Санда Рашковић Ивић нови лидер ДСС-а

sanda-rojters

Санда Рашковић Ивић (фото: Ројтерс)

Санда Рашковић Ивић је нова председница Демократске странке Србије, одлучили су јуче чланови Главног одбора странке тајним гласањем у Центру „Сава”. За њу је гласало 359 делегата, њен противкандидат Милош Алигрудић добио је 174 гласа, а три листића била су неважећа.

Потпредседници ДСС-а су Борко Илић, Миленко Јованов, Милица Радовић, Славиша Ристић, Мирослав Петковић, Милан Лапчевић и Предраг Џајевић. Председник Извршног одбора биће Андреја Младеновић, а председник Политичког савета Душан Пророковић.

– Желим да променим начин рада, да будемо активни, да будемо што више с народом, међу обичним људима, обраћајући се „малом човеку” – рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она се залаже да ДСС постане стожер окупљања националне опозиције свих којима је на срцу слобода, суверенитет Србије и који се залажу за економски патриотизам. Најавила је да ће ДСС бранити Митровдански устав, који је једина брана да на територији Србије не настане нова држава Косово, да се Војводини не промени статус или да не постане нека санџачка аутономија.

За јучерашњу 12. скупштину ДСС-а владало је велико интересовање чланова и симпатизера странке. Пола сата пре почетка седнице у ходницима Центра „Сава” чланови Главног одбора ДСС-а из Шумадије и са истока Србије показивали су забринутост за будућност странке. Највише их је интересовало с којим лидером ДСС има шансе да на следећим изборима пређе изборни цензус.

– Није Коштуница требало да се повуче с места председника странке. Без њега – мрка капа. Тешко ћемо испливати уколико нешто не променимо у раду. Зато се још ломим коме да дам глас – истакао је један члан ДСС-а из Чачка.

Излаз из незавидне ситуације понудио је Марко Јакшић, члан Главног одбора и председник покрајинског одбора ДСС-а Косова и Метохије.

– Санда Рашковић Ивић је одличан избор и за њу треба да се гласа из два разлога. Зато што се залаже за обједињавање свих патриотских снага, против чега је Милош Алигрудић. Такође, треба отворено рећи да смо анти-НАТО странка која ће да се залаже за чвршћу сарадњу и везу с Руском Федерацијом – нагласио је Јакшић за „Политику”.

Пре почетка јучерашње седнице већина чланова ДСС-а желела је да се рукује и поздрави Санду Рашковић Ивић. Око ње је готово увек била гужва и сви су желели с њим да поразговарају, убеђени да ће она бити нови лидер странке. На констатацију једног од чланова Главног одбора да је она победница и пре гласања, Рашковићева се насмешила, додавши да ће после седнице сви бити победници.

Неколико чланова београдског одбора ДСС-а са Вождовца пре почетка седнице у оближњем кафићу су разматрали ко би и зашто требало да победи.

„Милош Алигрудић је добар избор и сигурно га Воја Коштуница подржава, али ми само са Сандом имамо шансе да политички преживимо. Она нема ниједну политичку мрљу и зна да се наметне”, рекао је један од чланова ДСС-а.

Занимљиво да су протоколом биле одвојене присталице и симпатизери оба страначка кандидата. Седишта с леве стране сале била су намењена присталицама Санде Рашковић Ивић, док су место на десној страни нашли оснивачи странке Дејан Михајлов, али и они који су подржали Милоша Алигрудића као што је рецимо Слободан Самарџић.

Седница је почела са десетак минута закашњења, интонирањем српске химне. После тога Милош Алигрудић је ушао у салу праћен аплаузима својих присталица. На почетку изборне Скупштине ДСС-а делегатима се обратио Александар Поповић, тада вршилац дужности председника странке. Он је нагласио да ДСС никада и ни под каквим условима неће одустати од борбе за слободну, политички и војно неутралну Србију.

– Никада нећемо радити за рачун Брисела, а против интереса своје земље, као ова и претходне две владе, никада нећемо бити евроунијате, а увек ћемо бити слободари – истакао је Поповић.

Иако то протоколом није било предвиђено, када је Поповић дао паузу од пет минута, из сале је изашао велики број функционера ДСС-а да, како су рекли, мало протегну ноге и уживају у лепом времену. Ову ситуацију двоје председничких – кандидата Санда Рашковић Ивић и Милош Алигрудић – искористили су да се последњи пут пред гласање обрате присталицама које су слушале њихово обраћање медијима у холу Центра „Сава”. Они су били сагласни да се основе програма те странке, који су засновани на војној и политичкој неутралности, не мењају и апеловали су на јединство странке без обзира на то ко од њих двоје буде наследио Војислава Коштуницу.

Војислав Коштуница није дошао на скупштину странке

Војислав Коштуница, некадашњи лидер ДСС-а, који је после неуспеха на мартовских изборима поднео оставку на место председника, није присуствовао јучерашњој изборној скупштини ДСС-а. Његов недолазак није изненадио високе функционере странке, али су зато чланови били разочарани његовим одсуством.

Д. Спаловић

(Политика, 12. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

9 replies

 1. “Војислав Коштуница није дошао на скупштину странке“!

  Имао је преча посла: брао је различак у Белановици!
  Разлог?
  Дат је у цртаном филму:
  http://www.youtube.com/watch?v=0ejNLKnwTjs
  Тајминг поенте: 7:20.

  Свако добро Санди!

 2. Ако није био на самрти, онда је стварно срамота! Придружујем се Мирославу и честитам Санди!

 3. Мислим да су у ДСС направили добар избор. Што се Коштунице тиче он је отишао у политичку пензију. Иако га поштујем, мислим да је можда требао то и раније да уради.

  Што се Санде Рашковић Ивић тиче мислим да нико не може да нађе већу замерку. Образована, искусна у политици, са докторатом коме не цури нос, обављала више државних функција до сада. Ова изборна скупштина је била бити или не бити за ДСС. Они морају сада озбиљно да приону па посао – окупити све снаге што су остале у странци и спречити где год је и како год је могуће цепања. Затим, отпочети повезивање са другим пронационалним снагама са којима је могуће сарађивати.

  Надам се да ће у странци да остане и Ненад Поповић, јер свако даље цепање на националном крилу политичког спектра је даље укопавање у блато.

 4. Немам жеље, да рекламирам неки други сајт, јер је овај одличан, али све морам упутити на сајт НАШИ. Ја сам им „отписао“ следеће:
  „Бгд., 12.10.2014.

  Побогу, шта се са вама дешава?

  Одакле вам ове идеје и овакве идотске оптужбе? ДСС напустили Ковачевић, Поповић, остали Алигрудић, Никитовић и Јочић и ви навалили на жену!!? Има те ли појма шта значи бити шеф кабинета председника државе, владе? Па ако неко нешто разбија, само одатле може неки ветар, да дува. Јесте ли читали Јочића и Никитовића. Није Санда крива за распад и пропаст ДСС.

  Као папагаји понављате ординарну лаж, како је Санда рекла:
  „Да је Хрватска имала право на успоставу јурисдикције у Книну„.

  У стварности је одговорила, на питање:
  Ali, je li po vama to područje trebalo doći pod jurisdikciju Republike Hrvatske?
  Po onome što je Badinter rekao, ja teška srce moram reći da je. Badinter je rekao svoje. Moje mišljenje je, kao i što je bilo mišljenje mog oca, da se opredjeljuju samo narodi, a ne republike. Badinter je rekao drugačije. To je muđunarodna komisija i to se, molim lijepo, mora slušati.

  Шаљем вам и интервју из кога је измишљена реченица која је „крунски“ доказ. Само СА +АН+ДЈ могу у том интервјуу наћи неку тајну везу и нешто што би се могло рећи, да је Санда изјавила нешто против Срба. Немојте и ви.

  Скидајте ту бруку са сајта! Када то видим, почињем, да се питам, а за кога ви радите и знате ли, уопште, шта радите?“

 5. Такве националистичке организације нам праве много већу штету него корист. Бадинтерова комисија јесте рекла своје, али није рекла да ли сме да се једнострано мења уставно устројство република. Питање је врло незгодно, али немојмо сметнути с ума да су по различитим мировним пројектима (укључујући и фамозни З-4) подручја Крајине и требала да дођу под јурисдикцију Загреба али да имају широку самоуправу. Нажалост, у онаквој констелацији снага, ни то нисмо успели да постигнемо, али руку на срце, ни Крајишници се нису претргли да одбране своје позиције. То је сад затворено поглавље и сада је једино могуће борити се за бољу позицију Срба у Хрватској.

  Што се Санде тиче, неким структурама је у интересу да ни један национална странка не функционише како треба. Ко је тај неко није тешко погодити.

 6. @Milos
  Изгледа, да је интервју, који није био јуче, а губитници га сада потегли и од Вас схваћен на начин сличан мом. Откуда да НАШИ то потегну, необично је! Ја сам им се директно обратио, не као коментар на сајту, али још нема одговора.

 7. ДСС би сада морао да заједно са СНС-ом и СВМ-ом руши Пајтића из све снаге и издејствује покрајинске изборе. На тим изборима треба да буде носилац „десне листе“ са другим сличним организацијама, попут „Треће Србије“, а на чистац треба да се истерају и „Двери“. Тако би се коначно и заувек срушила последња полуга власти ДОС-а. ДСС (десница у Србији) би морао по окончаним покрајинским изборима да уђе у покрајинску власт и да са позиција власти у највећим градовима и у Покрајини лагано обави повратак у републичку скупштину.
  У стварању српске деснице, ДСС мора водити рачуна о монархистима, шта више монархистичко питање мора да је стално на дневном реду.
  Тако ће се ДСС, као српска десница наметнути као други играч на политичкој сцени, уместо свих постојећих видова ДС-а.

 8. Каква се веза и заједништво може успоставити између ДСС, СНС и СВМ, то само једнорог зна. Нија ваљда једини циљ срушити Пајтића, који је безначајан у политичком смислу? Цео свет скинуо питање монархије са дневног реда, а сада ће Срби, да уводе монархију! Шта мислите, шта о повратку мисле Фрнцузи, Немци, Италијани итд? Не вреди размишљати о примерима држава чија се укупна историја одвијала у монархији.

 9. Први озбиљнији избори који долазе су избори за Скупштину АПВ, они морају бити расписани најкасније до пролећа 2016. Републичких избора неће бити, били су пре 6 месеци. Пошто је ДСС у коалицији са СНС на локалу у два најбогатија града у држави: Београду и Новом Саду, логично је да заједно са њима руши Пајтића и уђе у покрајинску власт. Алтернатива је Чанак са Живковићем, а то је повратак у ДОС и то више нико неће у Србији. Треће варијанте нема, изузев ако не мислите да ће ДСС, сад пошто је Санда изабрана за председницу, да узме 60% сам где год се појави. Неће. Кад једном паднеш испод црте, повратак је готово немогућ. Ако мислите да ће више људи гласати за Санду, него што је за Коштуницу тек тако, јер је Санда председник – у силној сте заблуди, али Боже мој… ДСС је у много већем проблему сада, јер ће губитници почети да напуштају странку и праве неке своје фирме. А то је још мање од 4%.
  Монархистички покрет у Србији је веома јак, а број монархија у Европи је значајан. Чак је и Русија начинила искорак ка Империји, вративши Крим. Монархисти су традиционалисти, по природи ствари су упућени на странке деснице. Наравно, ДСС увек може да се ослони на Субнор.
  Навео сам Трећу Србију као могућег партнера, а и Двери. СРС ће остати верна Пајтићу и Чанку са којима је у власти у општини Бач и у опозиционој коалицији где год може, из „принципијелних“ разлога.
  Што се Француза тиче, према последњим истраживањима око 4% истих присуствује богослужењима. То вам је идеал? Патите за 50-так џамија у Београду и милион муслимана из Сирије, Ирака и сличних ИСИС творевина?

Оставите коментар