Кристофер Хил: Србија разумела да мора да се одмакне од Русије и ради што би требало да ради

Русија има велики и негативан утицај на енергетску ситуацију у Србији, изјавио амерички амбасадор у Србији

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил (Фото: НСПМ)

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да извештај Европске комисије о Србији гледа као „чашу пуну до пола“, јер је Београд остварио напредак у многим областима, али да постоји забринутост у области везаној за Русију.

„Уместо да коментаришем ЕУ, рећи ћу из перспективе САД, ми сада покушавамо још ближе да сарађујемо са Србијом него икада раније, а посебно у области безбедности“, рекао је Хил новинарима у хотелу Метропол Палас у Београду, након конференције о безбедности деце.

Он је оценио да Русија има „велики и негативан утицај“ на енергетску ситуацију у Србији.

Љубан Каран: Хиловање Србије

„Сви знамо за ове потешкоће, али моје мишљење је да је Србија разумела да мора да се одмакне (од Русије) и мислим да видимо напредак, да Србија ради оно што би требало да ради. Напредак се видео и у Њујорку, када се Србија придружила 145 других земаља у осуди напада Русије на свог суседа“, истакао је амерички амбасадор.

Он је рекао да САД апсолутно подржавају санкције Русији и да би било добро да се Србија придружи групи земаља које деле тај став.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Хил је оценио да ту има још доста посла, али је поздравио што се у тај процес укључују високи европски званичници, који желе да покрену тај дијалог.

Опрема: Стање ствари

(Beta/НСПМ, 13. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар