Александар Вучић: Четири мере којима ћу променити Србију

Премијер Србије Александар Вучић најавио је у ексклузивном интервјуу за Недељник четири мере које ће подићи српску привреду, повећати број запослених, поспешити инвестирање у Србију, те обезбедити јефтин кров над главом. Премијер је у првом интервјуу од доласка на ту функцију представио те мере које ће Влада усвојити у понедељак и прописати уредбама, али је говорио о томе с каквим ће се изазовима сусретати његов кабинет и какву Србију очекује на крају свог мандата.

nedeljnik-vucic

КРЕДИТИ ЗА ЛИКВИДНОСТ ПРИВРЕДЕ Прва мера је давање субвенционисаних кредита преко банака и очекујем да на такав начин делимично помогнемо привреду и смањимо потрошњу. Банке ће дати милијарду и двеста милиона евра субвенционисаних кредита. Дакле најповољнијих могућих кредита који ће ићи приватном сектору у Србији. Да бисмо то надоместили банкама, јер ће то бити кредити по најмањим могућим каматним стопама, држава ће подстаћи банке са 60 милиона евра. То ће бити изванредна ињекција посебно за ликвидност наше привреде.

БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ И МАСОВНО ЗАПОШЉАВАЊЕ Друга мера је извлачење сиве економије и драматично веће запошљавање људи. То је онај део где људи раде на уговор по делу, преко студентских задруга, на црно. Свака компанија која има три или четири запослена, ако запосли још једног за њега ће платити 30 одсто обавеза, а држава осталих 70 одсто како би имали социјално и пензионо осигурање. На десет запослених радника однос је седам према три. Држава плаћа за седам, а предузетници за три. То вам дође јефтиније него да вам сви раде на црно, а имате мотивисаног и стимулисаног радника. А они који запосле више од 100 људи добиће однос 75:25. Држава ће да плати 75 одсто, а они само 25 одсто обавеза. Те мере су за нас фискално неутралне и позитивне, а очекујемо да на такав начин решимо запослење десетине хиљада људи. На тај начин не трошимо наш новац, већ крећемо у велику акцију у којој ће приватни сектор да реши проблеме, а сви да имају мотивисане раднике који имају перспективу. С друге стране држава тако уводи у легалне токове све фирме које су биле у сивој зони. Наше субвенције трају чак три године.

Ми ћемо проћи кроз тешке ствари и никоме неће бити лако. Али ја не тражим и нећу на лошем односу према неком другом да тражим мандат. Кажем вам да ћете 2017, дакле од краја 2016, имати веће плате у јавном сектору него што их имате данас, али на здравим основама, у здравој економији, са много више инвеститора, са правим пословним амбијентом, са здравим и јаким размишљањем, јер мене је срамота кад данас погледам не ко не плаћа струју, већ ко краде струју

ПОПРАВЉАЊЕ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА Трећа суштински важна мера за нас је везана за поправљање пословног амбијента. Следеће недеље у скупштинску процедуру улазе комплетни закони о приватизацији, закон о стечају, а у року од 10-12 дана иде и закон о раду. Дакле брже него што смо очекивали. Добар део је договорен са синдикатима. Ми, међутим, креирамо најбољи инвестициони, односно подстицајни пакет у овом делу Европе. Упоредићемо све и доказати колико је то боље него што даје Бугарска, Румунија, Македонија. Зато ћу молити наше арапске пријатеље да нам помогну да бисмо могли да то подржимо као земља. Хоћемо пре свега да у аутомобилској индустрији, пољопривреди, дрвнопрерађивачкој индустрији узмемо све најбоље, а не да компаније које су хтеле да инвестирају у Србију одлазе у Македонију. И то је једини начин да повећамо плате и пензије, а не да нам нешто падне с неба. Велики број компанија је послао захтеве за улагање у Србију и не смемо да изгубимо ниједног од њих.

Нећу да идем на Дедиње. Стварно ме то не интересује, јер желим да живим као сав нормалан свет

Уз то, замолићу људе у Фијату да праве још један модел аутомобила у Србији. То ће бити велика ствар и очекујем да у наредних седам дана наши људи то образложе у Торину, а претходно ћу овде разговарати са Силвијом Верментијем; да видимо шта можемо да урадимо у Крагујевцу, шта у Нишу. Ми у овом тренутку имамо највећу покривеност извоза увозом у историји савремене Србије, чак од Титовог времена, и она је негде на 73 одсто, а ми хоћемо да идемо на више од 80 одсто, што је за нашу земљу и привреду готово невероватно.

Од следеће школске године видећемо да часови почињу од 7.30 и родитељи више неће имати проблеме с новим радним временом

ЈЕФТИНИ СТАНОВИ, КРАНОВИ ПО ЦЕЛОЈ СРБИЈИ Четврта мера је тамо где имамо највеће проблеме, у грађевинској индустрији, која бележи највећи пад из године у годину. Код нас не постоји високоградња, чак не постоје више ни фирме које то могу да раде. Сад ћемо да донесемо одлуке да држава има право да даје бесплатно земљиште, али да цена квадрата буде ниска. Разговарамо са Араптеком, једном од најмоћнијих светских компанија, чија вредност прелази 220 милијарди долара. Они раде брзо, добро, јефтино. Да бисмо решили тај проблем наших полицајаца и војника, којих укупно има 40.000 са нерешеним стамбеним питањем, улазимо у тај пројекат. Да не причам о младим људима. И рачуница је чиста – ако изграде 100.000 стамбених објеката то вам је око 10 милиона квадрата, пошто они не граде станове мање од 80 квадрата. Рок за плаћање био би 20-30 година, са банкарском каматом са све еурибором од 3,1-3,2 одсто, што значи да немате никакво учешће. У том случају рата за стан од 80 квадрата испада од 120 до 130 евра на месечном нивоу, што је мање од рентирања. То наравно неће бити у центру града, али неће бити ни лоши плацеви. И то неће важити само за Београд, већ ћемо да градимо и у Нишу, Краљеву, Крушевцу, Новом Саду, Зрењанину, Кикинди…

Немам проблем да се видим ни са ким. Ни са Мишковићем ако је међу првих 200 највећих пореских обвезника. Онај ко има проблем са законом има проблем са законом, а не са мном

***

Премијер Александар Вучић је за Недељник најавио сусрете разговоре свим банкарима, као и са свим приватним бизнисменима у Србији који су на листи 200 највећих пореских платиша у држави. Србији, наводећи да нема проблем да се види с Мирославом Мишковићем уколико је на списку највећих порезних обвезника.

Једном ми је Ђилас, онако у пролазу у Скупштини, у шали или не, рекао: “Слушај, дође ми да поверујем у тај ‘Београд на води’ када видим колико верујеш у то”. То је нешто што странци називају “game changer”, нешто што мења све у овој земљи, нешто што нас прави другачијим пред целим светом. Онда се питам – а како то неко не разуме?

Вучић је први пут говорио и о томе како је саставио свој кабинет, зашто је Зорана Михајловић прекомандована у саобраћај, а Александар Антић у енергетику, како је Горан Питић одбио његов позив да уђе у Владу, кога види као наследника у СНС, због чега Мајкла Кирбија сматра најбољим америчким амбасадором у последње време, шта тражи од Ђиласа и Тадића, зашто неће да се пресели на Дедиње, како планира да до до краја 2016. заврши Коридоре 10 и 11, шта мисли о уређивачкој политици РТС, с којом ценом би био задовољан за продају Телекома, а најавио је од следеће школске године почетак наставе у 7.30 како родитељи у јавном сектору не би имали проблема с новим радним временом.

(Недељник, 8. 5. 2014)Categories: Преносимо

1 reply

  1. 1 cinjenica koja dokazuje da … se javnost neprestano , svakodnevno , celodnevno obmanjuje :
    End of oil boom threatens Norway’s welfare model
    http://www.reuters.com/article/2014/05/08/us-norway-economy-insight-idUSBREA4703Z20140508
    ———–
    Rat u Ukrajini je zbog demokratije ili nafte (gasa) ?

Оставите коментар