Представник Украјине: Косово треба да буде признато од свих земаља Савета Европе

Тренутно дванаест земаља Савета Европе не признаје Косово. Сада се вама обраћам – молим вас признате ову земљу као независну, рекао Алексеј Гончаренко на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Алексеј Гончаренко

„Тренутно дванаест земаља Савета Европе не признаје Косово. Сада се вама обраћам – молим вас признајте ову земљу као независну“, казао је на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе представник Украјине у овом телу Алексеј Гончаренко, преноси НСПМ.

Он је оптужио Русију да покушава да дестабилизује ситуацију у Босни и Херцеговини, те још једном подцртао да би Европа требало да уради све што може како би земље на Западном Балкану биле снажније, перспективније и део „слободног света“.

„Тренутно дванаест земаља Савета Европе не признаје Косово. Сада се вама обраћам – молим вас признате ову земљу као независну јер су се борили за своју будућност, за своју независност. Требало би да седе овде са нама, требало би да буду део Савета Европе“, казао је.

Претње украјинског посланика: Украјина ће се заједно са Хрватском осветити Вучићу – спречићемо улазак Србије у ЕУ

Тиме би, сматра, „сви били јачи“, а уједно Косово „цветало“.

Подсетио је и да је у августу поднео украјинском парламенту предлог закона о признавању независности Косова.

Свој говор завршио је на албанском, рекавши „Косово је Европа“.

Гончаренко је у међувремену казао за КТВ да у Украјини постоји подршка за идеју о признању Косова, да се о томе разговара, али и да не постоји спремност да се то и званично учини. С друге стране, казао је да не постоји подршка министарства спољних послова Украјине.

Овај посланик је такође августа месеца у интервјуу за КТВ позвао посланике своје земље да у наредном периоду гласају за признање Косова. Са друге стране, оптужио је Србију да се понаша као „Путинов тројански коњ усред Европе“.

Украјински посланик: Енглески министар одбране и ја смо још у јуну разговарали о плану за уништење Кримског моста

Парламентарна скупштина Савета Европе (СЕ) уједно је усвојила резолуцију о подршци европској перспективи Западног Балкана којом се позива да се процесу проширења ЕУ да нови подстицај, а од Западног Балкана тражи да се одмах позабави кључним изазовима са којима се суочава.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Danas/Коссев/НСПМ, 12. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар