У Београду почела регионална министарска конференција, Косово представљају Енвер Хоџај и Фадиљ Исмаиљи

У Београду је данас почео неформални састанак министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана на тему „Економско управљање и повезаност“.

Састанку присуствују потпредседник Европске комисије и комесар за економска и монетарна питања Јирки Катаинен, комесар за проширење и суседство ЕУ Штефан Филе, специјални изасланик италијанског председавања ЕУ Андреа Орицио и генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић.

Regionalni-ministrski-sastanak-14

Србију представљају први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар привреде Жељко Сертић.

Очекује се да ће бити усвојена заједничка изјава на крају састанка, а комесари Катаинен и Филе и министри Дачић и Сертић одржаће заједничку конференцију за новинаре, саопштило је Министарство спољних послова.

У Београд су допутовали и министри Албаније, а Косово представља „министар иностраних послова“ Енвер Хоџај и „министар за економски развој“ Фадиљ Исмаиљи.

Скуп ће, како је раније прецизирао министар Дачић, бити одржан у тзв. „гимних“ формату, што значи да неће бити статусно проблематичних питања, пре свега када је реч о Косову.

– Ми желимо да сви ти скупови имају свој циљ и закључак и не желимо да организујемо скупове на којима неће бити сагласности – казао је Дачић.

Овај сусрет министара спољних послова и економије влада региона договорен је у Берлину 28. августа, на Конференцији о Западном Балкану, одржаној на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, а уз присуство водећих политичара земаља региона.

(Блиц/НСПМ, 23. 10. 2014)

Енвер Хоџај: Потврда нормализације односа Приштине и Београда

Београд – Косовски „шеф дипломатије“ Енвер Хоџај изјавио је да је боравак косовских „министара“ у Београду историјски догађај и потврда нормализације односа.

Енвер Хоџај и „косовски министар економског развоја“ Фадиљ Исмаиљи учествују данас на министарском састанку земаља региона, који се одржава у Београду. Хоџај је додао да се нада да у будућности посете косовског „премијера“ и „министара“ Београду неће бити главна вест.

Говорећи о институционалној кризи у Приштини, Хоџај је изјавио да би за две до три недеље Косово могло да добије нову „владу“.

„Нема потребе за новим изборима и веома смо посвећени томе да пронађемо решење (за формирање нове владе)“, рекао је Хоџај у изјави Танјугу пред почетак регионалног неформалног састанка шефова дипломатија и министара привреде.

Он је додао да се наставак дијалога са Београдом очекује веома брзо, после формирања нове „владе“.

„Веома смо посвећени да се сачува стабилност, безбедност и сигурност на Косову“, рекао је Хоџај и истакао да исто толика посвећеност постоји и када је у питању наставак дијалога са Београдом.

У том контексту он је Бриселски споразум назвао највећим достигнућем током 2013. и 2014. године.

„Морамо да разговарамо о још тема и да у наредних три до пет година решимо сва преостала питања“, рекао је Хоџај.

На питање да прокоментарише спекулације да би он могао да буде нови косовски „премијер“, Хоџај је рекао да је најбољи посао у „влади“ позиција „шефа дипломатије“.

Он је поздравио одлуку Међународног олимпијског комитета да одобри Косову провизорно чланство и најавио да ће Косово аплицирати за чланство и у другим спортским организацијама, али и културним, економским и оним које су задужене за људска права…

„Оно што се десило јуче је само корак ка јачању суверенитета Косова и то омогућује Косову да учествује у различитим спортским догађајима што је од огромног значаја за грађане Косова, али и за боље разумевање међу свима у региону“, истакао је он.

Регионални скуп у Београду се одржава по гимних формули, коју иначе министри спољних послова ЕУ понекад користе за неформалне састанке на којима учесници воде слободне и садржајне дискусије о одређеним проблемима, али не доносе никакве формалне закључке.

(Танјуг/НСПМ, 23. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар