Бенјамин Нетанијаху недавно пред Генералном скупштином УН приказао карту без Палестине

Мир с нашим палестинским комшијама може се постићи само ако је заснован на истини. Не може се заснивати на лажима, изјавио пред ГС УН 22. септембра 2023. премијер Израела

Предсједник владе Израела Бенјамин Нетанијаху на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку 22. септембра 2023. показује карту „Новог Блиског истока“ на којој нема Палестине (Фото: УН/Снимак екрана)

Говорећи на засједању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку 22. септембра 2023. године предсједник владе Израела Бенјамин Нетанијаху представио је своју визију „Новог Блиског истока“, засновану на споразуму између Израела и Саудијске Арабије. Нетанијаху је у свом говору поред осталог рекао:

Не само што ћемо уклонити препреке између Израела и својих сусједа, већ ћемо направити нови коридор мира и благостања који преко УАЕ, Саудијске Арабије, Јордана и Израела повезује Азију с Европом. (…)

Тиме се отвара пут ка склапању истинског мира с нашим палестинским комшијама. Али, мир се може постићи само ако је заснован на истини. Не може се заснивати на лажима. (…)

Пол Крејг Робертс: Напад Хамаса има призвук рушења кула близнакиња у САД 11. септембра 2001.

Постоји, даме и господо, као што знате, и каменчић у ципели. Фанатици на власти у Ирану учиниће све што могу да подрију тај мир. (…)

Ради спречавања амбиција Ирана да направи атомску бомбу, морају му се поново увести санкције. И изнад свега – изнад свега – Иран се мора суочити с вјеродостојном пријетњом атомским оружјем.“

Нетанијаху је током говора приказао карту „Новог Блиског истока“, без окупираних палестинских области, на којој су Западни Јордан, Источни Јерусалим, појас Газе и сиријска Голанска висораван означене плавом бојом као дијелови државе Израел.

(На снимку од 9:47, нап. СтСт)

(Јунге велт, 26. 9. 2023/Харец, 22. 9. 2023)

Посрбило, скратило и опремило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар