Бела кућа оптужила Илона Маска да промовише антисемитизам

Маск је једном кориснику који је на друштвеној мрежи Икс (X) написао да Јевреји подстичу „мржњу према белцима“ одговорио да „говори потпуну истину“

Илон Маск (Фото: Бета/АП)

Америчка Бела кућа оптужила је данас Илона Маска да је у својој објави на друштвеној мрежи Икс (X) промовисао антисемитизам и расизам.

Маск је једном кориснику који је на Икс-у написао да Јевреји подстичу „мржњу према белцима“ одговорио да „говори потпуну истину“.

Роџер Вотерс: Израелске власти сматрају да људи јеврејске религије имају потпуно друкчија права него сви остали

Бела кућа истиче да објава заговара „теорију завере“, популарна међу белим националистима, која тврди да Јевреји имају тајни план да изазову илегалне миграције у западне земље.

Овом теоријом водио се нападач на синагогу у Питсбургу 2018. године који је убио 11 особа.

„Неприхватљиво је понављати гнусну лаж која је довела до најсмртоноснијег чина антисемитизма у америчкој историји“, рекао је у саопштењу портпарол Беле куће Ендрју Бејтс поводом овог напада.

Дервиш Хизарџи: Непријатељство према Израелу такође облик антисемитизма

Маск је такође написао да удружење које се бори против антисемитизма Anti-Defamation Liga (ADL) „неправедно напада Запад иако већина на Западу „подржава Јевреје и Израел“.

„То је зато што они не могу, према сопственим принципима, да критикују мањинске групе које представљају главну претњу“ јеврејском народу, додао је он.

ADL је једна од невладиних организација која осуђује приметан пораст дезинформација и хомофобичних и расистичких увреда на Иксу, пошто су се правила модерације тамо променила доласком Маска.

Опрема: Стање ствари

(АФП/Радио Слободна Европа, 17. 11. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар