Исповест Титовог генерала и народног хероја Јеврема Поповића: Голи оток наставак Јасеновца, на Сутјесци су нас пропустили четници

Никола Милованчев подсећа на важан интервју који је 1990. године дао комуниста из Ужица Јеврем Поповић, а који може бити пример искреног самоиспитивања

„Голи оток је наставак Јасеновца“ – насловна страна Политика света од 18. априла 1990.

У нашем народу има још доста људи који још не могу да спознају шта је био титоизам. Да би им то  разјаснио, подсећам на један важан интервју који је 1990. године дао Јеврем Поповић, комуниста из Ужица и Титов генерал и народни херој, а који може бити пример искреног самоиспитивања. Интервју је био објављен у „Политика свету“ број 209 од 18. априла 1990, а водио га је новинар Лука Мичета. У бурним 90-им годинама прошлог века, овај важан интервју је прошао незапажено и брзо је утонуо у заборав. Наслов објављеног интервјуа је: „Голи оток је наставак Јасеновца“.

Јеврем Поповић (1914 – 1997) и његова породица нису били било ко у комунистичком покрету: Јевремов брат Данило био је најстарији шпански борац, док је трећи брат Пера Поповић – Ага (Ужице, 1905 – Загреб, 1930) био секретар комунистичке омладине Југославије (СКОЈ-а) и погинуо је у оружаном сукобу са полицијом у Загребу 1930. Дакле – интервју долази са „наше стране“.

Шта је најважније у интервјуу из априла 1990? Цитираћу овај пут само три, по мом суду најважнија пасуса:

1. (О Голом отоку) „За та зверства нема оправдања. На Голом отоку су највише страдали Срби и Црногорци. Осталих је било знатно мање. Зато сматрам да је Голи оток наставак Јасеновца“ (стр. 20).

Јеврем Поповић не иде у дубље образлагање ове своје констатације о повезаности Јасеновца и Голог отока, зато не можемо знати да ли је при томе мислио и на одређену кадровску структуру. Чињеница је да је на ово указао један од голооточких заточеника, партизански капетан Драгутин Вајдић (право име Карло Вајдец). Овај бивши обавештајац Краљевине Југославије (Врдник, 1918 – Београд, 1987), родом из чешко-словеначке породице, навео је наиме у својој брошури „Голи оток“ (ревија А1, „Љубљана, II/1987, бр. 10, стр. стр. 28), каквим покличима су заточеници били праћени, када су уз ударце били убацивани у брод, који их је од Ријеке возио на Голи оток: „Матер им влашку! Русе хоће, бандити… Добро смо их обрадили, матер им…“. Из тог сведочења може се закључити да је међу припадницима УДБ-е 1949. било доста бивших усташа.

Интервју Јеврема Поповића – Политика свет од 18. априла 1990, стр. 19

2. (О повлачењу са Сутјеске): „Ја морам да кажем да је приликом преласка Сутјеске у Четвртој офанзиви било 15.000 четника Драже Михаиловића. Ми смо прелазили Сутјеску и они су могли каменом да нас погоде али нису хтели. Били су то мобилисани људи који су знали за наше борбе с Немцима и усташама и нису хтели да нас нападају (стр. 19).

Интервју Јеврема Поповића – Политика свет од 18. априла 1990, стр. 19

Две године касније на Сутјесци, али и на Миљевини и другде, Брозови егзекутори нису имали милости према хиљадама и десетинама хиљада тих четника, српских сељака, али и бројних других (чак ни према ненаоружаним омладинцима, који су само хтели да се склоне испред комунистичке диктатуре – нпр. ђака шабачке гимназије, побијених на спруду на Дрини код Бијељине).

3. (О Србији у Југославији 1945 – 1990): Очито, дубоко разочаран спознајом о резултатима Брозове власти, генерал Јеврем Поповић износи свој суд Југославији од 1945. до 1990. године: „ТО ШТО РАДЕ СРБИЈИ ЈЕ НЕВЕРОВАТНО. ОНА ЗА ОВИХ 40 ГОДИНА НИКАДА НА ВЛАДАЈУЋОЈ ЛЕСТВИЦИ НИЈЕ ИМАЛА ЗНАЧАЈНИЈИХ ЉУДИ (толико дакле о значају Коче Поповића, Александра Ранковића, Крцуна, Петра Стамболића и дружине – нап. Н. М.). СРБИ НИСУ КРЕАТОРИ ОВОГ И ОВАКВОГ СИСТЕМА. ЗНА СЕ КО ЈЕ ТО СТВОРИО. Она не може да сноси одговорност за овакво стање“ (стр. 21).

Коментар Николе Милованчева на Стању ствари на текст о бици на Сутјесци

Даљи коментар о ова три навода Брозовог генерала и народног хероја Јеврема Поповића је непотребан. Можда би се само могло додати: касно Јанко (Јеврем) на Косово стиже!

Никола Милованчев



Categories: Противу заборава

Tags: , , , , ,

10 replies

  1. Ово је још један доказ да се људска савјест не може поништити. Све је мање “титоиста”, иако се окупирани медији у Србији – част изузецима, труде да и даље обмањују јавност покушавајући и само покушавајући, да представе Броза и његове проклетнике као позитивне историјске личности. Зло има природну потребу да се прикаже као добро. Броз је како пише професорка Смиља Аврамов, једна мрачна личност сумњиве репутације, дијаболична инкарнација, богоборац и Павелићев брат близанац. Срби који му и даље указују адорацију и који се идентификују са тим србофобичним титоизмом, настављају издају свог народа и богоборство. Сматрам да је инфантилни покушај да се титоизам реанимира унапријед осуђен на пропаст. Једноставно, српско историјско памћење то не дозвољава. Српска колективна свијест о вишеструко преживљеном геноциду у 20 вијеку највећа је брана и заштита од ових најновијих напада. Неће проћи дуго времена а Срби ће осудити титоизам као један накарадни, ригидни и антисрпски феномен коме припада ђубриште историје. Дочекаћемо слободу и слободне медије, зато што је слобода златна, суштина српског бића. Ја да сам узурпирао нечију приватну имовину у Београду злоупотребаљавајући тзв. борбу са класним непријатељом и тековине револуције, не би мирно спавао. Слијепи одијум према свему српском слаб је аргумент за почињена непочинства.

    53
    4
  2. Već od kraja osamdesetih ovakve gluposti su se počele nekažnjeno pojavljivati što znači da su i bile inicirane od strane države. Druga i treća generacija komunista su rešile da postanu kapitalisti a da bi ogromna društvena imovina neometano prešla u privatne džepove bilo je neophodno prevrednovati društvo kako bi se narod pomirio sa istorijskim gubitništvom i siromaštvom koji je ovaj proces pratio.

    Srba i Crnogoraca je najviše bilo na Golom Otoku ne zato što je on bio nastavak Jasenovca već zato što su Slovenci, Hrvati i donekle muslimani bili ravnodušni i prema Staljinu i prema Titu, pokazivali su minimum neophodne lojalnosti a u stvari su gledali kako da iz svega ovoga izađu.

    Revolucija nije bila neophodna samo zbog okupacie zemlje već da bi se odstranio jedan anti sistem gde je svako proizvodno preduzeće bilo mini logor:

    https://ibb.co/qR5V3Sm

    https://ibb.co/Pc1hC1d

    https://ibb.co/2c3GJPJ

    5
    61
  3. “Ово је још један доказ да се људска савјест не може поништити.”
    Само један од безброј ДОКАЗА да Бог, није повезан са “институцијама”.
    Бог се не меша у људске делатности.
    Наравно, то се не односи на оне који измишљају, умишљају разноразна, правила и правилнике, кроје, ведре, тероришу, пљачкају, силују и слично.
    Веровати Богу је сигурност у несигурности, веровати “институцијама” је сигурност у ПРОПАДАЊУ и НЕСТАНКУ.

    22
    2
  4. Године 1915-1918. на Ћелавом острву прафирер Франц Јозеф и протофирер Карл Франц, оба су ватикански “светитељи”, су држали заробљенички логор Калва гдје су мучили, убили и бацили стотине ратних заробљеника Руса у Морлачки канал.
    Година 1949-1956. на Ћелавом острву њихов фелдвебел Јозеф Броз, који је добровољно и одликовано геноцидно ратовао против Краљевине Србије и Руског Царства 1914-1915, је држао концентрациони логор Голи гдје је мучио, убио и бацио хиљаде проруских заточеника Срба у Морлачки канал.
    Година 1948-1956. у Југославији, кад усташе су политички рехабилитоване, титоистички сербоцидни терор против Информбироа је јасно показао да титоизам спрема трајно уништење Југославије и коначно истребљење Срба чим међународне околности дозволе, на пример, после пада Антинацистичког зида у Берлину (бивши Брљин) 1989.

    24
    3
  5. Па окупациони терор и комунистичка стрељања по Србији такође су део Јасеновца, као и 2.фаза револуције у Динарским крајевима, и Сремски фронт. Сви су они служили геноциду над Србима и сламању српске кичме.

    34
    3
  6. NickTheRedPentagram

    8
    5
  7. Душан Буковић:

    ЈОШ ЈЕДНОМ ДА ВИДИМО ШТО КУМУНИСТИ – ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ И ЊИХОВИ МЕНТОРИ КАЖУ О СЕБИ

    „Јосип Броз Тито, лукави преварант. То је био највећи зкликовац кога сам икад упознао“ – Борисав Јовић
    У овом контексту вредно је укатати на извесну библиографију и литературу у вези великохрватског фирера Јосипа Броза, ватиканско-вашингтонско-лондонско-берлинског тројанског коња тзв. „Тита“, који је свео Србију на ниво Палестине а Србе у неблагодарној Југославији на ниво Курда, који данас труне у фараонској могили, у извиканој „кући цвећа“ у Београду – Јосипграду на срамоту нашег несрећног српског народа и јуначке Србије. Продао је капиталистичком западу више милиона обесправљених радника-гастарбартера, који су постали у „национал-социјалистичкој“ Југославији марксистичко-економски „вишак вредности“. То најбоље сведоче извесна историска дела, као и ови наслови из појединих информбировских листова који су публиковани у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, бившем Совјетском Савезу и бившој Чехословачкој, који су данас врло тешко доступни.

    Ево тих наслова:

    П.К., СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ОФИЦИРА, ПОДОФИЦИРА И ВОЈНИКА СТУПА У ИЛЕГАЛНУ БОРБУ ПРОТИВ ТИТОВАЦА, „За Социјалистичку Југославију“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у СССР, Број 10 од 1.X.1945, с.5.
    Димитријевић, УДБА УВОДИ МИЛИЦИЈУ У СВОЈЕ КРВАВЕ ЗЛОЧИНЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у НР Румунији, Број 10 од 1. X. 1949.
    Наслов: ТИТОВА КЛИКА – БАНДА ПОЛИТИЧКИХ УБИЦА, „Под Заставом Интернационалзма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Михаљ Селеши, ФАШИСТИЧКИ ТЕРОР ТИТОВАЦА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: КОНТРАРЕВОЛУЦИОНАРНИ ПЛАНОВИ ТИТОВЕ ФАШИСТИЧКЕ КЛИКЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X1949.
    Наслов: УНИШТИТИ ТИТОВСКУ ШПИЈУНСКУ БАНДУ – ЗАДАТАК ЈЕ КПЈ КОЈА СЕ УСПОСТАВЉА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ПРЕГЛЕД ЛИСТА „ЗА ТРАЈНИ МИР, ЗА НАРОДНУ ДЕМОКРАТИЈУ!“, „Под Заставом Интернационализма“, број 10 од 1X.1949.
    Наслов: ВЛАДА НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ РУМУНИЈЕ ЗАХТЕВА ОД ТИТОВЕ КЛИКЕ ДА СЕ ОПОЗОВЕ ИЗ РУМУНИЈЕ ШПИЈУН ЛОМПАР, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ИЗБАЦИВАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ФАШИСТА ИЗ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Добросављевић С., РАДНИЦИ ПРИМЕЊУЈУ СВЕ НОВИЈЕ ФОРМЕ БОРБЕ ПРОТИВ ТИТОВАЦА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    З.С., РАДНИЦИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ РОПСКЕ РАДОВЕ У КАМЕНОЛОМИМА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ОКО 150 ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ТРОЦКИСТА ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИ ШПИЈУНИ ОД 1941 ГОДИНЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: УПРАВЉАЧИ ЈУГОСЛАВИЈЕ – АГЕНТИ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ САД, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ШПИЈУНСКЕ ВЕЗЕ ТИТОВАЦА И АНГЛО-АМЕРИКАНАЦА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ТИТОВА КЛИКА ЈЕ ОДАВНО ИЗДАЛА ИНТЕРЕСЕ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Дзон Смит, ДОШАО, НИШТА НИЈЕ ВИДЕО А НАБРБЉАО, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: РАСТЕ НЕЗАДОВОЉСТВО НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ ПРОТИВ ТЕРОРА ТИТОВЕ БАНДЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Б.К., ИЛЕГАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОМУНИСТА СТАВЉАЈУ СЕ НА ЧЕЛО БОРБЕ РАДНИХ СЕЉАКА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: СА СУДСКОГ ПРОЦЕСА ЗЛОЧИНЦУ РАЈКУ И ЊЕГОВИМ САУЧЕСНИЦИМА – РАЗОБЛИЧЕНЕ ВЕЗЕ ТИТА, РАНКОВИЋА И ДРУГИХ СА ШПИЈУНСКОМ СЛУЖБОМ САД, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: ОДЈЕЦИ ПОВОДОМ СУЂЕЊА АМЕРИЧКО-ТИТОВСКОМ ШПИЈУНУ РАЈКУ И ЊЕГОВИМ САУЧЕСНИЦИМА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Јакуб Борман, КОНТРАРЕВОЛУЦИОНАРНИ ПРЕВРАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: КРАХ ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИХ ПЛАНОВА У МАЂАРСКОЈ – РАЗОБЛИЧЕНИ СУ ШПИЈУНИ ИЗ БУДИМПЕШТЕ И БЕОГРАДА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 10 од 1.X.1949.
    Громико А., НОТА СОВЈЕТСКЕ ВЛАДЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ, „Под Заставом
    Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: АМЕРИЧКИ ОФИЦИРИ ДОЛАЗЕ КАО ВОЈНИ ИНСТРУКТОРИ У ЈУГОСЛАВИЈУ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ТИТОВА ФАШИСТИЧКА ВЛАДА ПРИСТУПА АГРЕСИВНОМ СРЕДОЗЕМНОМ ПАКТУ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: НОВИ СНАЖНИ УДАРЦИ ПО ФАШИСТИЧКОЈ КЛИКИ ТИТА И РАНКОВИЋА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: НА ЗАСЕДАЊУ ОУН ШПИЈУНИ КАРДЕЉ, ЂИЛАС И БЕБЛЕР УКЉУЧИЛИ СУ СЕ У ГЛАСАЧКУ МАШИНУ САД, „Под Заставом Интернационализма,Број 11 од 15.X.1949.
    Перо Попивода, ИЗДАЈНИЧКА ДЕЛАТНОСТ КЛИКЕ ТИТА-РАНКОВИЋА У ПЕРИОДУ НАРОДНО-ОСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ НАРОДА, „Под Заставом Интернационализма“ Број 11 од 15X.1949.
    Пејновић, МОБИЛИСАЊЕМ СЕЉАЛКА НА КОНКРЕТНИМ АКЦИЈАМА, ИЛЕГАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОМУНИСТА ПОСТИЖУ ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15X.1949.
    „Фрушкогорац“, У СРЕМУ – КАО ЗА ВРЕМЕ ОКУПАЦИЈЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ИЛЕГАЛНЕ ОМЛАДИНСКЕ ГРУПЕ АКТИВНО СЕ БОРЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    С.М., ЖЕЉЕЗНИЧКИ РАДНИЦИ ПРЕЛАЗЕ НА НОВЕ ФОРМЕ БОРБЕ, „Под Заставом Интернационализма“ Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: НОТА ВЛАДА ЗЕМАЉА НАРОДНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ФАШИСТИЧКОЈ ВЛАДИ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: II КОНГРЕС КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ СЛОБОДНЕ ТЕРИТОРИЈЕ ТРСТА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ПЕТОГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА ОД СТРАНЕ СОВЈЕТСКЕ АРМИЈЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: У СУСРЕТ 32 ГОДИШЊИЦИ ВЕЛИКОГ ОКТОБРА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15X.1949.
    Мирко и Никола, УЧЕНИЦИ У ПРИВРЕДИ ОРГАНИЗОВАНО СТУПАЈУ У ШТРАЈКОВЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15X.1949.
    Ранко П., ИЗ СТУДЕНИЧКОГ СРЕЗА, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Тимотијевић А., РОПСКИ УСЛОВИ РАДА У ПРЕДУЗЕЋУ „ИВО ЛОЛА РИБАР“, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ПРЕГЛЕД ЛИСТА „ЗА ТРАЈНИ МИР, ЗА НАРОДНУ ДЕМОКРАТИЈУ!“, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ТРУДБЕНИЦИ ГРАДА И СЕЛА БОРЕ СЕ СВЕ ОРГАНИЗОВАНИЈЕ ПРОТИВ ТИТОВЕ БАНДЕ – ЉУБАВ НАРОДА ПРЕМА СССР-у И ДРУГУ СТАЉИНУ ТИТОВЦИ НЕ МОГУ ДА УГУШЕ – БОРБЕНЕ АКЦИЈЕ ПРОТИВ ТИТОВАЦА, „Под Заставом Интернационализма“ Број 11 од 15>X.1949.
    Луиђи Лонго, СВАКИ ИМА ОНАКВЕ ПРИЈАТЕЉЕ КАКВИ МУ ДОЛИКУЈУ, „Под Заставом Интернацонализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Јан Марек, СЛИЗАЛИ СЕ…, „Под Заставом Интернационализма“, Број 11 од 15.X.1949.
    Наслов: ИЗ РЕФЕРАТА М. РАКОШИА ОДРЖАНОГ НА САСТАНКУ БУДИМПЕШТАНСКОГ АКТИВА МАђАРСКЕ ПАРТИЈЕ, „Под Заставом Интернационализма“, Број. 11. од 15X,1949.
    Ненад Малиж, КРВАВИ ЗЛОЧИНИ ТИТОВАЦА ПРЕМА БОРЦИМА III БОСАНСКОГ КОРПУСА, „За Социјалистичку Југославију“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у СССР-у, Број 12 (35) од 30 марта.1950.
    Лоран Н., ПОДЈАРМЉИВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД СТРАНЕ АНГЛО-АМЕРИЧКИХ ИМПЕРИЈАЛИСТА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 12 (35) од 30. марта 1950.
    Властимир Михајловић, ШПИЈУНСКО ЛИЦЕ ТИТОВСКОГ МИНИСТРА ДОБРИВОЈА РАДОСАВЉЕВИЋА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 12 (35) од 30. марта 1950.
    Трновац М., ТИТОВСКИ ФАШИСТИЧКИ РЕЖИМ -НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ОМЛАДИНЕ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 12 (35) од 30. марта 1950.
    П. Л., ЛОНДОНСКИ АДВОКАТИ ТИТА ЗАБРИНУТИ РЕЗУЛТАТАТИМА „ИЗБОРА“, „За Социјалистичку Југославију“, Број 12 (35) од 30. марта1950.
    Наслов: РАДНО СЕЉАШТВО БОЈКОТУЈЕ ИЗБОРЕ ЗА МЕСНЕ ОРГАНЕ ВЛАСТИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949, стр.3.
    Наслов: РЕВОЛУЦИОНАРНА БУДНОСТ ПРИ СТВАРАЊУ ПАРТИЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ – ОСНОВНИ ЈЕ ЗАДАТАК ЈУГОСЛОВЕНСКИХ КОМУНИСТА, „За Социјалистичку Југославију, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: НОТА ПОЉСКЕ ВЛАДЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: НОТА МАЂАРСКЕ ВЛАДЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: НОТА ВЛАДА Н.Р. БУГАРСКЕ И Н.Р. РУМУНИЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ПРЕСУДА РАЈКУ ЛАСЛУ И ЊЕГОВИМ САУЧЕСНИЦИМА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ТИТОВА КЛИКА ДАЈЕ НОВЕ И НОВЕ КОНЦЕСИЈЕ АМЕРИЧКИМ МОНОПОЛИСТИМА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: АМЕРИЧКИ ОФИЦИРИ КАО „ИНСТРУКТОРИ“ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АРМИЈЕ „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ПОРОДИЧНА СЛИКА – ФАШИСТИЧКО-ГЕСТАПОВСКА РОДБИНА: ЦАЛДАРИС, ТИТО, ФРАНКО, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ПИСМО СА ИЛЕГАЛНОГ САСТАНКА У БЕОГРАДУ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949,стр.5.
    Перо Попивода, ИЗДАЈНИЧКИ РАД КЛИКЕ ТИТА – РАНКОВИЋА У ПЕРИОДУ НАРОДНО-ОСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ НАРОДА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ЗАВЕРЕНИКЕ И ШПИЈУНЕ ПОСТИГЛА ЈЕ ЗАСЛУЖНА КАЗНА – ЗАВРШНИ ГОВОР ДРЖАВНОГ ТУЖИОЦА ЂУЛА АЛАПИА НА ПРОЦЕСУ ШПИЈУНСКО-ЗАВЕРЕНИЧКОЈ БАНДИ ЛАСЛА РАЈКА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ГЕНЕРАЛ РЕПУБЛИКАНСКЕ ШПАНИЈЕ ИЗОБЛИЧАВА ИЗДАЈНИЧКУ ТАКТИКУ ТИТА ЗА ВРЕМЕ ОСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Цекић С., АНГЛО-АМЕРИЧКИ ШПИЈУНИ ПАШУЈУ У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ АРМИЈИ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949, стр 4.
    Наслов: ГОВОР М. РАКОШИЈА НА САВЕТОВАЊУ БУДИМПЕШТАНСКОГ АКТИВА МАЂАРСКЕ ПАРТИЈЕ ТРУДБЕНИКА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949.
    Сахин Пашић С., ЈУГОСЛОВЕНСКИ ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИ ЛАКЕЈИ ПОТПОМАЖУ ПОТПАЉИВАЧИМА РАТА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X,1949.
    Наслов: ХАРИ ПОЛИТ О КРАХУ ПЛАНОВА ТИТОВЕ КЛИКЕ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949.
    Наслов: ОДБИЈАЊЕ ФРАНЦУСКИХ РУДАРА ДА ПОСЕТЕ ЈУГОСЛАВИЈУ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949.
    М. Савић и В. Михајловић, ДВАДЕСЕТИ ОКТОБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949.
    Наслов: БЕОГРАДСКИ ПРОВОКАТОРИ ПРИТЕРАНИ УЗА ЗИД, „За Социјалистичку Југославију, Број 14 од 15.X.1949.
    Наслов: НЕ ДОЗВОЛИТИ ТИТОВЦИМА ДА ПЉАЧКАЈУ РАДНО СЕЉАШТВО, „За Социјалистичку Југославију“, Број 14 од 15.X.1949.
    Наслов: САВЕЗ РАДНИКА И СЕЉАКА – ОСНОВНА СНАГА ЗА СВРГАВАЊЕ КЛИКЕ ТИТА – РАНКОВИЋА, „Нова Борба“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у НР Чехословачкој, Број 6(35) од 8.априла 1950.
    Симонов Константин, СУБЈЕКТ СА ТРИ ИМЕНА И ЊЕГОВО ВЕРНО ПСЕТАНЦЕ, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.априла 1950, стр.4.
    Наслов: ОДНАРОЂЕНИ И ФАШИЗИРАНИ ИНТЕЛИГЕНТИ У СЛУЖБИ ДОЛАРА, „Нова Борба“, број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Наслов: ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЛИТЕМИГРАНТИ У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ ОДРИЧУ СЕ ОДЛИКОВАЊА КОЈА СУ ДОБИЛИ ОД ИЗДАЈНИЧКЕ ТИТОВЕ КЛИКЕ, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Наслов: ИЗ ПИСАМА УРЕДНИШТВУ -„ПОБЕДА ЈЕ НАША ДРУГОВИ“ – ТИТОВСКИ ФАШИСТИ НИ ПРЕМА ДЕЦИ НЕМАЈУ ОБЗИРА…, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Гојко Петровић, НАША ВОЈСКА ЈЕ ВЕРНА НАРОДУ И СОВЈЕТСКОМ САВЕЗУ, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Наслов: „ОСОВИНА“ ТИТОФАШИСТА И МОНАРХОФАШИСТА, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Марко Рудовић, ИСТИНА О ТИТОВСКОЈ ЗАДРУЗИ „ЊЕГОШ“ – БОРБА ЗАДРУГАРА ПРОТИВ ПЉАЧКЕ И НАСИЉА, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.Ив.2950.
    Наслов: СМЕЛО УСПОСТАВЉАТИ КПЈ – РУКОВОДИОЦА БОРБЕ ЗА МИР, ЗА УНИШТЕЊЕ ТИТОВСКОГ РЕЖИМА, „Напред“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у НР Бугарској, Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    Наслов: БОРБА ПРОТИВ ТИТОВЕ КЛИКЕ – ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИЧКИ ДУГ КОМУНИСТИЧКИХ ПАРТИЈА, „Напред“, Број 12 (28 од 15 јула 1950.
    Тодоровић Т., СОЦИЈАЛНА ОСНОВА ФАШИСТИЧКЕ ДИКТАТУРЕ ТИТА – РАНКОВИЋА, „Напред“, Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    Захаријадис Никос, СТВАРАЊЕ ОСОВИНЕ „АТИНА – БЕОГРАД“ ОПАСНОСТ ПО МИР, „Напред“, Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    „Подунавац“, ДОПИСИ ИЗ ЗЕМЉЕ – ПРИПАДНИЦИ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АРМИЈЕ ВИДЕ КУДА ИХ ВОДИ ТИТОВА КЛИКА, „Напред“, Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    Наслов: ДЕКЛАРАЦИЈА КОМУНИСТИЧКИХ ПАРТИЈА НЕКИХ ЗАПАДНОЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА, „Напред“. Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    Наслов: ТИТОВЦИ РАДЕ ПО НАРЕДБИ ИМПЕРИЈАЛИСТА, „Напред“, Број 12 (28) од 15 јула 1950.
    Наслов: НОВИ КОРАК ТИТОВЕ КЛИКЕ КА РЕСТАУРАЦИЈИ КАПИТАЛИЗМА, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Шанко, НОВ ЗЛОЧИН ФАШИСТИЧКЕ БАНДЕ У СРЕЗУ КРАЈИНСКОМ, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула1950.
    Наслов: ОТПОР НАШЕГ НАРОДА ПРЕМА ТИТОВСКИМ РОПСКИМ РАДОВИМА, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Наслов: ОРГАНИЗОВАТИ БОРБУ ПРОТИВ ПРОИЗВОДЊЕ ЗА ИЗВОЗ И РАТНЕ СВРХЕ, ПРОТИВ ПЉАЧКАШКОГ „ОТКУПА“ ЖИТА, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Мишић Петар, ДАН УСТАНКА – ПРАЗНИК ВЕЧНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА НАШЕГ И СОВЈЕТСКОГ НАРОДА, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Рудари, ТИТОВЦИ ХАПСЕ РАДНИЧКЕ ЗАШТИТНИКЕ, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Наслов: БОРБОМ ЗА МИР ОБУЗДАТИ АМЕРИЧКЕ АГРЕСОРЕ – РЕЗОЛУЦИЈА ПЛЕНУМА СОВЈЕТСКОГ КОМИТЕТА ЗА ЗАШТИТУ МИРА, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула 1950.
    Наслов: СОВЈЕТСКИ ЉУДИ ЖИГОШУ АМЕРИЧКУ АГРЕСИЈУ, „Напред“, Број 12 (28) од 15. јула1950.
    Наслов: ФАШИСТИЧКО – ШПИЈУНСКА ТИТОВА КЛИКА РАЗРУШИЛА ЈЕ НАЈВАЖНИЈУ ТЕКОВИНУ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5. септембра 1949.
    Наслов: ТИТОВА ШПИЈУНСКО – ФАШИСТИЧКА БАНДА – ОРУЂЕ У РУКАМА ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКИХ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ, „За Социјалистичку Југославију“ , Број 11 од 16 . септембар 1949.
    Наслов: БАНДА ФАШИСТИЧКИХ ЗАВЕРЕНИКА, ШПИЈУНА И ПРОВОКАТОРА, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 18 од 16.ИX.1949.
    Наслов: ПОТПУНО РАЗОБЛИЧЕЊЕ ПЛАНОВА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ТРОЦКИСТА О ОБАРАЊУ НАРОДНО-ДЕМОКРАТСКЕ ВЛАСТИ У МАЂАРСКОЈ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 18 (45) од 16. септембра 1949.
    Наслов: О ФАШИСТИЧКО-ГЕСТАПОВСКОМ РЕЖИМУ У ЈУГОСЛАВИЈИ, „За Победу“, Број 3 од 28. септембра 1949.
    Димче Костовски, ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ ТИТОВЕ ПОМОЋИ ИМПЕРИЈАЛИСТИМА У ГРЧКОЈ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Орган Информбироа, Број 18 од 16 септембра 1949.
    Јакуб Берман, КОНТРАРЕВОЛУЦИОНАРНИ ПРЕВРАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 18 (45) од 16. септембар 1949.
    П. Попивода, ИЗДАЈНИЧКА ДЕЛАТНОСТ КЛИКЕ ТИТА-РАНКОВИЋА ЗА ВРЕМЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ НАРОДА, „Нова Борба“, Број 23 од 28. септембра 1949.
    Наслов: ОДЛУЧАН УДАРАЦ АМЕРИЧКОЈ ШПИЈУНСКОЈ ЈАЗБИНИ ТИТА-РАНКОВИЋА, „Нова Борба“, Број 23 од 28. септембра 1949.
    Мишић М., КЛИКА ТИТА-РАНКОВИЋА НЕШТЕДИМИЦЕ ТРГУЈЕ СА НАЦИОНАЛНОМ ИМОВИНОМ ЈУГОСЛАВИЈЕ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 11 од 16. септембра 1949.
    Недељковић М., ТИТОВЦИ СУ СТВОРИЛИ НЕИЗДРЖЉИВЕ ЖИВОТНЕ УСЛОВЕ ЗА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ РАДНИКЕ, „За Социјалистичку Југославију“, Број 11 од 16.ИX.1949.
    105.Наслов: СТВАРАЊЕ ОСОВИНЕ „АТИНА-БЕОГРАД“ ОПАСНОСТ ПО МИР, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 27 (87) од 7.ВИИ.1950.
    Наслов: НОВИ КОРАК ТИТОВЕ КЛИКЕ КА РЕСТАУРАЦИЈИ КАПИТАЛИЗМА, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 27 (87) од 7.VII.1950.
    Наслов: БОРБОМ ЗА МИР ОБУЗДАТИ АМЕРИЧКЕ АГРЕСОРЕ – ДАЉЕ РУКЕ ОД КОРЕЈЕ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 27 (87) од 7 VII.1950.
    Наслов: БОРБА ПРОТИВ ТИТОВЕ КЛИКЕ – ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИЧКИ ДУГ КОМУНИСТИЧКИХ ПАРТИЈА, „За трајни мир, за народну демократију!“, 30 јун 1950.
    Наслов: ФАШИСТИЧКИ НАСИЛНИЦИ ПРЕВАЗИШЛИ СВЕ МЕРЕ, „Напред“, Број 8 од 6.ВИ.1949.
    Наслов: ОД СОЦИЈАЛИЗМА КА ФАШИЗМУ, „Напред“, Број 8 од 6.ВИ.1949.
    Илић Радомир, УДБА – СИСТЕМАТСКИ ПРИПРЕМАНО ОРУЂЕ КОНТРАРЕВОЛУЦИЈЕ, „Напред“, Орган Југословенских комуниста полит-емиграната у НР Бугарској, Број 8 од 6.ВИ.1949.
    Вељковиц Стојадин, ТЕРОРИСАЊЕ РАДНИКА У РУДНИКУ „МАЧКАТЦА“ И НА ГРАДИЛИШТУ „ВЛАСИНА“, „Напред“, Број 8 од 6.ВИ.1949.
    Наслов: ФАСИШТИЧКИ БАНДИТИ ПРЕВРШИЛИ СУ СВАКУ МЕРУ, „Нова Борба“, Број 21 од 7.ИX.1949.
    Наслов: ПОВОДОМ ТИТОВОГ ПОКРЕТА ЗА ВИСОКУ ПРОИЗВЕДНОСТ, „Нова Борба“, Број 21 од 7.ИX.1949.
    Наслов: ОРУЖАНЕ АКЦИЈЕ ПРОТИВ ТИТОВАЦА НА ПАПУКУ, „Нова Борба“, Број 21 од 7.ИX.1949.
    Ерне Гере, НЕКИ ЗАКЉУЧЦИ СА ПРОЦЕСА ШПИЈУНСКОЈ БАНДИ РАЈКА-РАНКОВИЋА-ТИТА, „За трајни мир, за народну демократију!“, Орган Информбироа, Број 19 (46) од 23.ИX.1949.
    Блас Рока, ПЛАН ПОРОБЉАВАЊА ЗАОСТАЛИХ ЗЕМАЉА, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 21 (48) од 10.X.1949.
    Наслов: НОВИ МОЋНИ ПОРАСАТ СВЕНАРОДНОГ ПОКРЕТА ЗА МИР, ПРОТИВ ПОТПАЉИВАЧА РАТА, „За трајни мир, за народну демократију!, Број 21 (48) од 10.X.1949.
    Мацос Ракоси, УНИШТЕЊЕ ТИТОВЕ АГЕНТУРЕ У МАЂАРСКОЈ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 21 (48) од 10.X.1949.
    Толкунов Л., БЕОГРАДСКИ ПРОВОКАТОРИ ПРИТЕРАНИ УЗ ЗИД, „За трајни мир, за народну демократију!’, Број 21 (48) од 10.X.1949.
    Луиђи Лонго, СВАКИ ИМА ОНАКВЕ ПРИЈАТЕЉЕ КАКВИ МУ ДОЛИКУЈУ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Број 21 (48) од 10.X.1949.
    Мартин Хорват, РАЗОБЛИЧАВАЊЕ И ЛИКВИДАЦИЈА РАЈКОВЕ БАНДЕ, „За трајни мир, за народну демократију!“, Орган Информбироа, Број 20 (47) од 1.X.1949.
    Наслов: ФЕСТИВАЛ СВЕТСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ ОМЛАДИНЕ У БУДИМПЕШТИ, „За победу“, Број 3 од 28.ИX.1949.
    Наслов: ПИСМО УДРУЖЕЊА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ СТУДЕНАТА У ПОЉСКОЈ СВЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ У БУДИМПЕШТИ, „За победу“, Број 3 од 28.ИX.1949.
    Наслов: НОТА СОВЈЕТСКЕ ВЛАДЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ, „За победу“, Број 3 од
    28.ИX.1949.
    Наслов: ГЊЕВ НАРОДА ЗБРИСАЋЕ КЛИКУ ТИТА-РАНКОВИЋА. ЊУ НЕЋЕ СПАСТИ НИ КРВАВИ ТЕРОР НИ ШПИЈУНСКА СЛУЖБА ИМПЕРИЈАЛИСТИМА, „Под Заставом Интернационализма“, Орган југословенских полит-емиграната у НР Румунији, Број 10 од 1.X.1949.
    Наслов: БРАТСКИ СОВЈЕТСКИ САВЕЗ – ОСЛОБОДИЛАЦ И ЗАШТИТНИК НАШЕГ НАРОДА, „За Социјалистичку Југославију“, Број 13 од 5.X.1949.
    Наслов: ТЕРОРОМ И ПРЕТЊАМА ТЕРА СЕ ОМЛАДИНА НА ГРАДЊУ АУТОПУТА, „Нова Борба“, Број 6 (35) од 8.ИВ.1950.
    Радоња Голубовић, БУРЖОАСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ ТИТОВЕ КЛИКЕ ПОД МАСКОМ СОЦИЈАЛИЗМА, Москва, 1948.
    Перо Попивода, ТИТОВА КЛИКА УНИШТАВА КОМУНИСТЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ, Москва, 1949.
    Рено де Жувенел, ТИТО – ГЛАВАР ПРЕДАТЕЛЕЈ, Москва, 1951.
    Ј. В. Стаљин, Куда води национализам Титове групе? Москва, 1949.
    Pero Popivoda, FOR THE RESTORATION OF REVOLUTIONARY, GENUINELY COMMUNIST PARTY OF YUGOSLAVIA, 1950.
    Lorraine M. Lees, KEEPING TITO AFLOAT – THE UNITED STATES, YUGOSLAVIA, AND THE COLD WAR, University Park, Pa., 1997.
    135 Sayers, M., and Kahn, A. E., GREAT CONSPIRACY – THE SECRET WAR AGAINST SOVIET RUSSIA, Boston, 1946.
    Henry L. Roberts, TITOIZM AND COMINFORM, Havard University Press, 1952.
    Adam B. Ulam, Titoism and the Cominform, Harvard University Press, July 1952.
    Мosha Piyade, About the legend that the Yugoslav uprising owed its existence to Soviet union, London, England, 1950.

    8
    5
  8. Кад погледам шта све извесни Душан Буковић наводи као аргументе, колико нам ангажовано, марљиво и обимно усмерава пажњу и похвалу на информбировску штампу, прекобројне наслове и цитате, помишљам да се он овде лажно издаје за некаквог антикомунисту. Његов избор извора за своје једностране закључке раван је доказним средствима једног правог и дичног стаљинисте.

    И овде ћу поновити: сви ти наслови, лажна сведочења, оптужбе у стилу типичних стаљинистичких флоскула о “клики” и “фашистима” падају у воду пред неколико познатих историјских чињеница.

    Прва се односи на природу Стаљинове политике и времена. Читав совјетски систем функционисао је искључиво по његовим жељама, наређењима и директивом. Коректива није било, нити је могло бити. Свако дисиденство било је у крви угушено, а дисиденти ликвидирани. Друго, а што је важно за нашу историју, Стаљин је умро и колико већ сутрадан, комплетна његова државна структура и усмерење доживели су драстичне промене. Једна од последица тих промена била је и одлука новог руководства да се извине Брозу и Југославији за све што су до тада причали, радили, писали, сведочили…

    Већ у мају 1955. године совјетска висока државна делегација, коју је предводио Никита Хрушчов, нови генсек Партије, у комплету је дошла на ноге том истом Брозу у Београд. Већ на самом сурчинском аеродрому је Хрушчов читао текст совјетског извињења Југословенима и Брозу лично због дотадашње погрешне тј. како су рекли “неправилне политике” према братском народу и држави. Директно наспрам њих Броз је у маршалској униформи стајао сам и усправан, далеко испред овеће групе својих генерала и дипломата у позадини. Подигнуте главе, хладно достојанствено и пажљиво, слушао је ове Хрушчовљеве изливе пријатељства и извињења. И – прихватио их. Затим је све потврђено документима, од којих је најважнији документ “Београдска декларација” од 2. јуна 1955, а као траг и печат историје за будуће генерације. У сваком случају за све оне који желе да знају каква је историја СТВАРНО БИЛА, а не за оне који имају неку своју личну историју савијену на ниво личних и појединачних ЖЕЉА И МАШТАЊА.

    1
    5
  9. Није тајна да су западно – европски и амерички банкари финансирали комунисте,
    буржоаско – банкарске најамнике, преко којих су осакатили Русују. Дали су замах комунизму у једној великој земљи „недељивој и јединственој“ Русији, одмах после састанка јеврејско-германско-америчких финансијера 1917 године за своје циљеве у оквиру глобалне буржоаско-банкарске стратегије – “Long term policy”.

    Говорећи о западно-европским и америчким финансијерима, који су
    финансирали руске комунисте, буржоаско-банкарске најамнике, амерички пуковник Archibald Roberts, између осталог, каже:
    „Од америчког народа сакривена је тајна улога америчке финансијске заједнице у руској
    револуцији – и у каснијој експанзији међународног комунизма. Преглед ових
    доприноса совјетском комунизму много доприноси објашњењу противречности у
    америчкој спољној политици.
    Злобници руске агоније биле су међународне банкарске породице које су финансирале Троцког, Лењина и Стаљина. Злато су у великој мери обезбедили Jacob Schiff and Solomon Loeb of Kuhn-Loeb and company; William Rockefeller, National City Bank; John D.
    Rockefeller, Chase Bank; Paul Warburg, Manhattan Bank, and J. P. Morgan, Morgan
    Guaranty…. “ (Види: Archibald E. Roberts, The most secret science – The most secret knowledge, a science which outdates history, is the science of control over people, governments and civilizations. The foundation of this ultimate is control of wealth, Fort Collins, CO, USA, 1984, стр. 122; Archibald E. Roberts, Emerging struggle for state sovereignty, , Fort Collins, Colorado, USA, 1979; Antony C. Sutton, WALL STREET AND THE BOLSHEVIK REVOLUTION, New Rochelle, New York, 1981; Gary H, Kah, En route to global occupation- The high ranking government liaison exposes the secret agenda for world unification, Lafayette, Louisiana, USA, 1992; Jim Marrs, Rule by secrecy – The hidden history that connects the Trilateral Commission, the
    freemasons, and the great pyramids, New York, NY, USA, 2000; Edward Griffin G., The creature from Jekyll Island – A second look at the Federal Reserve, Westlake Village, CA, USA, 2003; By Gurudas, Treason – The new world order, San Rafael, Ca., USA, 1996; E. C. Knuth, The empire of “The City” –The Jekyll / Hyde nature of the British government, Palmdale, CA, USA, 1983; Leonard
    Silk and Mark Silk, The American establishment- A pointed look at the institutions that do (or may) secretly steer the nation, Book Digest, Volume 7, Number 12, December 1980, New York, NY, USA; William P. Hoar, Architects of conspiracy – An Intriguing History, Boston – Los Angelos, 1984, Pierre Virion, Beintot un Gouvernement Mondial? – Une super et counter-eglise? Paris, France, 1967).

    Још бисмо узгред поменули америчког банкара Дејвида Рокфелера, који је посетио своје најамнике у експерименталном и на дуг рек неодрживом буржоаско- банкарском Совјетском Савезу у току 1964 године. Након пар дана, пошто је Рокфелер завршио своју посету и напустио Совјетски Савез, Никита Хрушчов, капиталистички најамник како то рече Енвер Хоџа, је опозван са одмора у одмаралишту на Црном мору где се налазио и сазнао да више није премијер Врховног совјета. Свргнут је након посете Дејвида Рокфелера (Види: Tal Brooke, When world will be as one – The coming New World Order in the New Age,Eugen, Oregon, USA, 1989, стр. 266; Enver Hoxha, Imperialism and revolution, Tirana, 1979).

    5
    1
  10. @ NickTheBlack

    “Revolucija nije bila neophodna samo zbog okupacie zemlje već da bi se odstranio jedan anti sistem gde je svako proizvodno preduzeće bilo mini logor”

    Комунисти који генерализују инциденте из 1914. па их примењују на целу земљу четврт века касније као оправдање за своју наказну и накарадну револуцију, успут постављајући себе као једини лек против таквих појава. И све то наравно написано на чистој хрватској гајици, још једној Србима наметнутој тековини комунизма и тзв. „Новосадског договора”.

    Наравно, да имају нешто боље, окачили би, али немају, па каче шта имају.

    Да ли су се такве ствари догађале у не-комунистичким европским земљама након Другог Светског рата? И зашто и како нису, кад су те земље биле не-комунистичке? Камо револуција као једини лек за такве ствари? Јао-јао, ој-веј. Они на та питања не умеју да одговоре.

    У њиховој суженој политичкој свести свако ко је против комунизма подржава капитализам и 19-вековну експлоатацију радништва, све се своди на лево и десно, црвено и бело, просте генерализације, а за решења која су подједнако против комунизма и капитализма они не знају или не желе да чују.

    4
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading