Путин потписао: ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област се ујединиле са Русијом

Становници ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области направили су свој избор – да буду са својим народом, да буду са Отаџбином, да живе њену судбину, да побеђују заједно са њом, рекао руски лидер

Фото: Sputnik/Григорий Сысоев

Документи о уједињењу ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области с Русијом потписани су на церемонији у Кремљу.

Документе су заједно с руским председником Владимиром Путином потписали лидери ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки и шеф администрације Херсонске области Владимир Саљдо. Након потписивања споразума интонирана је руска химна.

„Становници ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области направили су свој избор – да буду са својим народом, да буду са Отаџбином, да живе њену судбину, да побеђују заједно са њом. Иза нас је истина! Иза нас је Русија“, рекао је руски лидер Владимир Путин на церемонији потписивања споразума о уласку нових територија у састав Русије.

Лидер ЛНР Леонид Пасечник рекао је да се догодило оно „чему су кроз сузе и бол тежили милиони Руса“.

Он је подсетио да су неонацисти покушали да сломе становнике ЛНР, али да су они доказали своју приврженост циљу и постигли су уједињење са историјском отаџбином.

„Та победа не би била могућа без храбрости и отпорности који су показани у борби против украјинских нациста“, саопштио је Пасечник.

Како је додао, Донбас је сада код куће, у кругу породице, где га чека срећна и светла будућност.

Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. На основу 100 одсто обрађеног материјала у ДНР је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у ЛНР 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Путин је прошле седмице рекао да ће подржати одлуку житеља Донбаса, Запорошке и Херсонске области. Украјина не признаје резултате референдума.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Благо њима , ваљда ћемо и ми , бар у догледно време доживети такву срећу као народ који је тренутно осакаћен и окупиран .

  18
 2. Sve to je bilo daleko lakse uciniti nakon aneksije Krima kada je stanovnistvo proruskih regiona Ukrajine, u prvom redu regije Donjeck i Lugansk, ocekivalo i prizeljkivalo ujedinjenje sa Rusijom i isti tretman kao i Krim, medjutim tada su ruske vlasti stale i na neki nacin izvrsile sabotazu ostavivsi, slucajno ili ne, neresen status Donbasa… da bi se rana ponovo zapalila bas nakon stisavanja corona cirkusa…

  Iznad politicke vlasti u svetu stoji monetarna vlast centralne banke i krupnog korporativnog kapitala, odnosno judeo bankara i masona koji upravljaju svetskim istorijskim procesom kroz pozorisnu predstavu geopolitike i matriksa za mase …

  Sve ovo samo mirise na dalju eskalaciju i najavljenu programiranu katastrofu tzv. Velikog reseta po ukusu ekipe iz Svajcarskog Davosa koja treba da izrodi Novi svetski poredak po sistemu „zavadi pa vladaj“.

  „Cuvajte se da vas ko ne prevari“ (Matej 24:4)

  14
  6
 3. Руси су са специјалном операцијом почели не због политичких прагматичних разлога, свакако не због тежње за територијалном експанзијом, него зато што нису имали избора, нити су могли нити имали право препустити свој народ пронацистичком режиму у Кијеву, марионетама глобалног силника, нису имали право дозволити да им се понови судбина Срба у Хрватској 1995-е и погром којем би били изложени.
  Паметовати, тражити грешке, пропусте, те требало је овако, требало је онако, требало је 2014-е учинити ово, оно, или тражити грешнике у историји, ко је када упрскао, детектовати узроке у некаквој бјелосвјетској јудео завјери и сличним глупостима, ничем не води, за проливеним млијеком не вриједи плакати.

  Ту смо гдје смо, ову игру ваља одиграти, на неки начин. Владимир Владимирович је државник, руски родољуб, вјерни слуга свог народа, али је показао да зна играти ову игру, кварну и сурову. Признањем одлуке житеља Донбаса, Запорошке и Херсонске области повукао је и „црвену линију“, па нека се скотови на другој страни замисле како ће и шта ће.

  Рат је лако започети, али и тешко завршити. Како написах, ни Путин ни Русија нису имали избора, морали су учинити оно што се морало, но оружје ће кат тад уступити мјесто дипломатији, до неког рјешења ће се морати доћи, наравно корисни идиоти оличени у пронацистичком кијевском режиму биће склоњени и уступити мјесто нормалнијим.
  Али и не треба се заваравати, далеко је рјешење, на другој страни је јак, моћан играч, опасан, што му се више планови и пасјалуци изјалове, биће опаснији, све жеднији крви и одмазде. И на неком другом простору, гдје ће одабрани негативци, а Срби су свакако међу тим негативцима, платити цијену што им у Украјини није ишло по жељама.

  Кварна је то игра, имаће рефлекције и на Србију и на Српску. И пред Србима биће бројна искушења, тражиће то људе дорасле изазовима, тражиће и пуно мудрости и уздржавања од непромишљених реакција, што Србима баш и није својствено. Мада опет ко зна.

  17
  1
 4. Било би лепо кад бисмо могли да поновимо привремено мировање као у доба Кримског рата, али не зависи само од нас. Привремено значи до боље прилике (Русија на Дунаву?). Међутим, држим да ми само пуком срећом можемо остати по страни. Тј. ми бисмо можда сада и ставили стражњицу у страну, али нам неће дати. У некој фази ће Запад истрести фрустрације на нама, није да потенцијалних жаришта недостаје.

 5. @Khal Drogo

  „Владимир Владимирович је државник, руски родољуб, вјерни слуга свог народа, али је показао да зна играти ову игру, кварну и суров.“
  Критикујете оне који износе „белосветске јудео завере и сличне глупости.“ Добро је да нисте рекли „велики син домовине“, као што су за Тита говорили. А на чему је засновано Ваше тврђење, горе цитирано? Ништа мање неутемељено него ово о белосветским завереницима. Не бавите се генезом режима и друштвеним процесима у Русији. Какав слуга народа, тј. ког народа? Не кажете да је економска елита у Русији настала на пљачки националног богатства од стране служби безбедности и од њих изабраних тајкуна. Вероватно мислите на оних 5% од постојећих, који ће чинити нов народ? Од када су бољшевици родољуби и слуге народа, поготову они КГБ рода? Они су настали на негацији руске нације. Зашто су држали толики новац на Западу када су патриоте? Русија доследно води неолибералну економску политику, а и даље тера ту агенду на пољу короне. Узгред, у Русији су људи увек били само средство, а не циљ, јер се сматрало да је људски ресурс неисцрпан.Зашто је Русија имала бруто производ једне Италије, зашто јој изумире народ? Зашто никада није имала државни инвестициони програм? Још 2003., Кефало (ВВП) је рекао да им је кључни задатак повећање наталитета. Не само да није се стање побољшало, већ се и погоршало. Дубоки су корени комунизма, посебно на менталном плану. Русија ће тек да крвари, нису раскинули са бољшевизмом и за то ће платити високу цену. А да ли ради свесно за Запад и овим ратом, сазнаће се релативно брзо. До рата је радио, а ради и сада (неолиберална економска политика икорона агенда).

  4
  2

Оставите коментар