Патријарх Вартоломеј: И папа и ја желимо да окончамо поделу између православних и римокатолика

ИСТАНБУЛ – Патријарх васељенски Вартоломеј, духовни вођа 250 милиона православних хришћана, изјавио је да ће његов сусрет са папом Фрањом у Јерусалиму допринети приближавању две цркве после поделе која траје скоро 1.000 година.

papa-patrijarh-vartolomej1

Сусрет поглавара православне и католичке цркве 25. и 26. маја биће уприличен у знак сећања на историјски сусрест њихових претходника пре 50 година који су покренули дијалог са циљем окончања поделе хришћанства на две цркве до кога је дошло 1054. године.

“Ми ћемо кроз наше сусрете и молитве рећи да је наша намера да радимо у циљу хришћанског јединства и помирења”, рекао је Вартоломеј.

Иако православна и католичка црква и даље имају различите ставове о кључним питањима, укључујући право свештеника на брак и централизовану власт Ватикана, иде се у правцу бољег међусобног разумевања.

vartolomej-2

То је почело сусретом између папе Павла VI и патријарха Атенагоре у Јерусалиму 1964. године, што је био први сусрет између једног папе и православног патријарха за више од 500 година.

После тог сусрета су укинути едикти о међусобној екскомуникацији, а 1965. године је усвојена заједничка католичко-православна декларација о већој хармонији.

Алудирајући на ту декларацију, Вартоломеј је казао да је пут до уједињења и даље дуг, али и да чињеница да је папа Фрања прихватио позив за сусрет у Јерусалиму показује да оба поглавара желе да окончају поделу, наводи АП.

“Не знамо када ће се и како то догодити. Само Бог зна”, изјавио је он.

(Танјуг/Срби на окуп, 9. 5. 2014)Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Права вест! Свака част Стању ствари!

  2. Вест за несвест, кад не бисмо занали о коме се ради…

  3. Ма хајте, молим вас, ко још папу Франциска може озбиљно да схвати. Тај човек је обичан циркузант. Пре него што се сједини с нама, дочекаће ванземаљце, проповедаће им, крстиће их и још понешто ће да одради до кључне мисије сједињења “које је још увек далеко”… Ха, ха!

  4. Миливоје, папа није папа никакав циркузант већ човек са врло јасним циљем а то је покоравање православних. Нажалост, нашли су се ови несретници са Фанара на челу са Вартоломејем да смућују верни народ и да му помогну у злочину а има их веома много и у СПЦ. Пета колона православља, то је то.

Оставите коментар