Војислав Шешељ: Изјашњење поводом предлога о привременом пуштању на слободу

БЕОГРАД – Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ обавестио је Претресно веће Хашког трибунала да ће, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, не прихвата никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије.

vojislav-seselj-hag-468

Шешељ је у поднеску Хашком суду, који је медијима прослеђен из СРС, навео да се уколико буде привремено пуштен на слободу неће јављати полицији, нити носити електронску наруквицу или друге предмете којима се нарушава људско достојанство.

Он наводи и да ће учествовати у политичком животу Србије, на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд”.

Шешељ наводи и да одбацује било какве гаранције владе у Београду.

Он је у поднеску протестовао због неодржавања статусних конференција у његовом предмету након изношења завршних речи, иако члан 65 бис Правилника о поступку и доказима предвиђа да се, независно од фазе поступка, статусне конференције морају одржати у року не дужем од 120 дана од последње статусне конференције.

Како подсећа, правилник наглашава да су статусне конференције место где оптужени може покренути питања у вези са предметом укључујући здравствено стање и услове притвора, а њему су, истакао је, та права ускраћена.

Шешељ протестује и због недоношења одлуке о укидању притвора, па чак и неразматрања тог питања у размацима које налаже међународно обичајно право, јер обавеза претресног већа била је да у одређеним временским размацима преиспитује одлуку о притвору и одмах по престанку разлога за притвор донесе одлуку о његовом укидању.

Претресно веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију издало је 13. јуна налог којим се стране у поступку позивају да изнесу мишљење о могућности да се оптужени Шешељ привремено пусти на слободу.

ПРЕУЗМИТЕ ИЗЈАШЊЕЊЕ ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА (PDF)

(Танјуг/Сајт СРС-а, 17. 6. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар