Ројтерс: Вучић позвао Русију да обустави своје напоре да регрутује Србе за рат у Украјини

Зашто ви из Вагнера зовете било кога из Србије када знате да је то противно нашим прописима, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Оливер Бунић/АФП)

Русија би требало да обустави своје напоре да регрутује Србе да се боре уз своју паравојну групу Вагнер у Украјини, изјавио је председник Србије Александар Вучић, преноси Ројтерс.

Вучић је критиковао руске сајтове и групе на друштвеним мрежама због објављивања огласа на српском језику у којима Вагнер група позива добровољце да се прикључе својим редовима.

„Зашто ви из Вагнера зовете било кога из Србије када знате да је то противно нашим прописима“, рекао је Вучић у понедељак касно у емисији београдске телевизије Хепи, подсећа Ројтерс.

Насловна страна сајта групе Вагнер

Српски добровољци учествовали су у борбама заједно са проруским снагама у Украјини 2014. и 2015. Нико нема јасну представу о тачном броју у било ком тренутку, али десетине Срба се пријавило да се боре у Украјини од 2014, подсећа агенција.

Српско законодавство забрањује учешће својих грађана у сукобима у иностранству и због тога је осуђено неколико особа.

Вучић је демантовао наводе да је група Вагнер, коју предводи Јевгениј Пригожин, блиски савезник руског председника Владимира Путина, присутна у Србији у којој су прокремљанске и ултранационалистичке организације подржале инвазију на Украјину.

Руска новинска агенција РИА емитовала је јутрос ТВ снимак двојице маскираних мушкараца који их идентификују као српске добровољце на курсу за обуку наоружања у деловима региона Запорожја у Украјини које контролише Русија.

Србија је кандидат за улазак у Европску унију, њен главни трговински партнер и инвеститор, али одржава трговинску и војну сарадњу са Русијом, традиционалним словенским и православним хришћанским савезником, подсећа Ројтерс.

Српски министар одбране Милош Вучевић такође је упозорио Србе да се не прикључују руским редовима у рату против Украјине.

„То ће имати правне последице када буду у стању да одговарају пред државним органима“, рекао је Вучевић за Радио Слободна Европа.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да не зна за оглас руске паравојне групе „Вагнер“ за пријаву добровољаца који је објављен на српском сервису Раша тудеја.

Снимак екрана вести која је касније промењена на РТ Балкан

„Ја не знам стварно о чему се ради, али постоје јасни закони који дефинишу да Србија не дозвољава учешће и кажњава све оне који учествују у ратним дејствима ван територије Србије“, рекао је министар и додао да то важи за све стране „било да је реч о Русији, Украјини или Исламској држави“.

Приватна војна компанија „Вагнер“ руског бизнисмена Јевгенија Пригожина објавила је оглас за добровољце, пренео је 5. јануара портал РТ Балкан.

Судећи по огласу који кружи мрежом Телеграм, али и званичном огласу на сајту chvk-vagner.ru, услова је мало, пренео је тај портал. Заинтересованима се, како је наведено, на самом почетку јасно ставља до знања да ће сви који се сада пријаве бити послати директно у зону специјалне војне операције, иако је компанија активна и у другим деловима света.

Законом који санкционише одлазак држављана Србије на инострана ратишта почетком 2015. предвиђене су казне за појединачан и групни одлазак и за оне који „врбују или подстичу“ друге да оду на страна ратишта.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Не булазни о законима ти марионето и узурпатору!

    24
    1
  2. Ха , ха , онај који је узурпирао и поништио све законе у Србији , направио Државни удар и под личном контролом држи све институције , од Уставног суда па до катастра Беле Паланке , који лично уређује 90 % новина и телевизија , који је изабрао Патријарха и неписмене тутумраке у Скупштини да му одраде посао , који руши наплатну рампу где је страдала несрећна Станика и држи снимке код себе да би нас сачувао хорора , онај који лобира за Рио Тинто против нашег ( не његовог ) народа , који је “ изржао “ 86 атентата ! који тајно преговара ноћу и спава на патосу у Бриселу који , нас је осрамотио као нико у историји седевши у запећку у Паризу , поново убивши трећину наших ( не његових ) предака пострадалих само зато што су Срби – у Великом Рату , онај што је против закона поставио границу према Космету и против закона дозвољава и ћути на постављање неколико база терориста на тој истој граници , онај који нам је на грбачу свалио стотине ТРОТЕР ( Дел и Родни ) фирми да исисају све што имамо , онај што је …. тај се позива на закон . Људи има ли веће спрдње са нама !?

    22
    1

Оставите коментар