Пронађен списак Диане Будисављевић са именима 5.800 дјеце

Списак садржи имена и презимена дјеце, њихових родитеља, датум и назив логора из којег су спасена, као и старосну доб и идентитет хрватских усвојилаца, изјавио директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић

Оригинални списак Диане Будисављевић (Фото: Музеј жртава геноцида)

Музеј жртава геноцида у Београду дошао је у посјед оригинала списка Диане Будисављевић са именима и свим подацима око 5.800 српске дјеце спасене из усташких логора смрти Независне Државе Хрватске, за који се мислило да је изгубљен или уништен, рекао је данас директор овог музеја Дејан Ристић.

Ристић је рекао да је списак српске дјеце настао у другој половини 1942. године у „Заводу за глухонијему дјецу“ у Загребу у оквиру „акције Диане Будисављевић“ и данас је први пут представљен јавности.

Конференција за штампу у Музеју жртава геноцида поводом проналаска оригиналног списка Диане Будисављевић (Фото: Музеј жртава геноцида)

Он је навео да тај списак садржи имена и презимена дјеце, њихових родитеља, датум и назив логора из којег су спасена, као и старосну доб и идентитет хрватских усвојилаца.

Ми сада први пут живој деци, која су сада људи у дубокој старости и која још трагају за својим идентитетом, као и њиховим потомцима, можемо да понудимо податак који је њихов стварни идентитет, рекао је Ристић.

Списак је у Музеј жртава геноцида стигао прошле године и то је прворазредни историјски извор за кога се сматрало да је уништен још током Другог свјетског рата.

Наушнице Радмиле Радоњић, српске дјевојчице са списка Диане Будисављевић (Фото: Музеј жртава геноцида)

Ристић није желио да открије како је Музеј дошао до списка, наводећи само да је био ван националне територије, али да су успјели да дођу до њега уз велику подршку државних органа Србије. Био је ван националне територије и донет је на националну територију.

Музеј жртава геноцида представио је данас јавности и наушнице српске дјевојчице са списка Радмиле Радоњић, велики број примјерака преписке из логора у којима су били заточени официри Југословенске војске, као и други артефакти, међу којима је комплетна архивска грађа са прве државне комеморације Крагујевачким жртвама, организоване у Лондону новембра 1942. године.

Међу прибављеним артефактима је Извјештај о злочину усташа у источној Херцеговини, у једном селу код Гацка, гдје су усташе прецизно навеле датум и мјесто злочина, начин убијања, а набројани су и сви припадници јединице која га је починила.

Опрема: Стање ствари

(РТРС, 21. 4. 2023)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

  1. СФРЈ се распала пре више од 30 година али службама и даље владају људи који су све време ово крили. Чекао се биолошки крај те деце и за то би неко требало да одговара. Дакле да чујемо, ко је крио списак? Исти они ликови који су бетонирали јаме у Пребиловцима и шире.
    Ми имамо комунистичку службу државне безбедности. врло добро се зна ко је одузео картотеку после рата и као до данас није знао где је!

    35
  2. Ne znam da li vama SMETA iliti NE SMETA da naziv iliti ime:

    Muzej žrtava genocida u Srpskoj Prestonici Beogradu se NE ZOVE iliti NAZIVA:

    Muzej žrtava genocida nad Srbima i Srpkinjama iliti

    Muzej žrtava Srbocida .

    Ne znam da li je to TRADICIJA samoporicanja NEIMENOVANJA imena naroda nad kojim je
    IZVRŠEN GENOCID iliti SRBOCID koja je počela dana:

    01.12.1918 godine i usavršena od dana:

    09.05.1945 godine.

    Da li je to zato što CELI SVET zna da su
    genocid nad Srbima i Srpkinjama i u prvom a posebno u drugom svetskom ratu izvršili :

    Katolici Nemci
    Katolici Mađari i naravno
    Katolici Krvati

    pa je NEPOTREBNO to STALNO spominjati iliti je to zato što to NIJE LEPO spominjati
    NAŠIM SUSJEDIMA katolicima a sve radi
    DOBROSUSJEDSKIH odnosa koji su se
    DIVOTA JEDNA UVEK NEPOGREŠIVO odnosili
    DOBROSUSJEDSKI prema Srbima i Srpkinjama na SRPSKO ĆUTANJE I
    NEIMENOVANJE PUNIM I PRAVIM IMENOM
    od samoga početka iliti PRVOG GENOCIDA NAD Srbima i Srpkinjama.

    Ne znam da li vama SMETA iliti NE SMETA što nama Srbima i Srpkinjama Direktor Muzeja žrtava genocida NARODA BEZ IMENA čak i ne želi da kaže da SPISAK Srpske dečice kojoj su Srpske roditelje pobili sve do jednoga Katolici Krvati a njihovu Srpsku nejač spasili tako što su DATI na USVAJANJE i ODGAJANJE u
    Katoličke porodice tako da postanu Katolici gospodin Dejan Ristić ne spominje ime Srbije već ISPRANU FRAZU “van nacionalne teritorije” ne želeći ni da kaže BAR da li je SPISAK “nađen” u KOMŠILUKU iliti SUSJEDSTVU kako bližem tako malčice daljem a posebno KO je SPISAK tako pažljivo ČUVAO eto već skoro 80 godina.

    Da li i ovo sve spada u Srpsku tradiciju
    ĆUTANJA da se nebi NEKO slučajno a kamoli NAMERNO uvredio što je UČINIO ZLO Srpskom narodu u VEČITOJ Srpskoj ZABLUDI da se ZLO neće moći više PONOVITI PONOVO.

    Ne znam da li vama sve ovo SMETA iliti NE SMETA ?

    Meni STALNO SMETA.

    Ta META.

    BEZIMENA.

    24
    3
  3. Није да су православни Бугари много заостајали, или исламци. Али комунисти носе шњур, као настављачи и прикривачи..

    23
  4. ОЗНА је 1945 године Диани одузела картотеку и тиме онемогућила преживелима да сазнају свој идентитет и нађу своје породице. Новој власти није одговарала чињеница да је једна загребачка грађанка аустријског порекла смислила и храбро водила највећу акцију спасавања деце у 2 Св рату. И УЧИНИЛА ЗА СРПСТВО много више од других.

    Прилажем Дианин дневник у pdf формату.
    Погледајте ! Уверите се :

    https://core.ac.uk/download/pdf/14425336.pdf

    10
    15
  5. Србин који памти@
    Увек је занимљиво када наши људи пишу о српским националним интересима, српској култури, самопорицању, покатоличавању, комунистичким злочинима, а при том пишу хрватском абецедом наметнутом од комуниста, и којом прелазе пола пута до самопорицања и одрођењу од српске културе, и пола пута ка пуном римокатоличинству.

    19
    6
  6. Ево и филма о Диани. Траје 1h28 мин.

    https://www.dailymotion.com/video/x8ka9d9

    Онима који се журе предлажем следеће моменте :
    – Почетак
    – 30 мин : усташе претресају њен стан. Њен муж, Србин, моли је да прекине акцију јер га излаже опасности
    – 44 мин : подела хране женама у сточним вагонима
    – 56 мин : дечји логор, оригинални снимци
    – 1h07 мин : Рад на картотеци : лични подаци, бројеви, фотографије, писма родитељима у Немачку . . .
    – 1h15 мин : Ослобођење, одузимање картотеке

    2
    8
  7. Објавите имена српске дјеце која су васпитана као Хрвати. Има их још живих.
    Нека знају ко су, нека знају да су им родитеље и породицу побили Хрвати са својим савезницима. Нека знају да су их васпитали као Хрвате. Нека знају да су их учили да мрзе свој српски народ. Нека знају да зло ипак није тријумфовало и да је истина Богу мила. Нека плачу, нека својој српској души олакшају. Нека знају да су по инферналној “математици” имали више среће од десетина хиљада уморене дјеце из Јастребарског и осталих конц логора за дјецу или дјеце са парцеле 142 у загребачком гробљу Мирогој. Нека знају да су Хрвати најхрабрији народ на свијету јер се ничега не стиде. Нека знају да су Срби умјесто покајања и молбе за опроштај гријехова, од Хрвата добили Бљесак и Олују.

    13
    1
  8. Пронађени оригинални списак 5 800 деце спасене из усташких логора је једна од важнијих јединица грађе коју поседује Музеј жртава геноцида.

    Ових дана потписан је протокол о сарадњи између Музеја жртава геноцида из Београда и оба јавна универзитета из Републике Српске

    Директор Музеја жртава геноцида у Београду Дејан Ристић и ректори универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Милан Кулић потписали су протокол о сарадњи којим је предвиђено да се на научним темељима, на основу чињеница, презентује истина о геноциду над Србима у Другом светском рату у НДХ :

    https://www.politika.rs/scc/clanak/552035/srbija-genocid-hrvatska

    1
    3
  9. @Деда Ђоле
    Хвала за линкове.

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading