Кристофер Хил: Реално да се ЗСО формира до лета, а француско-немачки предлог до краја године

Концепт да претходни споразум, значи говоримо о оригиналном Бриселском споразуму, мора да буде спроведен део је француско-немачког споразума, рекао амерички амбасадор

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил (Фото: НСПМ)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да се САД апсолутно залажу за потпуно спровођење онога што је договорено Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

„Ми заиста инсистирамо да оно што је договорено мора да се спроведе, значи говоримо о оригиналном Бриселском споразуму. Не кажем да француско-немачки споразум није у раскораку са Бриселским споразумом. Они су свакако повезани. Концепт да претходни споразум мора да буде спроведен, део је француско-немачког споразума“, рекао је Хил гостујући на телевизији К1.

На питање о Вашингтонском споразуму, Хил је одговорио да не жели да га заобиђе и да је он био важан, јер је био посвећен привреди да би се обезбедило да Београд и Приштина могу да реше нека питања која директно утичу на живот људи на терену.

Ствар је у томе, истакао је Хил, да се спроведу решења која су већ договорена Бриселским споразумом.

„Мислим да се треба вратити на оно основно питање, а то је будућност српске заједнице на КиМ. Они тамо живе вековима и морају да знају каква им је будућност. Тако да је фундаментално питање да се позабавимо оним што потиче из оригиналног Бриселског споразума, а то је ЗСО. То апсолутно мора да се спроведе, уколико очекујемо да неко у будуће споразуме има поверење“, поручио је амерички амбасадор.

Што се тиче рокова за формирање ЗСО и спровођења француско-немачког споразума, Хил сматра да су рокови који се спомињу у медијима разумни и реални, те да би ЗСО могла да се формира до лета, а француски-немачки предлог да се спроведе до краја године.

Nebojša Vujović: Hovenijer piše sporazum Beograda i Prištine, Hil mu pomaže

„Мислим да људи морају свакодневно да раде на томе да дођу до решења. Мислим да је реално предложити да се то деси ове године, зато мислим да је ова година значајна, мислим да је предлог позитиван и да може да се спроведе“, поручио је Хил.

Он је истакао да САД апсолутно подржавају оно што су Европљани урадили, посебно француско-немачки предлог.

„Причамо о решењу за Србију, Балкан и Европу. САД имају дугорочне интересе на континенту и у овом региону. Мислим да оно што треба да радимо јесте да причамо са Европљанима о томе“, рекао је Хил.

Амбасадор наглашава да је важно да се ствари смире, да се не стварају тензије, и да се не пружа прилика људима који желе да стварају изговор за то.

„Ја 20 година нисам био овде, али био сам на другим местима, између осталих и у Северној Кореји. Тако да, ако сте разочарани стањем у Србији, погледајте Северну Кореју, па ћете видети да стање на Балкану није тако лоше“, поручио је Хил.

Кристофер Хил: Занима нас само међусобно признање Београда и Приштине

Хил каже да му је јасно да људе у Србији брине ко ће гарантовати потписане споразуме, јер је Бриселски споразум потписан 2013, а није спроведен, а прошло је пуно времена.

„Ми желимо да будемо део процеса и гаранција за провођење исхода његовог договора. Ако желите да инвестирате у било коју земљу, желите да то буде на сигурном месту, без политичких проблема. Тако је све то део једног великог проблема“, закључио је амерички амбасадор у Србији.

Србија сама да одлучи

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да Србија треба сама да одлучи да ли ће увести санкције Русији, али да мора да заузме јасну позицију на чијој страни жели да буде – на страни Запада или на, како је рекао, „ничијој земљи“.

„Србија зна шта треба да ради и мислим да треба да има јасну позицију као што је имала у УН када је у питању руска агресија“, казао је Хил.

Кристофер Хил: Србија мора да се окрене Западу, других опција више нема

Додао је да Србија треба да буде на страни Запада, те да има утисак да већина Срба то разуме.

Када је реч о санкцијама Русији које су увеле европске земље, Хил истиче да су се многе мале земље придружиле санкцијама, не да би промениле политику Русије, већ су схватиле да морају да имају заједнички став да не подржавају „руску агресију“.

Коментаришући утицај страних амбасада на унутрашњу политику Србије, Хил каже да је посао амбасада да своје централе известе о ономе што се дешава у некој земљи, али да се не мешају у унутрашња питања.

Хил истиче да се никада није мешао у унутрашњу политику Србије јер се она тиче живота народа који гласа и бира своје политичке лидере.

„Унутрашња политика Србије је ствар Срба, ја овде не гласам, а на Србима је да сами бирају своје лидере, имају своје расправе у Скупштини, то нема везе са мном, мој посао је да пажљиво слушам и да разумем шта се дешава, ту и тамо да нешто предложим“, навео је Хил.

Кристофер Хил: Сигуран сам да ће у суботу парада поноса функционисати

На питање да ли Русија и руска амбасада имају утицај на унутрашњу политику Србије, Хил наводи да не може да говори о томе и додаје да је „страшно оно што је Русија урадила свом суседу“.

„Постоји дуга историја између Србије и Русије, историја која их повезује на много начина, али Србија мора сама да одговори на питање где жели да буде – да ли на Западу или на „ничијој земљи“, казао је Хил.

„Желимо Србију у ЕУ“

Амерички амбасадор је истакао да САД желе да виде Србију у ЕУ.

„За нас је важно да Србија постане чланица ЕУ, што ми апсолутно подржавамо, јер ЕУ представља групу можда наших најбољих пријатеља на свету. Стало нам је да Србија постане део ЕУ и да наши односи не буду само билатерално добри, већ да буде и део ЕУ“, закључио је Хил.

Он је додао да САД подржавају и иницијативу регионалног повезивања Отворени Балкан.

„Оно што је потребно овом региону је још дубља регионална интеграција, јер ако сте компанија која са стране гледа где ће да стави своје производне погоне, она гледа да то не буде тржиште само једне земље, већ да ту буде више земаља. Тако да су иницијативе попут Отвореног Балкана апсолутно одличне иницијативе“, поручио је амерички амбасадор.

Кристофер Хил: Србији нудимо бољи модел од кинеског и руског

Сем тога, како каже, ту постоји још једна димензија, а то је да су ту идеју подржали председник Александар Вучић, али и премијер Албаније Еди Рама.

„Ако се осврнете на историју видећете да ретко када имали толико добре односе Београда и Тиране, као данас. То повезујем управо са том иницијативом. Подржавамо такве иницијативе, желимо да помогнемо људима да помогну сами себи, али то мора бити нешто што потиче из овог региона“, закључио је Хил.

Односи САД и Србије све бољи

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да су односи Србије и САД све бољи, како билатерални, тако и трговински, као и да су америчке инвестиције у Србији вредне 4,5 милијарди долара, и констатовао да је трговинска размена у порасту.

Додаје да, иако је Србија добро место за инвестиције, постоје изазови, као што су, како је рекао, остаци прошлости, односи са Москвом, изазови као што је Косово.

Кристофер Хил: Србија сама бира, ако жели у НАТО има подршку Америке

Што се тиче америчких инвестиција, Хил истиче да је Европа одлично тржиште и да, ако хоћете да будете успешни на том тржишту, морате да водите рачуна где ће бити производња и да будете стратешки позиционирани.

Хил каже да је уверен да су многи одлучили да та производња буде управо у Србији, а посебно је импресиониран младом генерацијом у нашој земљи.

„Многи од њих долазе са техничких факултета. Имате успешне универзитете, не само у Београду, већ и у Нишу. Сада ћу ићи у Крагујевац, за који чујем да има успешан Универзитет. Оно што чини интересантним да овде улажемо јесте што Србија води рачуна о младој генерацији и труди се да се осећају сигурним овде, да могу да остану и имају посао“, рекао је амерички амбасадор.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 8. 2. 2023)

Кристофер Хил: Србија да уведе санкције Русији, злу се треба супротставити

Кристофер Хил (Фото: Betaphoto/Milos Miskov)

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је вечерас да САД постају главни економски партнер Србије и да ништа не би изградило поверење инвеститора више од тога да Србија коначно покаже храброст да реши сукоб са Косовом и прихвати своју европску судбину.

На Скупштини Америчке привредне коморе Хил је рекао да Србија, „док се сналази у актуелним изазовима, мора будно да пази на сопствене интересе и на чињеницу да њен морални компас увек показује на Запад“.

Навео је да је Србија „показала политичку храброст да се промени и да почне да одбацује замерке из прошлости“, али да Београд оклева да се усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, чији је најбитнији елемент увођење санкција Русији.

„Нико не воли да некоме уведе санкције, али део тога је потреба за солидарношћу и заједничком сврхом. Србија треба да одлучи. Она се дуго супротстављала санкцијама, али то време сада истиче, и треба да уради оно што је у њеном интересу. Оно што Србија треба и жели да уради јесте да се прикључи ЕУ“, рекао је Хил.

Кристофер Хил: Србија разумела да мора да се одмакне од Русије и ради што би требало да ради

„Злу се треба супротставити, а Европска унија то ради“, додао је он.

Хил је казао да је један од највећих изазова Србије налажење решења за Косово и додао да „напетост и нестабилност неће помоћи ни једној страни“.

„На Косову су Срби који имају право да знају каква ће бити њихова будућност“, навео је Хил.

Изразио је уверење да америчке инвестиције, „у комбинацији са иновативним пословним духом српског народа, могу бити незаустављива снага за напредак који унапређује односе“ две земље.

„Као лидери у бизнису, треба да уверите Владу да изабере најбоље за грађане Србије. Србија је усидрена у Европи и њена будућност је у ЕУ. Она активно учествује у Иницијативи Отвореног Балкана“, казао је Хил.

Навео је да Србија треба да се бави енергетским проблемима, да буде усмерена на „зелену економију“ и свесна еколошких захтева.

Зоран Сиришки: Отворено писмо амбасадору Хилу

На конференцији за новинаре после Скупштине Америчке привредне коморе, Хил је рекао да САД постају главни економски партнер Србије и да извоз из Србије у САД сада премашује милијарду долара.

„То одражава чињеница да Србија има много производа који се у САД купују. Део тих производа потиче из америчких компанија, посебно у ИТ сектору, које су отвориле 30.000 радних места“, казао је Хил.

Поводом кинеског балона који је данима надлетао територију САД, Хил је новинарима рекао да то Вашингтон „сматра неприхватљивим“.

„Наравно да смо морали да га оборимо чим је то било безбедно. Односи с Кином су значајни за САД и та ситуација са балоном неће бити крај тих односа, али говори о томе да је односима много изазова и видећемо шта будућност носи“, казао је Хил.

Опрема: Стање ствари

(Бета/ФоНет/Данас, 8. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Е па Кристоферу Хилу, маму ли ти милу и све остало у истом стилу.

  11
 2. Не могу више ни да читам ове глупости, лажи и наређења шта да радимо. Ако ћемо испочетка, прво да се примијени Резолуција СБУН 1244 која чека још од 1999. Затим тужити оних 19 демо(н)кратија због изазивања еколошке катастрофе, посипања осиромашеног уранијума, изазивања рата и осталих њихових „ експертиза” које су вијековима усавршавали на туђој дјеци (можда би нам Гретица помогла у томе са својим „Како се усуђујете?!”). Остало ће доћи само од себе. Другим ријечима – Кристофере, мрш! Од*еби више и ти, и твоји сатрапи колонисти који су овом народу донијели несрећу и продали маглу! Сиктер!

  10
 3. То бих држао само као полуоскривен мамац за отцепљење Косова и Метохије, а онда, затим, најпре “новопазарског санџака”, па “прешевске долине”… Спуштавасмо се ми низ њихово уже…

 4. Немојте баш толико “српски” са њим. Сад нам се бар, на речима, сада пристојно обраћа, што је од њега велики напредак. А и то је нешто.

  1
  1

Оставите коментар