Сарапа бурно реаговао, негирао те тврдње и тражио да Одбор Скупштине Србије за културу и информисање не расправља о његовој личности.

sednica-nov-2014

Вучићевић је, пре него што је председавајућа Весна Марјановић, због ове полемике, дала паузу од пет минута, истакла да на СТБ у протеклих шест месеци, од када је она на челу те куће, ниједна емисија није цензурисана.

Према њеним речима, Сарапа има личне проблеме и вређао је своје госте у емисији, на шта је он на седници Одбора бурно реаговао са места и тражио да одговори на те критике.

Председавајућа Марјановић је затражила од Вучићевић да никога лично не вређа, на шта је она узвратила да има право да говори и затражила да не буде цензурисана.

Нисте реаговали када је Зоран Живковић назвао Драгана Ј. Вучићевића „смрадом”, рекла је Вучићевић, обраћајући се председавајућој Весни Марјановић, која је одговорила да ту увреду није чула.

Вучићевић је подсетила да је Сарапа и даље запослен на Студију Б, на шта он из клупе добацио: „Какве то везе има са мојом емисијом?“

Вучићевић је оценила да цензуре данас у Србији нема и да је ДС, док је била на власти у Београду, цензурисала Информативни програм СТБ.

Претходно, у наставку седнице Одбора за информисање, члановима и представницима медија обратили су се председници УНС и НУНС Љиљана Смајловић и Вукашин Обрадовић који су изразили незадовољство због атмосфере у којој се расправља о слободи медија.

Смајловићева је на почетку оценила да се на седници Одбора вређају новинари и да није најважније питање односно главни проблем у српском новинарству то што је оборен сајт Пешчаника, оценивши да има доста лецемерја у опозицији, али и да је разочарана „невероватним притиском из СНС”.

„Немојте да се служите нама као политичким лоптама”, поручила је Смајловић на одбору рекавши да је шокантно да неко каже да су „медији уплашени или купљени јер му се не свиђа мишљење” о чему је претходно причао Зоран Живковић из Нове странке.

Она је навела и да се изненадила када је сазнала да се СНС жали „да нема довољно Иштвана Каића пошто му није дозвољено да опањкава сваког кога је желео”.

„Мене боли то лицемерство опозиције, али сам врло разочарана и невероватним притиском који долази из СНС”, рекла је председница УНС.

Председник НУНС Вукашин Обрадовић изразио је незадовољство због атмосфере на одбору и додао да „у Србији постоје новинари који су за власт и новинари који су за опозицију. Тачка.“

„Ми се противимо томе и убеђен сам да медијска сцена због тога данас овако изгледа. Постоје разне поделе, новинари и пропагандисти, новинари професионалци и друштвено политички радници, и сматрамо да је штетно политизовање приче о медијским слободама”, рекао је Обрадовић, који сматра да постоји погоршање стања у медијима.

Оценио је да је медијска сцена оптерећена цензуром, гушењем критичке мисли, те да су скинуте емисије у којима може да се чује критичко мишљење, да је истраживачко новинарство замрло, а уместо тога појавиле су се, каже он, таболидне кампање.

Раније данас, члан одбора за информисање из Српске напредне странке Владимир Ђукановић позвао је новинаре да што више критички пишу о власти и да опозицији дају што више простора.

Он се претходно позвао на извештај Верице Бараћ од пре неколико година у коме се тврди „да власт контролише медије преко Ђиласа и Шапера”.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је, говорећи о слободи медија, да са канала системски нестају програми и емисије у којима се може чути било какво критичко мишљење, док је Владимир Павићевић из Нове странке подсетио на Устав у коме пише да у Србији нема цензуре.

„Ако нема слободе медија, нема демократије, ако нема демократије, нема плурализма, ако нема плурализма, онда закључујем да имамо једноумље. И то је проблем сваког појединачног грађанина”, прокоментарисао је он.

Павићевић сматра да данас у Србији извршна власт гуши слободу медија директним политичким притисцима, а највише председник владе Александар Вучић.

Више од шест сати о слободи медија

После више од шест сати расправе, Одбор за културу и информисање усвојио је једногласно закључке у којима се наводи да је слобода медија у Србији гарантована, те да новинаре охрабрују у развоју плурализма и очекују да надлежни органи спрече сваки покушај угрожавања уредничке аутономије и независности.

Седницу су обележиле међусобне оптужбе и критике власти и опозиције, али и бивших и садашњих директора Студија Б, главног и одговорног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића и посланице ДС Александре Јерков, као и министра културе и информисања Ивана Тасовца и лидера Нове станке Зорана Живковића.

У завршној речи, Тасовац је најавио да ће следеће године почети да се ради нова медијска стратегија, која би требало да допринесе побољшању стања у медијима указујући да једино законски оквир може да обезбеди бољу медијску сцену.

Он је критиковао то што је велики број људи дошао на одбор, рекао шта има и отишао, позивајући их да убудуће имају више стрпљења и саслушају шта други имају да кажу.

Члан одбора за културу и информисање и посланик СНС поновио је да медији треба што више да критикују власт, да је то њихов посао и да имају потпуно право да пишу о функционерима.

„Критика је добра ствар и мора да постоји”, закључио је Ђукановић.

Директорка Новинске агенције Танјуг Бранка Ђукић рекла је да одустаје од излагања које је припремила у сусрет седници, јер је добар део онога што се данас догађало и говорило заправо израз лицемерја, којем не жели да даје легитимитет, почев од списка и, посебно, накнадног списка представника медија, који је саставила ДС, а на коме су махом бивши главни уредници.

„Не знам шта се хтело са тим, али видим да је тако позван колега Александар Тимофејев, претпостављам зато што више није директор Студија Б, јер је на његово место дошла Ивана Вучићевић. Зашто онда није позвана Драгана Милићевић која је смењена да би на њено место дошао господин Тимофејев, не знам зашто није позван Драган Којадиновић који је смењен да би на његово место дошла Драгана Милићевић и тако даље, и тако даље…“, рекла је Ђукић.

Њен утисак је, како је рекла, да су сви ту доведени да „тужакају једни друге, а нарочито да тужакају власт”, истакавши да она у томе не жели да учествује.

Уместо тога, изнела је податак да је председник Управног одбора Танјуга члан Демократске странке све време, односно да га актуелна власт није сменила, ни пре шест месеци, ни пре две године.

Опозиција је поновила тезу да у Србији постоји једноумље, а као пример „цензуре” наведено је укидање емисије „Утисак недеље” Оље Бећковић.

„Цензура постоји у Србији, као што постоји у свакој другој земљи”, рекао је главни и одговорни уредник Информера и упитао посланицу ДС Александру Јерков зашто се нису сетили цензуре 2008. већ 2014.

Јерков му је одоворила да су цензуру приметили оног тренутка када је пао сајт „Пешчаника” због објављивања доктората миниситра унутрашњих послова Небојше Стефановћа, када су почеле да нестају емисије и када су новинари унапред морали да саопштавају ко су им гости и да ли ће критиковати премијера.

Некадашњи директор Студија Б Александар Тимофејев је, одговарајући садашњој директорки те куће, која је рекла да је за време власти ДС она била упозоравана и због тога што у емисији користи оловку са обележјем СНС, рекао да он није трпео никакве притиске у свом раду.

Посланици опозиције и власти, као и новинари нису се на крају усагласили да ли у Србији цензуре и аутоцензуре има истакавши да оваквих расправа треба да буде што више.

Седници одбора присуствовали су и министар културе Иван Тасовац, државни секретар Саша Мирковић, председници УНС и НУНС Љиљана Смајловић и Вукашин Обрадовић, председник регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић, члан савета тог тела Гордана Суша, новинар и колумниста Данаса Драгољуб Петровић, главни и одговорни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић…

(Агенције/Политика, 6. 11. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Овај чланак је промењен 6. 11. 2014. у 20:02 – додата је секција „Прочитајте још“.Categories: Вести над вестима

3 replies

 1. Kakav v.d.direktor, odnosno glavni i odgovorni urednik Studia B,takva i Vlada.To je ogledalo ove drzave.Pa pogledajte neku emisiju koju ona vodi,a navodno su sve ozbiljne politicke,kako sedi,kakva joj je suknja.Sramota .Pa za novac koji odvajamo za taj Studio B,mogli bi smo da uzivo gledamo butine u nekom sexi-klubu.Da li ste videli bilo gde u svetu kod ovakvih emisija da neko pokazuje toliko svoje butine?Ajde da zanemarimo emisije zabavnog tipa,ali ona vodi ozbiljne-politicke.Da se razumemo,nisam mnogo gledao Sarapine emisije,ali on je za nju izmislio novinarsto i ponasanje.

 2. Ja bih postavio pitanje:
  Jesu li Vučićevići u nekom medjusobnom srodstvu i je li im Vučić neki rod?
  Što se Sarape tiče, svojevremeno mi na NSPM-u nije objavljen komentar sledeće sadržine:
  Kada bi postojala televizija koja osim slike u boji i zvuka reprodukuje i aromu (miris-smrad), za vreme Sarapinih emisija držao bih prozor konstantno otvorenim?

 3. Какве везе има ко је са ким род? И да ли то Мирослав заговара и призива времена против којих је „против“? Сви смо ми нечија деца и нечији рођаци. Да ли су само моји и сви добри? Да ли су сви туђи, увек туђи и по дефиницији лоши? Чему толико претеривање и толика искључивост?

  Лично ми се Сарапа не свиђа, али прогласити га јавно, да је под алкохолом и још, да је вређао госте је ординарна бесмислица. Успут. Многи моји добри другови су редовно гледали ПРОБЛЕМ и били задовољни емисијом. Ваљда је ту негде и проблем. Мени се свиђа, то је добро! Мени се не свиђа, то није добро! Нагласак је на НЕ СВИЂА. А они који су редовно гледали и ПРОБЛЕМ и УТИСАК НЕДЕЉЕ, кажу ми, да је занимљивост и садржај емисија постапено опадао. Зашто не помислимо, да је и то неки разлог? Можда мали, али је ипак могући разлог. Посебно за УТИСАК НЕДЕЉЕ. Нови власник, нова правила!

Оставите коментар