Пол Крејг Робертс: Вашингтон гуши истину лажима

(Блог Пола Крејга Робертса, 13. 8. 2014)

pol-kreg-roberts-200Да ли западна пропаганда залуђује иког другог осим себе?

Најновији апсурд који стиже из Украјине, ЕУ и Вашингтона јесте да је хуманитарна помоћ – коју Русија и Црвени крст упућују бившим руским територијама на истоку Украјине – лукавство, превара и изговор за упад руских трупа. Ова малоумна лаж нам открива да западна пропаганда нема обзира према елементарној интелигенцији људи на Западу. 

Чак је и имбецилима јасно да Русији, ако жели да пошаље своје снаге у Украјину, не треба никакав изговор, а камоли да се упушта у, ни мање ни више – него заједнички подухват са Црвеним крстом слања хуманитарне помоћи. Источна Украјина, следећи пример Крима, већ је изгласала и независност од Кијева и жељу да се придружи Русији. Ако би Русија и хтела изговор, ова одлука донета пре пар месеци је довољна. Штавише, Русији не треба изговор да спасава Русе покоља у организацији марионета Вашингтона, а какав већ доживљавају Палестинци у Гази.

Супротстављање Вашингтона, његових ЕУ вазала и марионета у Кијеву достављању хуманитарне помоћи представља очајнички покушај Запада да свет не сазна о огромним разарањима насеља и инфраструктуре, као и страдањима цивила које је произвео Вашингтон и његове марионете на овим бившим руским територијама и који су директно угрожени русофобним криминалцима које је на власт довео Вашингтон.

Дементни НАТО генерали, команда Пентагона и амерички сенатори шире панику о предстојећој руској инвазији – не само Украјине већ и Балтичких земаља, Пољске… заправо читаве Европе. Ова хистерија обузима Запад упркос непостојању било каквог доказа нити било какве назнаке о руским припремама или разлозима за овакву инвазију. Исти тај председник Путин имао је бившу руску провинцију Грузију на длану, а ипак је није окупирао.

Међу дезинформисаном и пропагандом залуђеном америчком популацијом питање дана је: „Како да зауставимо Русе?“ Тако је корумпирани режим Барака Обаме поново спремио Американце за рат.

Нада за мир је да ће санкције које је Русија увела, као одговор на санкције уведене њој а на које је Вашингтон присилио своје европске вазале, завршити преко леђа обманутих америчких пореских обвезника. Пољска влада је захтевала да Вашингтон откупљује јабуке и пољопривредне производе јер је Вашингтон онемогућио продају тих производа Русији. С обзиром да је Пољска земља коју је Вашингтон изабрао за постављање америчких ракетних база уперених против Русије, пољска влада има своје адуте. Оног тренутка када Вашингтон попусти захтевима Пољске, суочиће се са сличним захтевима тешко погођених Грчке и Аустрије, а и осталог дела Европе – да компензује трошкове које су санкције Вашингтона произвеле његовој вазалној популацији.

Превара коју су Сједињене Државе извршиле у 21. веку је без преседана. Никада се у историји нешто слично није десило. Не само када су у питању бројне преваре у вези са ратовима (Авганистан, Ирак, Сомалија, Ирак-два, Сирија, Украјина, замало и Иран, као и нелегалне активности Вашингтона у Пакистану и Јемену), већ и финансијске преваре извршене у свету. Међу резултатима превара са Волстрита су европска дужничка криза, нарушавање националног суверенитета европских земаља кроз откуп државних дугова од стране ММФ-а и осиромашење „спасених“ Грчке, Италије, Шпаније, Португалије и Ирске, заједно са источноевропским земљама.

Једног дана Европи следи отрежњење. Када се то деси, схватиће да Вашингтон за њу не ради ништа, осим што је брани од непостојеће „руске претње“, уз огромне трошкове, и користи је као средство у борби за хегемонију широм света. Пре или касније, Европа мора да схвати да улога коју јој је доделио Вашингтон није у њеном интересу и води директно у светски рат, у којем ће прва жртва управо бити она сама.

Превод: Аerial6

Опрема: Стање ствариCategories: Посрбљено

4 replies

 1. Чему превођење. Лакше ући у КМ Новине и Магацин који су то раније објавили и ставити извор.

 2. Чланак сам превео током дискусије на једном форуму и тамо је објављен 14.8. у 15:46. После неког времена ми је било жао да нестане на том форуму и скромно сам га понудио овом блогу на употребу, наравно без икакве накнаде.
  Пре него што сам почео да радим прегледао сам да ли има негде већ објављено (што би ми за ту сврху било једноставније), али резултат претраге је био да нема, па сам се мало помучио :))

 3. @ Бели Орао

  Господине,
  Сам преводилац (посрбитељ :)) се јавио. Нисмо преводили већ преведено, него човек независно за форум превео, тек после понудио и Стању ствари.

  @ Aerial6

  Хвала Вам још једном и на преводу који сте уступили, као и на овом разјашњењу: некима ће можда чудно звучати, али нема никакве теорије завере 🙂

  Александар Лазић

 4. @ Бели Орао

  Имало би смисла ставити примедбу, да није добро преведено. Овако је примедба беспредметна.

Оставите коментар