Српско лекарско друштво: Бизарна сарадња Министарства здравља и квази НВО „Србија у покрету“

Саопштење са Скупштине Српског лекарског друштва од 7. 3. 2014.

sld-logoСуочени са дубоком кризом у којој се налази здравствени систем Србије, неповољним стањем здравља грађана и њиховом биолошком угроженошћу, која прети да доведе до нестанка нашег народа с ових простора, које вековима насељавамо, делегати редовне годишње скупштине Српског лекарског друштва одржане 7. марта 2014. године у Београду једногласно су донели следећи апел који упућују јавности и државним органима власти, са Министарством здравља Републике Србије на челу. 

1. Упозоравамо да су појачани неоправдано криминализовање и стигматизација лекара, које се огледа у прогону појединаца због наводне корупције и прогона појединаца због наводног несавесног лечења и тобожње стручне грешке.

Поред непрофесионалног изношења чињеница у вези с исходом лечења грађана, које је у супротности с Кодексом новинарске етике, са којима се свакодневно сусрећемо у појединим средствима јавног информисања , сведоци смо бизарне сарадње Министарства здравља и квази невладине организације „Србија у покрету“, која је довела до тога да актуелна министарка расписом директорима здравствених установа доставља и наређује лепљење промотивног плаката „нулте толеранције на корупцију у здравству“, који изгледом и садржином вређа достојанство већине запослених у тим установама. Ако већ није у стању да креира и поставља на видно место у здравственим установама промотивне плакате посвећене здравственом просвећивању, неукусно је да поставља промотивне плакате криминогене садржине. Посебно је забрињавајућа најава да ће се у здравственим установама организовати обавезна једноипосатна едукација здравствених радника о начинима спречавања корупције, етичком понашању и професионалном интегритету од стране самозваних етичких арбитара. Слободни смо да подсетимо на то да је етика грана филозофије која се бави моралом, као и да је студенти медицине изучавају у оквиру редовне наставе на факултету. Српско лекарско друштво, са своје стране, недвосмислено се определило за осуду корупције у здравству доношењем јасних закључака на Трибини одржаној 28. новембра 2013. године, који су доступни на нашем сајту.

nulta-t-k

2. Све је више угрожена аутономија лекара, поготово у примарној здравственој заштити, спутавањем слободне примене одговарајућих мера дијагностике и лечења, доношењем и применом прописа који нису у интересу пацијената и њиховог бољег здравља. Мере које примењују Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање у оквиру система капитације само доводе до додатног деградирања лекара и урушавања здравственог система, са чим је неопходно да се прекине доношењем адекватне законодавне и нормативне регулативе.

3. Српско лекарско друштво сматра да су најновијим мерама штедње у Србији додатно угрожени материјална сигурност и стандард здравствених радника, што може једино да доведе до немогућности тих радника да пруже адекватан допринос у погледу пружања услуга сложене и софистициране медицинске помоћи, неопходне нашим грађанима. Апелујемо на органе власти да одговарајућим мерама поправе материјалну сигурност и урушени стандард лекара, уз подсећање да штедња која доводи до веће штете није друштвено оправдана.

Следећи општу констатацију да данас нико на прави начин не штити интересе лекара појединца и струке у целини, Српско лекарско друштво ће се и убудуће оглашавати о свим важнијим проблемима у друштву који су у вези са здрављем грађана.

(Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Добра прилика да укину здравство, а о истом трошку и просвету. Нек остане само полиција и судство да штите и уздижу првог потпредседника и будућег преЦедника владе

  2. Потребан текст, али недостаје објашњење мотива за овакво деловање. Лако га је наћи:
    “Udruženje građana Srbija u pokretu uz podršku USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, a u partnerstvu sa Komorom zdravstvenih ustanova Srbije pokreće projekat „Bolnice bez korupcije“…

    И погледајте фотку, још је експлицитнија:
    http://www.srbijaupokretu.org/index.php/medija-centar/102-bolnice-bez-korupcije-okrugli-sto

    УСАИД. Јављам се зато што тај жиг стоји и на сајту Града Чачка, а с разлогом, америчка служба овде инспирише гро акција од стратешког значаја за град. Најзанимљивије, ни странку од које по њиховом саморазумевању у васиони нема српскије, нисам могао да умолим да бар неки њихов одборник покрене питање тог канцера. Итд

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading