Episkop slavonski Jovan: U toku pobuna diletanata, posle saopštenja Sinoda osjećam se kao Đordano Bruno

Ja sam od države, po stručnoj osnovi, postavljen na mjesto predsjednika Upravnog odbora državne institucije koja se bavi pitanjem žrtava Drugog svjetskog rata, pa i njihovim brojem, rekao ep. Jovan

Извор: Глобус

У загребачком „Глобусу“ објављен је опширан интервју са епископом пакрачко- славонским Јованом. „Стање ствари“ доноси изводе из тог разговора.

(…)

Ovo ljeto postao je politički kontroverzan i kad je objavljen njegov istup na skupu u Zagrebu na kojem je, kako su mediji objavili, prozvao Srbiju i Republiku Srpsku da, preuveličavajući broj žrtava Jasenovca, provode revizionizam kao državni projekt. Neobično je što je ta izjava, stara četiri godine, tek sada izazvala pozornost javnosti pa su napadi na njega, od Banja Luke do Beograda, došli do takvih razmjera da se peticijom tražila njegova smjena. Najoštriji je bio akademik Vasilije Krestić, jedan od tvoraca Memoranduma SANU koji je prethodio ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Za njim nije puno zaostajao ni lider bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik.

Vladika Jovan nije djelovao nimalo uznemireno. S ponosom nam je pokazivao novu zgradu biblioteke koju uređuje u kompleksu manastira i okolne kuće koje SPC otkupljuje od mještana Jasenovca i tako stvara vjersku komponentu Spomen-područja Jasenovac i najvećeg stratišta u Drugom svjetskom ratu.

Извор: Глобус

(…)

Upravo je vaša teza o revizionizmu kao državnom projektu, izgovorena pre nekoliko godina, izazvala buru u javnosti Republike Srpske i Srbije. Stojite li i dalje iza teze o revizionizmu kao državnom projektu?

– To sam izgovorio na jednoj tribini zagrebačkog Privrednika na kojoj je sudjelovao Institut za savremenu istoriju iz Beograda i u dosta drugačijem kontekstu od onog kako je predstavljen. Ta moja izjava bila je postavljena kao retoričko pitanje. Postavio sam pitanje šutnje struke pred pojavom Gideona Greifa kao autentičnog revizionista koji je uništio svoju karijeru tvrdnjama da je u Jasenovcu pobijeno milijun i četiri stotine ljudi, i miješanjem u oblasti u koje je apsolutno neupućen. On je bio svetski poznati historičar i vrlo priznati istraživač jednog aspekta Auschwitza, za koji je subspecijaliziran; stoga je u struci zavladala zapanjenost i čuđenje kada se on prihvatio nečega kao što je Drugi svjetski rat u Jugoslaviji i Jasenovac, o čemu niti je imao niti ima blagu predstavu. O tome ne zna ništa pa se priklonio krajnje revizionističkim stavovima, koje su mu podastrli njegovi naručioci. A struka je šutjela. Ja sam ih pitao zašto se ne oglašavaju, pitao sam ih retorički: je li to državni projekt, pa šute? No, ni u jednom trenutku to nije bio državni projekt ni Srbije ni Republike Srpske, ali su postojali ljudi koji su svoj lični projekt s Greifom pokušali nametnuti državi.

Изјава Гидеона Грајфа (Извор)

Gideon Greif više nigde nije u slici i sada je u toku veliki lom u kojem se napušta desetljećima star narativ. To boli. Veliki rast Muzeja žrtava genocida s novim direktorom na čelu i to što je Vlada Srbije u četvrtak 21. IX. tom Muzeju dodelila Jajince u Beogradu na upravu su samo neki od znakova novog pristupa.

Zašto prije četiri godine nije bilo nikakve reakcije, nego sada?

– To bih i ja volio znati. Sve upućuje na to da je ovo sad neka veća i ozbiljnija akcija u pitanju.

Епископ славонски Јован: Парадржавна иницијатива са Гидеоном Грајфом користила Јасеновац у псевдополитичке сврхе

Prema objavljenoj izjavi Sinoda SPC-a, vama je zabranjeno da govorite o toj temi? Kako to tumačite?

– Već su me pitali kako se osjećam posle toga, pa sam u šali rekao kao Giordano Bruno. Pritom sam ja od države, po stručnoj osnovi, postavljen na mjesto predsjednika Upravnog odbora državne institucije koja se upravo bavi pitanjem žrtava Drugog svjetskog rata, pa i njihovim brojem. Za dalje pitajte Sinod.

Nedavno ste bili u Mostaru na crkvenom skupu na kojem je bilo mnogo vladika iz vrha SPC-a. Jeste li razgovarali o ovom slučaju?

– U Crkvi se sve nastavlja svojim putem. Patrijarh Porfirije mi je najavio svoj skori posjet Jasenovcu.

Извор: Глобус

Očito se želi smiriti tenzije i izbjeći daljnje sukobe. Ali u javnosti nije tako. Pojavila se i peticija protiv vas.

– Nije prva.

Kako komentirate javno pismo akademika Vasilija Krestića protiv vas?

– Suština je što se sada lomi stari komunistički narativ i stvara novi, podoban prije svega samim žrtvama (jer je ovaj komunistički imao za temu skoro isključivo zločince i politički obračun), a znanstveno utemeljen. I to se ne doživljava lako. Također, u toku je pobuna diletanata. Ovom temom decenijama se nisu bavili ni šefovi katedri povijesti ni direktori historijskih instituta, a uglavnom ni šefovi država. Gledalo se kako da se preživi 22. travnja i odradi komemoracija u Jasenovcu ili gdje već. Kako se time niko ozbiljan nije bavio, nadajući se valjda da će Jasenovac nestati ako ga se ne bude spominjalo, tako otvoreni prostor su ispunili diletanti, naročito tamo gdje žive preživjeli logoraši i potomci žrtava, i gdje se tema Jasenovca i stradanja ne može izbjeći.

Василије Крестић: Недостојна трговина жртвама геноцида

No, diletantizacija je počela još osamdesetih godina, kada je Vladimir Dedijer otvorio do tada nepoželjne teme i usput zamutio stvar do beskraja. On je iz svijeta došao s definicijom genocida koju je Jean Paul Sartre napravio za potrebe Russellova suda. Ta definicija je bila drugačija, mnogo šira, od definicije genocida koju je dao UN, i time je potpuno zbunio jugoslavenske intelektualce koji su počeli vjerovati da je genocid sve i svašta. Dakle, ti zbunjeni diletanti su već decenijama prisutni i zauzjeli su neke pozicije, najviše u medijima, a sada se pojavljuju profesionalci – spomenuti razvoj Muzeja žrtava genocida npr. – što diletante, naravno, iritira. Profesionalci ne daju bombastične izjave i ne lažu javnost, nego rade: Muzej žrtava genocida je našao gotovo mitski spisak Dijane Budisavljević npr. Također, činjenica je da su se puno puta na raznim nivoima radili popisi žrtava rata, ali oni nikada nisu bili objedinjeni; sam SPC je popise radio u tri navrata. Ni to nije sistematizirano. Dakle, materijala ima i predstoji veliki i težak rad. Dakako da to daje novi ton u javnosti, koji diletantima nije po volji jer gube pozicije koje nikada ne bi stekli da se Jasenovcem bavilo onako kako priliči.

Kako komentirate otkrića u Hrvatskoj po kojima se mnoga imena na popisima žrtava preklapaju, ponavljaju, od kojih su neki preživjeli rat?

– Standardna metoda revizionista je da pronađu dvije-tri greške i onda na temelju njih pokušavaju srušiti sistem. Naravno da ima grešaka, no službeni popisi žrtava su vrlo solidni, i oni se neprekidno dopunjavaju i dorađuju. Vjerujte da stručnjaci Muzeja žrtava genocida i Spomen-područja Jasenovac sve uzimaju u obzir i proveravaju. Ali kad netko kaže da ulaz u Jasenovac nije bio ovdje, nego deset metara dalje, time ne može srušiti činjenicu da je Jasenovac kao sustav koncentracionih i logora smrti postojao.

Najviše zabune izazvao je popis žrtava iz 1964. godine koji je na svom sajtu objavio njujorški Jasenovac Research Institute, jedna mala nevladina organizacija koja je pritom “disclaimer” o porijeklu spiska objavila na dosta neprimjetnom mjestu. Zbog imena institucije neki su mislili da se popis odnosi samo na Jasenovac i čudili se otkud njihovi rođaci tu kad su stradali negdje drugdje. A tek nedobronamjerni…

Kako komentirate otkrića to što vas je najoštrije napao Milorad Dodik? To je napad s pozicije vlasti, što ima drugačiju težinu od neke peticije?

– Milorad Dodik i ja smo manje-više selo do sela, tu u Lijevču. Tamo su svađe oko međe vrlo nezgodne, a ova svađa o kojoj govorite intenzitetom nije ni blizu takve jedne.

Милорад Додик: Не постоји никакав пројекат РС и Србије да се увећа број жртава Јасеновца

Što misle relevantni izraelski povjesničari o Jasenovcu i ovim našim polemikama?

– Pa, misle recimo da je Gideon Greif “copycat”. Jedna osoba iz Srbije je vidjela kako u hrvatskom okviru funkcionira Esther Gitman i dovela je Greifa da bude srpska verzija istoga. Esther Gitman je čisti soft revizionist: otišavši u penziju, odlučila je doktorirati na holokaustu na prostoru bivše Jugoslavije na City University in New York, na kojem nije bio nitko tko se razumije u prostor Balkana. Ona sama govori kako je odlučila “oprati” Alojzija Stepinca. To se zove Hofjude, što je ružan izraz za dvorskog Židova koji služi da dâ jevrejski legitimitet nekom političkom ili kakvom drugom projektu. Gideon Greif je njezin srpski pandan. I jedno i drugo su paradržavni projekti koji se pokušavaju nametnuti državi, svako sa svojim patronom i s manje ili više uspjeha, oboje s nikakvim ili skoro nikakvim znanjem o Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji: dok je Greif u jednom javnom govoru u Beogradu tri puta pomiješao Slavoniju i Sloveniju, Esther Gitman je u doktoratu objavila kao dokument jednu od tri Stepinčeve propovijedi protiv rasizma, ali iz partizanskog izvora. I kao i svaki partizanski dokument, i ovaj završava sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Ona u svom komentaru na engleskom kaže kako se, eto, vidi kakav je Stepinac bio antifašist, time što je na kraju propovijedi to uzviknuo. Što na to reći?!

Nasuprot tome, dr. Efraim Zuroff je ozbiljan izraelski historičar i često se kreće po ovim prostorima; isto tako i po prostorima Baltika. Ono što govori Zuroff nije samo iz njegove glave, nego predstavlja sukus onoga što smatra nauka o holokaustu u Izraelu, prvenstveno Međunarodni institut za proučavanje holokausta u Yad Vashemu. Želi li neko doznati što izraelska nauka misli o našim temama, naročito o broju jasenovačkih žrtava, trebalo bi da pita njega.

Ефраим Зуроф: У концентрационом логору Јасеновац убијено бар сто хиљада особа

(…)

Zdravko Milinović

Наслов и приређивање: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

42 replies

  1. Drugim recima svih 80. profesora i akademika su diletanti i budale a samo sam ja strucnjak i genije. I ovo prica jedan vladika. Majko mila

    87
    1
  2. Свиђа ми се како носи штап да би се као представио као мудар старац, а у ствари је један ******* рокер.

    68
    1
  3. АНАКСИОС! АНАКСИОС! АНАКСИОС!

    Ако ова штеточина под хитно не буде уклоњена са свих позиција везаних за “истраживање” геноцида над Србима, то ће значити да синодални врх СПЦ подржава овакво скандалозно понашање без обзира што сами објаве понеки двосмислени полу-укор или полу-деманти.

    Такође, да ова штеточина настави бити епископом је увреда за сваког благочестивог владику или верника СПЦ и зато је неопходно да се свргне и рашчини.

    Ова штеточина, иначе самопроглашени “стручњак”, је само један од посленика у мегапројекту ревизије геноцида над српским народом и унижавања српских жртава у Endehaziji током Другог Рата а који се одвија из четири центра..

    Један је ватикански, који се труде умањити размере римокатоличке улоге у геноциду над Србима почињених од стране клерофашистичког Каптола.

    Други је neoendehazijski, то јест напор садашње државне управе Хрватске да умањи размере улоге њихових претходника — државе NDH у злочину геноцида над Србима.

    Трећи је, нажалост, јеврејски, који неће дозволити никоме да угрози страдалнички примат Јевреја у Другом Рату то јест монопол на јединствену улогу јеврејског народа као жртве.

    Четврти је, на нашу срамоту, домаћи, где неки из врха СПЦ уз државну подршку из Бгда дају свој допринос овом срамном ревизионистичком пројекту и при том унижавају седам стотина хиљада српских мученика. Хтео бих да верујем да ово чине по мери спољног притиска у условима окупационог статуса раздржављене територије Србије.

    Шта је могуће предузети да се овом безакоњу и злоделу стане на пут?

    Без систематског, дуготрајног и прегалачког напора подржаног од стране државе и СПЦ — врло мало или ништа.

    С тим што скорашње петиције, па чак и неки од написа на СтСт, могу послужити као појединачни примери светлих покушаја супротстављања, али који осим изражавања моралног става, на развој догађаја немају никакав практичан утицај.

    Пред крај рата деведесетих (у БиХ), коментаришући могући развој догађаја “на терену”, један од часних и јуначких учесника је рекао — не бојим се ја оштре “сјекире”. Сви знамо шта је сјекира. Али се плашим држалице. Направљена је од дрвета из наших шума…

    Дакле, како давно рече наш највећи поета — “Не бојим се вражијега кота, нека га је ка’ на гори листа, но се бојим од зла домаћега”.

    Проблем је да се и “зло домаће” умножило. Како опстати ако ћемо против себе самих?

    79
    1
  4. 382-га Литија (2) – Случај епископа Ћулибрка ( уприлогу
    првих 12. минута)
    ttps://www.youtube.com/watch?v=rl5tZ3QYjxo&t=181s
    (првих 12 минута)

    23
    1
  5. Пошто овај портал прате људи из Патријаршије видећемо шта на Ђорданов иступ кажу чланови Светог Синода. Ако се у наредних пар дана донесе једино могућа одлука, време ће врло брзо показати ко је чије цвијеће.

    58
    1
  6. Има дрва, има шибица, па ако се већ нуди…

    43
    1
  7. Ђордано Бруно!? Тиме он, у ствари, хоће да покаже своју наводну слободоумност и жртвовање за истину, с једне стране, и на скудоумност и заблуделост Синода, с друге стране. Али убеђен сам да то није шала, да еп. Јован стварно тако мисли. А ако му поверујемо да се шалио онда се ради о несланој, тачније бљутавој шали. Међутим, званично је Бруно осуђен због више јеретичких мишљења која је износио у вези са догмама Римокатоличке цркве о св. Тројици, божанству Христовом, Богородичиној девствености, затим због прихватања реинкарнације … Тако да ни са те стране није паметно поредити се са Бруном.

    64
    1
  8. Какав триптих – ђорданово глобусно лажислово – надзиратељи инстаграма патријархова – грамата рашко – призренске епархије свеколиком Србљу са Заветне Србске земље ! Пастири наши, мајстори, мајстори…

    37
    3
  9. @Тугомир
    “Ако се у наредних пар дана донесе једино могућа одлука,
    време ће врло брзо показати ко је чије цвијеће.”
    Патријаршија од цвећа ”гаји” углавном смрдљевак,
    и коровско лековито биље, посебнно БУНИКУ и ТАТУЛУ…

    33
    4
  10. Несрећни Ћулибрк је огрезао у својој ******* бестидности. Не треба да чуди обзиром на то ко га финансира и ко га подржава, довољно да се сјетимо Дучића и његове изјаве о најхрабријем народу на свијету. Огавно је препознати језуитске методе код једног “српског” владике као што је спочитавање ревизионизма нама – потомцима закланог народа на подручју НДХ. Да ти се живот згади. Самозвани стручњак без иједног стручног рада на ову болну тему, без квалификација, без признања осим од стране Иродових синова, без компетенција, без патриотизма, без Бога и без емпатије за српски мартирујумски усуд. Швеђанин Даг Хамаршелд , други генерални секретар УН, чија су увјерења била чврсто утемељена на хришћанству што га је коштало живота, затражио је да се на његовом надгробном споменику у Упсали у Шведској напише: “Не ја већ Бог у мени!”, прослављајући на овај начин Господа који га је у његовом одговорном послу руководио. Шта ће теби писати несрећни владико? Каква је сила тебе инспирисала на ово богоборство? Са чим ћеш ти изаћи пред Милоша и српске новомученике које ****** потиреш? Само ти настави да се додвораваш непокајаним и нека те они прослављају, њима си се и обећао, њима и припадаш а српског народа се клони!

    62
    1
  11. Змија остаје змија!
    Памет за други пут. Петиција се не пише да би се удаљио издајник, како би на миру из позадине и даље роварио. Змији се смрскава глава. Отприлике онако како је Господ у филму “Исусово страдање” змију смрскао. Реч је о филму Мела Гибсона као што знате.
    Ово сам само симболички хтео да представим, без тога да вас оптерећујем сувишним писањем – хоћу да кажем да СА ИЗДАЈНИЦИМА НЕМА ЧОЈСТВА.

    Високо свештенство је забранило још у деветнаестом веку праву историју Срба. Тако је савим реална интерпретација Косовске битке била да је да србска војска на основу витешког кодекса и ЧОЈСТВА није погубила змију у бекству, која се нешто јужније, код Качаника, реорганизовала, вратила и десило се даље то што се десило.

    Вук длаку мења али ћуд не мења!

    Ово није тек тако случајан пропуст од високог свепштенства, које се прави мутаво а заправо спроводи агенду глобализма на штету сопственог србског народа!

    НАРОД ЈЕ НА ПОДМУКЛИ НАЧИН ИЗОПШТЕН ИЗ ХРИСТОВЕ ЦРКВЕ!

    Уколико даље не реагује на оваква очигледна издајства попут Јована Ћулибрка, треба изгласати неповерење Синоду јер је реч о једној карики глобализма, а не о Светосавским свештеницима.

    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    50
    2
  12. Ово поређење с Ђорданом Бруном најбоље показује ко је овде дилетант! Не знам, а не бих да губим време истражујући какво је образовање владике Јована, али ако бар историју хришћанске цркве познаје, што би свакако требало, не би се никако поредио с Ђорданом Бруном. Чини ми се да је хтео да каже како је мученик, па сад страхујем да не почне да се пореди са неким свецем, или, не дај Боже, да каже да га дилетанти распињу, па онда можемо само да замислимо с ким ће се поредити!
    Шта је права садржина и смисао Меморандума би такође требало да зна! То што је написао о Меморандуму и академику Крестићу као да му је неко од оних који су га интервјуисали подметнуо.
    Требало би да га забрине тако здушна подршка хрватских новинара и историчара, али давно је речено да се неки хвале нечим, чега се други стиде!

    52
    1
  13. “Pritom sam ja od države, po stručnoj osnovi, postavljen na mjesto predsjednika Upravnog odbora državne institucije koja se upravo bavi pitanjem žrtava Drugog svjetskog rata, pa i njihovim brojem. Za dalje pitajte Sinod.” (крај цитата)

    Па где си рокеру, када и како стекао ту стручност??? Из твојих уста као да говоре Миле Будак и Фрањо Туђман!!!
    Држава те поставила??? добро да си признао, јер ми знамо ко је “држава то сам ја”!!!
    Да си рекао да си стручан у џипању с падобраном и у рокенролу, још би ти неко и поверовао, али кад неко сам себе хвали, ми Срби кажемо: “хвали сам себе јер му умро цига који га је хвалио”!!! Знамо ми и друге горде владике који су се завладичили експресно по партијској директиви експресно, противно канонима!!!

    54
    1
  14. “…кључеви од града у рукама жбира…” –
    Ј. Дучић





    27
    1
  15. @Видеоје
    “Па где си рокеру, када и како стекао ту стручност??? Из
    твојих уста као да говоре Миле Будак и Фрањо Туђман!!!”

    Миле Будак и Фрањо Туђман су Хрвати/усташе, а Јован (Невен)
    Ћулибрк је само њихов ”земљак”, исте ”струке” као и ова
    двојица горе поменута.
    Миле Будак и Фрањо Туђман су својски радили на смањењу
    броја живих Срба у НДХ, а Јован (Невен) Ћулибрк на
    смањењу броја мртвих Срба.
    Сва тројица су војници у униформи:
    Миле Будак усташкој НДХ, Фрањо Туђман хадезеовској и
    Јован (Невен) Ћулибрк у маскирној мантији ”епископа”
    СПЦ.





    32
  16. Владика кога више воле усташе него Срби
    Ех тугоооо

    40
  17. Српски народ мора да схвати да нам је црква окупирана потпуно и да Синод и већина у Сабору раде по директиви издајника на власти, односно страних служби, јер су уцењени због педофилије, блуда, содомије и осталих грехова у које су лицемерни црнорисци огрезли. Једном речју Српска Православна Црква не постоји и зато, време је да престанемо да кукумвачемо и пишемо бесмислене петиције, јер Синодрион (Синод) то апсолутно не дотиче. Шта је решење? 1.Обуставити прилоге цркви, јер на тај начин само пунимо њихове џепове.
    2. Пресретати и препадати црквене Дахије где год се може узвицима Недостојан! Јуда! Издајници православља напоље! Гађати их мућковима, трулим парадајизом или поливати фарбом. Не дозвољавати им да уђу у храмове да служе Литургију, јер су недостојни, скверни и одвратни пред Богом.
    3. Захтевати организационо реформисање СПЦ и увођење Црквено-народних сабора, на којима ће народ бирати епископе, с не власт, јер једино тако се нешто може променити.
    4. Свештенике који нису спремни да подрже народ и успротиве се овим зулумћарима, не примати у кућу за освећење водице или сечење Славског колача.
    Можда ово све звучи радикално и окрутно, али верујте да су православни верници кроз историју овакве издајнике у мантијама каменовали и јавно линчовали. Тако су очували православље, а не молбама и петуцијама.
    Ако ово нисмо спремни да учинимо, онда немамо чему добром да се надамо. Црквене Дахије ће нам оскрнавити и уништити све.

    31
    7
  18. Док се ви сабирате и одузимате, холокаустичари ће вам покупити све душе ваших Светих мученика.
    А када мало заживи “обука о Холокаусту“ за наставнике и ђаке, уз приручнике „Плато Неума”, па “кроз учење и сопствено преиспитивање“, и најмлађима ће опрати ум, тако, да ништа друго осим “наше приче о Холокаусту“ неће поимати док буду живи.

    Где су едуковани српски учењаци да реагују на овај лоповлук?
    – Пију кафу на платоу у “Неуму“.

    13
    0
  19. Значи Невен сматра да су Синод и Инквизиција исто. Истовремено истиче своју непостојећу стручност о чему нема ни једну потврду па чак ни једну недвосмислену, конкретну изјаву о било чему.

    Каква је методологија Музеја геноцида у утврђивању броја жртава и одакле извлаче закључке ако нису имали никаква испитивања на терену нити су интервјуисали преживеле нити потомке жртава? Значи да користе материјале које су други прикупили али селективно. Који је критеријум за ту селекцију? Да ли је и проф. Крестић један од дилетаната?

    Као наводни стручњак за холокауст, да ли зна методологију по којој је утврђена митска цифра од 6 милиона жртава? Као стручњак за бројеве жртава да ли после вишегодишњег боравка у Израелу зна број жртава у Аушвицу? Црвени крст је имао представнике у свим немачким логорима и после рата је направио извештај о броју жртава. Колики је број жртава у том Извештају? Колика је разлика по попису између бројева Јевреја пре и после рата? Званично је 147000 жртава холокауста, 78 година после рата, још живо и Немачка још плаћа репарације (до сада око 60 милијарди долара).

    Колико још има преживелих Срба из Јасеновца и колику су одштету Срби добили за своје жртве геноцида?

    27
    1
  20. Срамотна објава овога што се потписао као “Поп Ђујић” је отворени позив на вређање и злостављање над српским свештенослужитељима.

    Очгледно долази из смрадног брлога отворених непријатеља СПЦ и српског народа, при чему поклич да се не дозволи “црквеним дахијама!” да уђу “…у храмове да служе Литургију, јер су недостојни, скверни и одвратни пред Богом” је јасан актвни позив на физичко насиље против свештеника СПЦ.

    Као таква, осим што је крајње примитивна и простачка, ова објава има елементе криминалног прогласа.

    Да ли Уредник СтСт има неки коментар на ово?

    12
    32
  21. Епископ Јован је задњих седам, осам година имао више и изјава и осврта и неспретних интерпретација које боље да није рекао и којих би се одговоран мислећи српски родољуб уздржао, а ако би му се и омакле, тежио би то исправити.

    На жалост, дал због карактера или му је водиља друга од оне која би и као духовника и као родољуба, требала бити, истрајава на путу који ће српски непријатељи знати искористити.

    И опет на жалост и кроз овај интервју који је дао хрватском медију, мада из неких рефака код мене провејава нада да би се владика могао вратити правом путу, имамо подоста, својствених политичарима и недопустивим за духовника, манипулација, селективно изабраних примјера а на нека наравно малициозна питања хрватског новинара одговори су остали немушти.

    Е сад, доста бјеше ријечи о истраживањима и попису жртава. Да ли су се питањем жртава рата бавила некад и недовољно стручна лица? Да, јесу, но зато ваља порадити да се то исправи. Један који је порадио, урадио изванредан посао јесте др Ђуро Затетало, но нашао се на удару и једне дружине (лажних антикомуниста) међу Србљем гдје бјеше упадљива синхронизација са неоусташким нападима и пропагандом, гдје је у тим прозивкама др Затетзала “изокола” подршку дао и епископ Јован.

    Даље, попис жртава. Попис жртава је урађен до 1964.године, у питању бјеше сложен и јако захтјеван посао, гдје су се пописне комисије сусреле са брдом проблема. Рзултати пописа су 1966. проглашени стр. повјерљивим документом, ознака тајности је скинута 1989-е, данас је доступан на нету. У међувремену је попис допуњен.
    Ово што је рекао владика за “Jasenovac Research Institute” је само дјелимично тачно, но није рекао да су наведене подметачине, лажи које је протурала неоусташка пропаганда кроз медије и лажи које су у хрватском корпусу постале обавезно мишљење. Владика јје то морао, тачније имао је обавезу рећи ако се већ осврће.

    И код наводног преклапања имена имамо подметачину која се појавила у јрватском ЈСУП Јасеновац када је дуплирано, дописано 14.000 имена, но и када се одстране та дуплирана имена остаје број жртава који је и био раније, што јасно указује да је у пшитању подметачина. Нема дуплираних имена у попису жртава, има наравно имена за које се зна да су жртве рата, рецимо имена (http://online.fliphtml5.com/qslu/gcte/#p=67) стрељаних са југа Србије 1944. и бројни други спискови који се морају уврстити у попис жртава, и то је задатак историчара, српских родољуба у будућем времену.
    У сваком случају мантра о преклапању, дуиплирањуз имена у попису жртава је неоусташка лаж.

    У сваком случају, један интервју који се свео на немуште реакције поводом оправданих прозивки српских родољуба, који владика Јован боље да није дао.

    10
    2
  22. @Сан Чо
    Властодржци издају државу и народ, виђено на примеру
    КиМ.
    Црквена врхушка издаје СПЦ и верни народ, виђено на
    примеру проусташких активности тзв. епископа Јована
    Ћулибрка.
    У овим и оваквим активностима Државе и Цркве, има
    више него довољно КРИМИНАЛА НА ДЕЛУ, а у позиву
    Попа Ђујића има само “вербалне“ претње у покушају, а
    то се ни морлано ни правно ме може поредити.
    Бацање јаја, трулог парадајза или боје на некога ни
    у ком случају не може бити криминал, већ само прекршај,
    који се санкционише.
    Онај ко је спреман да буде санкционисан, он ће то и
    урадити.
    Најбољи пример су две жене које су у Кнез Михајловој
    сасуле у лице Христоферу Хилу, америчком амбасадору,
    његове личне и злочине његове земље (САД) према
    Држави Србији и СПЦ.
    У том њиховом поступку нема ничега криминалног.
    Нико не позива на ФЗИЧКО НАСИЉЕ, само инсинуирате.

    16
    2
  23. Каква смртна озбиљност и високопарно моралисање ‘Експерта за бушмански’ који је истовремено и сапутник свог мастера тужног лика. Коју мудрост он изрече у контексту Халкокондилових ставова?

    Термин “онорије” су Бушмани преузели после испијања пива са сеоским мангупима >испред оне сеоске задруге у тршићком крају и кроз метапалатализацијску >транспозицију га сад изговарају као “мороније”.

    Раније сам рекао да групица јахача апокалипсе, која се испилила испод текста о преводу Халкокондила, нема ни једну једину сувислу изјаву о било чему нити је у стању да одговори на било које питање.

    Али изгледа да сам погрешио јер се нешто ‘Иза брда’ ваља. Да ли је у питању још један јахач или је слободан стрелац, тек нико од других јахача се не јави да противречи (чак ни њихов, доајен ли је, јал није, филке) па ћу закључити да се цела та, на трску дишућа групица пљувача, слаже с тим изабрђанином/брђанком:

    Као што сви знамо, Римљани су расејали Албанце (тада Илире) по свету за време >императора Тита, да би се после 2.000 година уз помоћ Ј.Б.Тита, и касније Америке, они >коначно вратили на своје историјске територије.

    9
    8
  24. @Драган Славнић
    “Нико не позива на ФИЗИЧКО НАСИЉЕ, само инсинуирате.”

    Да ли сте Ви уопште прочитали шта написа лажни “поп Ђујић? Он каже “Гађати [свештенике] мућковима, трулим парадајизом или поливати фарбом. Не дозвољавати им да уђу у храмове да служе Литургију”.

    Ако за Вас поливање фарбом свештеника није насилан физички акт, онда заиста мало имамо да полемишемо.

    Такође, зар недозвољавање да свештеник уђе у храм и служи Литургију (а овај хоће па хоће) може бити спроведено “нефизички”?

    И још “п.Ђ” подсећа да су “овакве издајнике” (да ли без дискриминације, све у СПЦ??) “у мантијама каменовали и јавно линчовали”.

    А сад замислите да сте Ви сеоски (а може бити и градски прота) па да само прочитате гадости које написа “п.Ђ” — а камоли да Вас “п.Ђ” заспе трулим парадајзима, јајима и црним катраном! Како би Вам било?

    Ако Ви све ово можете да факирски отрпите и стоички протумачите као нефизички израз п.Ђ-ове фрустрације, онда Вам по толеранцији нема равног.

    Ја сам (видети изнад) написао свој протест против деловања једног штеточине (нажалост епископа СПЦ) али за мене СПЦ јесте и остаје светиња.

    СПЦ је света упркос онима који би својим неделима покушали да је оскрнаве, осрамоте или уруше. Таквих је легионска множина споља, а понеко и изнутра којима се у ретардираном капацитету придружио и “п.Ђ”.

    (Успут, покушај лукавства провокатора “п.Ђ” је што је своју безумну, антицрквену и криминалну објаву потписао именом часног Војводе. Срам га било и по том основу.

    6
    18
  25. @ Сан Чо

    Ширите папизам. Ово је коштало Србе да су дошли до ивице амбиса. Представа мантије као безгрешне творевине је пре свега антихришћанска, јер нико није безгрешан до самог Господа. Људи у мантијама су само посредници ка Господу, али могу бити НАЈВЕЋИ ИЗДАЈНИЦИ рода свог. То се рецимо у најновије време видело у поклањању србске имовине тзв. Македонској цркви. Дакле у питању је поклањање Србске имовине а НЕ црквене, разумете Сан Чо?

    Пре тога су паписти на врло перфидан начин изопштили србски народ из цркве, да би при издаји народ могао бити само неми зомбирани посматрач, разумете Сан Чо?

    Високо свештенство (чак се простире и до нижег) је изградило у сарадњи са Латинима, Екуменистима и осталим ђавољим сподобама, непробојну опну да могу да раде и издају веру и сопствени народ до миле воље.

    Није чудо што је “експерт” за Јасеновац лик под мантијом, разумете Сан Чо?
    Није чудо што “Синод” СПЦ ћути као заливен, разумете Сан Чо?

    Разумете Сан Чо да поред ових екумениста икона Светог Јустина стоји форме ради само?

    Смело се усуђујете да коментар Попа Ђујића зовете криминалним прогласом. Позив високог свештенства свом стаду на вакцинацију није криминалан Сан Чо?

    31
    4
  26. @Онорије…

    Смета ти моје “моралисање” против позива на насиље против свештенства СПЦ?!

    Ништа ново за типичног присталицу и папагајског пропагатора булажњења о лепенско-вирском израњању Срба јер је уједно и непријатељ Цркве.

    Антицрквеност (и потурање паганштине) је примаран правац вашег деловања а не тобожња потрага за коренима српског порекла и идентитета.

    Кад раздвојите те две ствари, при том се одрекнете прве, а о другој (теми) проговорите сувисло имаћете привилегију да будете са-беседници. Али, нешто мислим до тада ће се још празних пивских боца гомилати испред сеоске задруге…

    6
    21
  27. @Сан Чо

    “@Онорије АЕ Илирије:
    Сабор у Фиренци сазвао је 1439. папа Еугеније IV, а одобрио га
    је византијски цар Јован VIII Палеолог. Према изворима, дошли
    су сви православни патријарси и представници, чак и руски.
    Сви, осим српског.
    Према историјским изворима, тадашњи владар Србије деспот
    Ђурађ Бранковић рекао је српском црквеном поглавару да ће
    га обесити ако оде у Фиренцу.”

    Ове речи деспота Ђурађа Бранковића историјски нису сврстане у
    ”позив на криминални проглас и физичко насиље”, па тако не
    могу ни речи ”Попа Ћујића”, а он не позива да се било ко ОБЕСИ.

    14
    3
  28. @Србски сељак

    Сан Чо разуме шта кажете, не морате (се) понављати :))

    Сан Чо је чак и сагласан са неким од Ваших ставова, на пример о “експерту” у мантији или криминалности позива на (ни стоци подобну) вакцинацију.

    Али Сан Чо умољава, ко год да се преварио и од свог времена одузео да чита ове или ине редове, да се раздвоје појединачни поступци и појединци од целине светиње СПЦ.

    Само толико, иначе ћемо се кроз осуду против испада појединаца (рукољуби, заједничке молитве са инославнима, “филиокве” у манекенској изведби, итд, итд) уподобити најцрњим непријатељима српског народа и СПЦ уколико си дамо бланш кард да нашу Цркву резилимо у уопштеним терминима.

    Не заборавимо да је СПЦ, једна Света Црква, и ова на земљи и она на Небу, па да мало обуздамо нагон за критиком (то јест судом) или затегнемо дизгине праведн(ичк)ом гневу, е да се не огрешимо о наше мученике, светитеље, оце и праоце. А такође да се не огрешимо о огромну већину садашњих, живих часних свештеника и других свештенослужитеља, свакако укључујући ту исто тако огромну већину наших епископа.

    Иначе, чинимо светогрђе. Из незнања, неопреза или глупости ако јесмо православни, или из лукавства и злобе ако смо непријатељи Срба и Србства. Хулећи против сопствене СПЦ испоставићемо се на истом послу као богопротивни непријаттељи наши, а што би био њихов двоструки успех.

    Надам се да сте ме разумели као што сам и ја Вас разумео.

    8
    17
  29. Пре или касније ће доћи до смењивања Ћулибрка са трона. Направиће скандал који ће осрамотити целу цркву тако да Синодрион неће моћи да га заштити. Живи били па видели.

    14
  30. San Co,
    “Huleci protiv sopstvene SPC”..
    Ovde niko ili retko ko “Huli” na SPC vec se kritikuju, sa parvom, ekumenisti, novotarci i pokatoliceni papoljubci koji su zajedno sa svetovnom vlascu uzurpirali i narod i drzavu i SPC. NJihov rad, ucinak a ni krajnji cilj je vidljiv i to se ne moze sakriti.

    22
    2
  31. Знате ли Ви шта је Црква, Санчо? Ко чини Цркву? Није свештенство Црква, а камоли Синод. Ни близу.

    12
    1
  32. Тачно тако, витеже Којо. Оближњи текст Жарка Видовића говори о томе а ту су и поуке које смо (ако јесмо) извукли из догађаја око Фирентинског сабора. Ево једне цртице:

    Глава православне цркве није патријарх, синод, хијерархија, него Христос, Он се јавља >литургијски. Црква је заједница литургијска – ако хијерархија не служи Цркви, она је >политичка, световно-клерикална, нецрквена и тада има свој „корпоративни интерес“.

    14
    1
  33. Да не реметим ову жучну дискусију (која се ипак не тиче главне теме), дозволите да вас све само обавестим да је dr sci dr Владимир Умељић још пре више месеци, а од јуче и јавно, каже ли се: бацио рукавицу у лице Тројцу (са или без кормилара/Корб?/ ) у необјављеном делу интервјуа у П. „О историјској истини и димним бомбама“ https://iskra.co/region/vladimir-umeljic-o-istorijskoj-istini-i-dimnim-bombama/ на Искри.

    12
  34. Поздрав коментаторима који у Србији, на свом компјутеру, критикују владику Јована Ћулибрка. То је тако лако, безбедно. Не тражи размишљање.

    Владика каже да се осећа као ЂОРДАНО БРУНО.
    У Србији.

    А у Хрватској ? Како се владика осећа у Хрватској ? Тамо се о Јасеновцу – мрачној страни ХР историје – уопште не говори. ХР је у ЕУ, имала је лепу и богату туристичку сезону, нема територијалних проблема, просечна плата је за 40% већа него у Србији . . . Јасеновац је Хрватима “последња рупа на свирали”. Не пада им на памет. Никад чули за њега. Никад !

    Кад, изненада аларм : ЗВРррррррррр ! ЈАСЕНОВАЦ !
    У загребачком Глобусу објављен “опширан интервју са епископом пакрачко-славонским Јованом који с поносом показује нову зграду библиотеке у комплексу манастира где ствара верску компоненту Спомен-подручја Јасеновац и највећег стратишта у Другом светском рату”. Све то се врти на ХРТ, у Јутарњем, у Слободној Далмацији, у Гласу Истре, у Гласу Концила, у Вечерњем . . .

    Ште је Јасеновац – пита се просечан Хрват. Никад чуо ! Где је то ? Шта се тамо десило ? Стратиште ? Никад чуо ! Ко је кога убијао ? Ма дај, АЈМО НА GOOGLE !

    Пази стварно : усташе, логор, масовно убијани Срби, Јевреји и Роми . . . Геноцид. Ко то каже ? Владика Ћулибрк ? Лаже Србин ! Лаже четник !

    У ВАТРУ С ЊИМЕ !

    И, док неки коментатори у Србији куцкају (лаже владика ! лаже паписта !), владика Јован мирно подсећа Хрвате на један мрачан период њихове историје и упорно гради споменик палом народу.

    25
  35. @ Онорије АЕ Илирије
    Све, све, али Бушмани! Како сте могли, нимало Вам не приличи?

    3
    3
  36. Свако насиље (вербално, психичко и физичко) је криминалан и неблагословен пут. Али и позив на насиље такође.

    И у овом случају није у питању пуко кривично дело хулиганштине, него и хамовски грех, пут проклетства. Покушај да се свештенству забрани приступ храму који је њему дат у власт од Духа Светог (преко Светог Архијерејског Синода који има врховну управу над свом имовином СПЦ), аналоган је покушају деце да избаце из стана својег (пијаног) оца, којег је он катастарски власник.

    Осим тога, неки зилотствујући заборављају још један битан детаљ: они нису изабрали ни свештенство ни епископе на власт у Цркви, па немају право ни да их смењују (право да се мешају у избор и да процењују кандидате лаици су имали док је постојала институција црквено-народних сабора, али то је некад било, сад се приповеда – показала се нефункционална и Бог ју је укинуо). Изабрао их је Дух Свети, па Он једини има право и да их смени.

    То значи и да хистерично кричање по интернету „АНАКСИОС!(х3)“ такође представља насиље – вербално и психичко, над личношћу изабраника Духа Светога; и над душама оних који у Духу Светом следе изабраника. Осим што је овде закаснило 13 година (изговори то на хиротонији, или ћути заувек!), то је хула институције, дела Духа Светога. А који похули на Духа, неће му се опростити ни у овом свету, ни у оном. Реп не може бити глава, чак ни када се подигне високо изнад главе, заборавивши где му је место (њему је дато да покровитељствује и надзире задњи отвор, епископство онога што је под репом).

    А критиковати дела свештенства, нарочито високог свештенства, грех је гори од хамовског. Јер, то је директно гажење речи и заповести Божје: не суди (не критикуј, критика=од крисис, суд); ко си ти да судиш туђег слугу? Онај Хам је презрео и поругао оца, хами који критикују слуге Бога Вишњег презиру и изругују Оца Небеског. Али Отац Небески није пијаница, као Ноје, Он зна шта ради; и није слаботиња, као Ноје, Он не мора да гласно куне синове проклетнике. Он говори тихо, и не понавља оно што је једном рекао, устима Отаца Цркве:
    „Епископ је слика Бога Оца. Што епископ одобри, то је и Богу угодно. Јер епископи стоје у вољи Исуса Христа и зато треба да следите вољи епископовој“ (Игнатије Богоносац).
    „Сваки епископ сам управља својим делима и одлукама, онако како он сматра, полажући рачун само Господу“ (Кипријан Картагински).
    Бог Који је дао плату оном Хаму, даће плату и зилотима хамитима који Му се ругају у очи. И који сматрају да су умнији од Духа Светог.

    Једино што је благословено и што је Домостројем Божјим дато мирјанима јесте ово: молити се да архијереј, изабрани сасуд Духа Светог и спроводник Воље Божје, право управља речју истине, на многаја љета (3х). Молити се с вером, јер од вере и усиља онога који се моли зависи да ли ће молитва бити услишена а мисао и реч постати дело. Да молитвеник има вере као зрно горушичино, планине греха архијерејских (умишљених или стварних) би једном мишљу у море бацио.
    Ако архијереји негде и погреше у директорату над речју истине, нису криви они, него маловерје оних чија је била дужност да правилност у Истинодавца измоле. И за то ће бити двоструко криви, сугубо проклети – као неверне слуге који су оставили што им је дато и заповеђено, и уместо тога чинили дела проклетства која им је било забрањено да чине.

    Цркви ни врата ада – Сатана са свом војском његовом – неће одолети, а камоли смртни трулежни људи и њихова сујетна тумарања: чланства у Светским савезима јереси, екуменске молитве за јединство свих хришћана, и свих вера, паљење свећа у синагогама оних који исповедају да је Исус Назарећанин био син курве и римског војника (симболично паљење светиљки које служе да осветле пут Машијаху који долази), признавања јеретика за Цркву Христову, читање симбола вере са филиокве, нови календар, литургијске реформе (читање неких свештеничких молитава наглас и изостављање других, отварање царских двери, често причешћивање, без исповести и 7 дана поста на води), канонско-политичка прерасподела канонских територија и јурисдикција и преименовања епархијских јединица, форматирања нових братских нација у Цркви (северномакедонске, црногорске…), молитве за христољубиво НАТО војинство, научна утврђивања историјских истина Цркве, целивања деснице Заменика Христовог на земљи, подршка орденоносном Председнику који се као лав бори за српство, за мир, и за промену свести народа (=метаноју, преумљење)…

    Бог, Крманош Цркве, навигаће Лађу онако како Он зна и сачуваће је небродоломну између свих хриди и у свим бурама, као што ју је сачувао и 20 векова до сада (СПЦ – 8). Ако српска Лађа сада плови скупа са царском галијом стамболском и царском галијом римском и царском (синаго)галијом сионском ка истом циљу, мирној луци, иако је последњих 800 година била на другом курсу, то не значи да путници којима намера Крманоша није јасна имају право да вриште на командном мосту, да се хватају за кормило и отимају га из Руке Божје. Њихово је да седе у салону, или шетају по палуби, моле се за добро море и не брину о оном што није њихова брига („Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем казујте Богу жеље ваше“ Филипљанима 4:6).
    На светој Лађи ништа лоше не може да се деси (СПЦ Лађа није једна од малоазијских Цркава из Откривења, које су раније потонуле из оправданих разлога). Погинути може само онај који у безумљу скочи из брода у таласе запенушаног океана.

    ПС
    Уосталом, и Председник, који се као лав бори, главни је и први сведок да српски брод добро и безбедно плови (јуче опет посведочио) – исто што овде и другде неуморно говоре свесна братија у Духу Светом. Зато му и Свети Синод даје своју подршку и благослов, који је благослов Божји.

    ППС @Онорије
    Благодарим, Блажењејши!
    Узећу заслужени хонорар, наравно. Али резултате истраживања нажалост не могу објавити – док Ви не објасните о коме је говорио Нетанјаху кад је причао о пријатељству Срба и древних Јудејаца од пре нове ере. Разумећете, ризично је у овом историјском тренутку: осим што сам мета бечко-берлинских и карабурмских, могу постати и легитимна мета терориста Хамаса, као рањиви савезник Израела. Верујем да се и Ви из истог разлога уздржавате да сад проповедате о томе.

    1
    9
  37. @Евсевије
    ”Свако насиље (вербално, психичко и физичко) је
    криминалан и неблагословен пут. Али и позив на
    насиље такође.
    И у овом случају није у питању пуко кривично дело
    хулиганштине, него и хамовски грех, пут проклетства.
    Покушај да се свештенству забрани приступ храму
    који је њему дат у власт од Духа Светог (преко Светог
    Архијерејског Синода који има врховну управу над
    свом имовином СПЦ), аналоган је покушају деце да
    избаце из стана својег (пијаног) оца, којег је он
    катастарски власник.”?!

    -Непримерено је, неодмерено и непромишљено поредити
    Синод као ВРХОВНОГ УПРАВНИКА ИМОВИНЕ У СПЦ са
    пијаним оцем који је ”КТАСТАРСКИ ВЛАСНИК”.
    Синод није ”катастарски власник” СПЦ, већ је као
    УПРАВНИК УЗУРПИРАО КАТАСТАРСКО ВЛАСНИШТВО
    СПЦ и ”поклонио” га МПЦ.?!

    ”ПС
    Уосталом, и Председник, који се као лав бори, главни је и
    први сведок да српски брод добро и безбедно плови
    (јуче опет посведочио) – исто што овде и другде неуморно
    говоре свесна братија у Духу Светом. Зато му и Свети
    Синод даје своју подршку и благослов, који је благослов
    Божји.”
    “…исто што овде и другде неуморно говоре свесна братија у
    Духу Светом”

    Који су критерујуми ”свесне братије у Духу Светоме”, како
    би лаици имали исправан став у вези са тим, будући да је у
    оптицају не САМО ДУХ СВЕТИ КОЈИ ОД ОЦА ИСХОДИ
    (по ХРИСТУ), већ и ”Дух Свети који и од ОЦА и од СИНА
    исходи”, по ПАПИ, ”ХРИСТОВОМ НАМЕСНИКУ НА
    ЗЕМЉИ”?
    Укидањем Црквено-нардних сабора од стране комуниста,
    да лакше могу манипулисати СПЦ преко Сабора, а
    понајпре Синода, народ је попуно скрајнут и исључен из
    живота и рада Цркве?
    Комунизам је прошао, демократија је на делу, и нема никвих
    препрека да се врате Црквено-народни сабори, и тиме
    избегну недоумице и отклони Бого-противана одвојеност
    народа код одлучивања у свакодневном раду и животу
    Цркве као институције.

    ”Да молитвеник има вере као зрно горушичино, планине
    греха архијерејских (умишљених или стварних) би једном
    мишљу у море бацио.”
    – Само у случају, ако Ви лично (опитно) имате такву веру,
    можете, без задршке, то узимати за пример.
    Ако није тако, онда то бива као ”празан прапорац који
    звечи.

    Свети Гаврило грузијски Ургебадзе одговра на питање
    верника како се молити за (”несимпатичног” ) председника),
    па каже: ”ГОСПОДЕ, ДАЈ МУ МУДРОСТ РАЗУМА И ДОБРОТУ
    СРЦА!”
    Молитва примењива и за ”несимпатичне” владике и њима
    следујуће свештенство, осим ако упорно остају (речју и делом)
    на путу ”ДУХА СВЕТОГА који исходи и од Оца и од Сина.”

    7
    0
  38. @ Евсевије
    Или ти ниси прави (ранији) Евсевије или, ако јеси, ниси добро одмерио количину сарказма и пародије која би била схватљива читаоцима-коментаторима.
    Чини ми се да ово друго. Јер онај ранији Евсевије је , управо у вези са еп. Јованом, писао ово:
    “ Али инсинуација да би дотични требало да се одстрани и са главне службе везане за Јасеновац и перпетуално страдање Срба у НДХ (1.0 и 2.0) – службе епископа – исходи из погрешне премисе: „Није наше да вама пастирима говоримо да ли је Јован (Ћулибрк) достојан владичанског чина“. Јер управо је на овцама да приме пастира, ако дела у Име Господње, или да га одбаце ако дела у име непоменика.
    Ћутање о томе да ли је вук достојан пастир, то није пука тишина јагањаца – то је поновна потврда иницијалне акламације пастве којом је падалица из поднебесја изабрана за епископа („достојан! достојан, достојан!“).
    А то је уштројена мисао, уштројена реч.“
    И: „Па тако је и са проусташким брбљањем епископа ендехазијско-јасеновачког. Оно је само плод његовог бића. Онај плод по којем нам је Господар заповедио да познајемо лажне пастире, вукове крвнике у пурпурном руну Јагњета (Матеј 7:15-20).
    Отровне плодове не може добро дрво рађати.
    А свако зло дрво сече се и у огањ баца.“

  39. @Драган+Родољуб
    Reductio ad absurdum је легитимни философски апаратус.
    Истина, апсурдни апсурд у овом случају не могу видети. Али ја нисам умео боље.
    Не замерите.

    4
    3
  40. @ Салус

    Сале, можда си у праву али ниси уочио целину. Инкриминисани се испод текста о Халкокондилу јавио инкогнито као ‘Експерт бушмански’ мислећи да ће да заметне трагове. Али не пада снег да покрије брег.

    Хтео је да се спрда са мојим написом да су Гети (тј. Готи) добили назив од Грка који су за њих узели српску реч која потиче од ‘гаја, гајити’ (од које данас имамо нпр ‘геополитику’, итд). Има много текстова о Мајци/богињи плодности из неолита која се назива ‘гаја’ а и данас имамо светске покрете за заштиту планете Земље под називом ‘Гаја’.

    Присталице ватиканске историје се спрдају са Лепенским виром и Винчом и не схватају, када се помене неолит да је реч о прецима Срба тадашњим становницима Европе јер су преци западњака (Јамнаја) тек касније дошли у Европу што и сам мејнстрим тврди. Из ‘бушманског’ коментара (‘Ограничени’ ме чак назвао расистом јер сам поменуо то име) се види не само тотално незнање и ступидност ватиканско-комунистичке секте са трском за дисањеbвећ и недостатак икаквог морала.

    Већ сам рекао да ти јахачи апокалипсе немају ни један сопствени став нити су у стању да одговоре на било које питање. Ипак, горе се појавио један став који су они, имам утисак, прихватили као свој (‘Римљани су растерали Албанце/Илире а после 2000 година, они су се под Брозом и касније Америком, вратили на своје историјске територије). То довољно говори о тој групици јахача од које у старту увек добијем 7-8 минуса.

    Узгред, ту је још пар ствари које је Евс поменуо. Објаснићемо о чему је причао Нетањаху када је говорио о сарадњи Срба и Јудејаца у време римске републикеи о чему се сви праве луди. Укратко, после повратка из вавилонског ропства, новодошли Јудејци нису били добродошли у Јеусалим (наводно због пренасељености) па су им уточиште пружили стари Срби из Мале Азије. Друго, (везано за други текст и Евсов коментар), Черчил није био ‘гој’ јер му је мајка била америчка Јеврејка која се хвалила да је спавала са 260 мушкараца, а међу њима је био и будући краљ Милан који је чак желео да ожени њену сестру.

    Постоји добра литература о срастању осиромашене енглеске аристократије и јеврејских финансијских кругова (обично је осиромашени аристократа оженио кћерку богатог финансијера). Одатле је и формиран Израел у Палестини мада се jош увек мало зна да је термин ‘Јевреји’ стар само пар стотина година и да преци 85% Јевреја нису имали никакве везе са Палестином.

    У неком тренутку се можемо осврнути на врло осетљиву тему о етницитету Исуса Христа (што је јахач тужног лика покушао да искористи као провокацију), која није тако једноставна као што многи мисле. О томе најбоље говори да се његов матерњи арамејски језик још увек говори (истина на малом простору) али он није хибру.

    У том конетксту ћемо поменути и Ашкелон, град у Гази који је тренутно актуелан, и где су живели Филистинци, мистериозни народ са Балкана (по налазу мејнстрима), а који нису били Грци, и у том контексту можемо да сагледамо и сукоб Давида и Голијата из другачије перспективе.

    9
    2
  41. @Евсевије
    “Reductio ad absurdum је легитимни философски апаратус.
    Истина, апсурдни апсурд у овом случају не могу видети.
    Али ја нисам умео боље.
    Не замерите.”

    Негде сам прочитао, да је крај сваке философије – да човек
    зна/да уме МИРНО да умре!
    Нека нам је Бог на помоћи да и ми то сазнамо, а доказ да
    јест(т) и буде(т) – ”НАШ СУСРЕТ НА ВРАТИМА РАЈА”, по
    речима Отаца.
    Зашто на вратима, а не у Рају?
    Зато што смирење отвара врата Раја, а ”САМО МИЛОСТ
    БОЖИЈА уводи у Рај”, где ”ЉУБАВ ПОКАЗУЈЕ ЛИЦЕ БОГА”,
    такође, по речима Отаца.
    Не замерам ништа и никоме, а желим са свикм сусрет на
    вратима Раја, када за то дође време, по МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ.
    Верујем и надам се!
    ”Вера је чекање онога чему се надамо и доказујемо/сведочимо
    оно што не видимо”, апостол Павле.

  42. Амин, брате Драгане. Да, сећање на смрт и спремност на смрт су почетак и крај мудрољубља. Онај ко хоће да буде савршени философ и да се савршено преда умовању о смрти треба најпре да умре за свет.

    Ја, као философ почетник, неспособан да умрем за свет, управо и контемплирам о смрти – у чему би она нашла србски род и сваког од нас појединачно, кад би данас дошла по нас. То јест о ономе у чему би нас Господ нашао, и у чему би нам судио. А нашао би нас у великом злу.
    Спољашњем – у које нас је са секуларне стране одвукла држава која је постала вражји апарат, а са духовне стране кнезови београдске патријаршије који су такође постали инструмент антихриста (да, одвукли/увукли је права реч, јер вук/волк вуче и одвлачи; најсвежији пример: држава нас је увукла у савез са Израелом, у геноцидном рату за зацарење Машијаха који је управо покренут; антихристови епископи су нас одавно увукли у Светски савез Цркава, еклесијални савез са Сатаном, и не дају да иступимо из њега – прво је проклетство на телу народном, друго на души).
    И у злу унутрашњем: у прелести да смо – иако у формалном савезу са Сатаном – благодатни и благоверни сведоци Истине, који у име Истине говоре и Христовим именом чудеса многа творе (Матеј 7:22), и којима је улазак у Царство Божје загарантован ма куд пловио српски брод (само зато јер је изграђен у бродоградилишту Светог Саве).

    Јудејци су (исто као и Хришћани) све добили по Благодати (не по заслузи), и они су имали Оце и Обећања и Праву Веру (као и ми). И отпадничку првосвештеничку касту, отуђену од народа (као и ми). И погубило их је управо то што су мислили високо о себи (говори Јован Златоуст), што су веровали у своје изабрање, непоколебљиво веровали да сабор (црква) изабраног народа Божјег не може погинути, no matter what – јер им је то нелажни Бог Обећао.

    О томе сам мислио кад сам покушао да апсурдност зла којим смо поробљени редукујем до сувог остатка – неуспешно, слажем се, јер полазећи из премисе која је апсурдна, исправном логиком (плотског ума) и доказима из истинитих аксиома, ругоба апсурда не бива очитија ни кад му се скину гаће, него остаје у сенци заслепљујуће истине. Зато је плотски разум смрт, између осталог. И зато је лаж највеће зло, јер ex falso quodlibet. А расуђивање највећа врлина.

    Зато је Нови Вавилон највећа мрзост у историји света – смјешеније истине и лажи, правде и кривде, слободе и поробљености, отровно смртоносно смјешеније које човек не може разлучити нити победити. Њега може разорити само Бог. А човек може само да претрпи до краја, не прихватајући зло и не повинујући му се ни у ком виду, и да се тако нада обећаном спасењу.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading