Интегрална изјава Александра Вучића ТВ станици CNBC

Транскрипт комплетне изјаве премијера Србије Александра Вучића дате америчкој ТВ станици Си-Ен-Би-Си (CNBC)

vucic-cnbs-2014

Каква је ситуација у Србији сада и како се борите са економском ситуацијом, која не изгледа превише добро?

То није лака ситуација. Одлагали смо реформе толико дуго да се чини да су у питању векови, мада је реч о деценијама, и  сада мора бити урађено практично све како би се створило боље пословно окружење. Већ за неколико дана требало би да се усвоје нови закони – о раду, о приватизацији, о стечају и планирању и изградњи. Посебно се бавимо пријемом у чланство у Европску унију. То је политичка одлука, али ми морамо да учинимо много више, да пружимо много нових могућности да Србија постане знатно атрактивније место за Западни свет – и ми смо способни да то урадимо.

Има оних који сматрају да постоји могућност да ЕУ прође поново кроз банкарску кризу. Да ли је онда можда боље мало сачекати и видети колико је ЕУ заправо „здрава“ па се тек онда придружити?

Моја и филозофија Србије данас је сасвим супротна, тотално различита – што значи да нећемо чекати никакву финансијску помоћ од ЕУ, морамо да се ухватимо у коштац с најтежим проблемима, с тешком финансијском ситуацијом – са једним од највећим фискалних дефицита у Европи, што значи да ћемо морати да предузмемо мере за фискалну консолидацију које ће бити тешке за наше људе. Ми морамо то да урадимо јер желимо да постанемо чланица ЕУ као здрава земља, која ће моћи да створи бољу пословну климу и која не чека на неког другог да реши њене проблеме. Јесте, очекујемо подршку од света, али проблеме морамо да решавамо сами.

Управо долазим из Хрватске, и један од тамошњих закључака јесте да морате бити политички спремни ако желите да будете део ЕУ. Да ли мислите да сте политички спремни за приступање ЕУ?

Какве год реформе покушате да спроведете на Балкану, без обзира да ли је реч о Србији, Босни или Хрватској, то је „горе од пакла“, али ја сам апсолутно посвећен и опредељен за то и верујем да ћемо бити успешни. Наш посао је да урадимо домаћи задатак у наредне три-четири године, а онда ће на чланицама ЕУ бити да одлуче да ли желе да приме Србију у чланство или не.

***

У пратећем тексту на сајту ТВ станице Си-Ен-Би-Си наводи се да је „Вучић недостатак конкуренције видео као највећи проблем Србије, и то у време док земља води преговоре о чланству у ЕУ и док се доносе нови закони о приватизацији, стечају и грађевинским дозволама, како би се оживела посустала економија.“

„Србија је овог месеца задржала главну каматну стопу на 8,5 одсто, након резања каматних стопа у претходна два месеца, после незапамћених поплава које су погодиле ионако ослабљену економију земље.

Србија је у опасности од пада у трећу рецесију у последњих пет година после огромних падавина које су уништиле куће, предузећа и земљишта

Вучић је обећао да ће земља постати атрактивније место за стране инвеститоре, а то укључује и смањење субвенција за скоро 160 државних компанија у покушају да спречи банкрот Србије.“

У делу који није покривен видео снимком, ТВ станица наводи да је „Вучић, говорећи о блиским везама Србије са Русијом, рекао да је Србија на јасном путу ка ЕУ.“

„То је оно што сам рекао Путину пре два дана, ми поштујемо наше руске пријатеље, имамо веома добру сарадњу, али наша главна оријентација, наш циљ јесте да будемо део ЕУ. То је сасвим нормално, веома рационално и усуђујем се да кажем и веома разумно“, наводи Си-Ен-Би-Си речи премијера Вучића.

(Танјуг-Бета-РТС-Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар