Небојша Малић: Украјина и недовршени рат

sivi-soko-logoПошто се кроз медијску маглу мало шта јасно види, ради бољег разумевања тренутне ситуације у Украјини препоручујем неколико видео-снимака.

Dyvizia_GalychynaБоксер што се представља као политичар и уместо платформе подмеће своју холивудску плавушу и пријатељство Џорџа Клунија, себе сматра „демократом“, је ли. А водећу улогу у његовој „демократској“ коалицији има партија Свобода, која негује баштину украјинских сепаратиста Степана Бандере из 2. светског рата, и СС-дивизије „Галиција“ (14. Waffen Grenadier Division der SS, galizische Nr.1). Звучи познато?

Ево видео-вести од 16. августа 2013, са сахране посмртних остатака припадника „Галиције“. Јасно се види почасна стража у пуним СС-униформама, као и (ако ме очи не варају) украјински официр у модерној униформи америчког дизајна. А на сахрани говори посланик украјинске скупштине (Рада).

Како у Русији гледају на Бандеристе и „Галицију“ најбоље се види из играног филма „Ми смо из будућности 2“ (2010). За разумевање радње није неопходно да претходно погледате први део – али је корисно, јер се он бави критиком како модерних „ЕУропских“ Руса тако и „националиста“ који узор траже у Хитлеровим хордама. Није само Холивуд тај који разуме архетипове…

Још ако сте имали прилику да погледате недавно снимљени „Стаљинград“, биће вам потпуно јасан руски поглед на 2. светски рат. За то време, наша филмографија се креће од Булајића до Бајића (што, по некима, и није какав дијапазон). А у политици је још горе.

(Сиви соко)Categories: Сиви соко

Оставите коментар