Nebojša Vujović: Hovenijer piše sporazum Beograda i Prištine, Hil mu pomaže

Amerika očekuje da budemo dobar student, koji treba da zaštiti i svoje interese, ali ne glodanjem koske na desnici, izjavio za N1 bivši šef misije SRJ u SAD

Небојша Вујовић, бивши шеф Мисије СРЈ у САД (Фото: N1)

Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer „vrlo uspešno završava“ pisanje sporazuma Beograda i Prištine, a ambasador u Beogradu Kristofer Hil je „drugi kraj kanapa“ i pomaže da se to veže, kaže za N1 Nebojša Vujović, bivši šef Misije SRJ u SAD.

On je kazao da Vašington daje poslednju reč, a na pitanje šta su očekivanja SAD od Srbije, kaže da Amerika „očekuje da budemo dobar student“.

„Dobar student sa desetkama treba da zaštiti i svoje interese, ali ne glodanjem koske na desnici“, rekao je Vujović u emisiji Iza vesti.

Na pitanje da prokomentariše upozorenje Srbiji da bi mogla ostati bez viznog režima ako ne uskladi viznu politiku sa EU, kaže da su to pitanje, Kosovo i sankcije Rusiji „jedna velika vreća koju Evropa polako ali sistematski otvara“.

Vujović je kazao da je „medeni mesec“ Srbije sa Zapadom završio i da Beograd mora da se izjasni.

„To je ono što Vladu Srbije čeka u narednom periodu“, rekao je.

Бошко Јакшић: Флоскула „Америка нас је бомбардовала“ жилаво се одржава две деценије

Vujović kaže da mu tračak nade za postizanje sporazuma oko kraja rata u Ukrajini daje uključivanje američkog pregovarača Bila Ričardsona, za kog kaže da je svojevremeno „sa mnom i predsednikom (Slobodanom) Miloševićem stvarao uslove za otvaranje dejtonskog mirovnog procesa“.

„Sad sam umereni optimista“, kazao je Vujović.

Vašington se distancirao od moskovske posete Ričardsona, bivšeg američkog kongresmena i ministra, ali Vujović kaže da nema govora o tome da je on otišao na pregovore kao „slobodan strelac“.

Upitan da li je uobičajeno da SAD javno tvrde da je na razgovor u Moskvu otišao jedan „frilеnser“, bivši diplomata SRJ odgovara: „Samo kad je teško. Kad je najteže – ne Čović, nego Ričardson.“

Опрема: Стање ствари

(N1, 14. 10. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар