Economist: Српске мућкe

stanje-stvari-300x250Док се други медији (Б92, Блиц, Танјуг, НСПМ, Видовдан…) задовољавају само преношењем препричаног „Економистовог текста“, Стање ствари се не задовољава тиме. Овде зато следи пуни текст лондонског листа , без камуфлирања и прећуткивања, јер: C’est le ton qui fait la musique.

(Економист, Лондон, 11.01.2014)

Уместо да славе преговоре за ступање у ЕУ, политичари [у Србији] се џапају

БЕОГРАД – Када би Шекспир данас био жив, могао би наћи неки извор за инспирацију у Србији. Стари непријатељи стискају руке, бивши пријатељи узајамно забадају бодеже у леђа, настају неприродни политички савези, а затвор вапи за многима који су недавно просперирали. У таквој грозничавој атмосфери, овај месец ће, изгледа, постати критичан. Обе главне политичке странке држе састанке који ће одредити програме за ову годину – и требало би да окончају спекулације о превременим изборима. 

economist-lА – ово је баш требало да буде време мирног задовољства. Србија ће 21. јануара званично започети разговоре о ступању у Европску унију – што није мали успех. Један од разлога зашто је Србија тако далеко дотерала је добар напредак у разговорима са Косовом под покровитељством ЕУ, које је 2008. прогласило независност од Србије. За то су двојицу премијера, Ивицу Дачића и Хашима Тачија, неки амерички конгресмени кандидовали за Нобелову награду за мир. Али, у Србији, услед правог рата који бесни на врху политичке сцене и замућују стање, мало је оних који славе.

Свакодневне вести су преплављене питањем да ли ће – и када – бити избора. У оним претходним, 2012. године, тријумфовала је нова Српска напредна странка (СНС) под вођством Томислава Николића, који је сада председник те државе. Упркос порицањима, он је уплетен у огорчени сукоб са Александром Вучићем, који је вицепремијер и садашњи вођа СНС-а.

Господин Вучић ће на страначкој скупштини 25. јануара извршити чистку странке од Николићевих присталица. После тога, нада се да ће расписати изборе и, након што победи, поставити своје лојалне присталице на полуге моћи.

Браца Грубачић, истакнути члан СНС-а каже: „Он жели реформе – али оне ће бити болне.“ Са подршком у анкетама од 69%, скоро нико не сумња у то да ће Вучић повести СНС у следећу победу на ванредним изборима.

eco-ser-sheb

Један од његових циљева је да се подухвати губитничких предузећа која примају помоћ од државе, а паралисана су дуговањима, и која у многим случајевима имају улогу социјалне службе, јер тако спасавају скоро 60.000 радника да не доспеју на спискове незапослених. Та предузећа и њихови директори, које су углавном поставиле политичке странке, по Грубачићевим речима, сретни су и задовољни „као крмци [који се брчкају] у млаком блату“. Али, проблем је у томе да је, под условима стагнирајуће економије, новац за одржавање у животу тих предузећа исцрпљен.

У многим од тих предузећа нису на челу чланови СНС-а, него чланови Демократске странке (ДС), која је била у влади до 2012. године, или чланови мале Социјалистичке партије [Србије], која је била у коалицији са ДС пре но што је прешла на стану СНС (а то је и омогућило г-ну Дачићу да приграби премијерски положај). На Балкану, политичка заштита значи моћ, новац и гласове. Према томе – г-дин Дачић је против превремених избора, који ће скоро сигурно довести до тога да га [на месту премијера] замени г-дин Вучић. Са своје стране, и ДС, која и сама, 18 јануара, одржава своју конференцију [главни одбор] жељна је да избегне превремене изборе, пошто је била срамно поражена на три локална избора у децембру.

Драган Ђилас, вођа ДС-а, се опире покушајима бившег председника, Бориса Тадића, и једног бившег министра одбране да му преотму партијско вођство. Један званичник [странке], који се већ помирио са вишегодишњим седењем у опозицији, каже да је све то дошло у невреме. То је данас, по његовим речима „као да се бијеш да би добио кабину на `Титанику`“. Откако је ДС 2012. године изгубила власт, ухапшено је због корупције за време њиховог боравка на руководећим положајима 57 водећих чланова те странке.

Са енглеског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Посрбљено

1 reply

 1. Текст је реалан ако се “Стање ствари” гледа површно, из угла просечно обавештеног грађанина или писца овог текста. Ствари су много сложеније него што се из овог текста може закључити.
  Например: Вучић, тренутно главна звезда политичке сцене Србије је обећао да ће Шарић бити ухапшен у јуну. Ништа од тога.
  Осим “капиталца” Мишковића нико више није приведен правди из првог ешалона српских тајкуна и мафијаша.
  Неколико недеља Вучић и његови ортаци причају о сменама неуспешних припадника њихове странке из јавних предузећа и општина. Дати рок није испоштован.
  Косово? Шта би са имплементацијом Бриселксог споразума? Не може се у Бриселу преговарати са косовским премијером уз модерацију Ештонове а да се овде народ лаже и прича о некаквој суштинској аутономији у оквиру Србије и сличне глупости. Не може се седети на две столице. Или је Косово у саставу србије, тренутно под међународним протекторатом (Резолуција 1244) или је Косово независна држава? Трећег нема.
  Након оних лупања бирачких кутија у северној Митровици из Вучићевих уста сам чуо да су починиоци познати али о томе не обавестише јавност.
  Односи на релацији Николић – Вучић? Из авиона се види да ту много тога не штима. Сетимо се само Оливера Антића и скандала са најавом афере Динкић. Перјанице СНС-а, Зорана Михајловић, Бабић, Стефановић и други већ недељама причају и потреби ванредних парламентарних избора, санћим, то је њихово приватно мишљење док Господар Вучић мудро ћути и, као, не зна се – тек треба да се донесе одлука.
  Шта је на крају, да ли СНС има своје “летеће бригаде” који тероришу народ на просторима где се одржавају локлани избори, или је то измишљотина?
  Има много питања а мало одговора.

Оставите коментар