КиМ: Напади на Србе, њихову имовину, цркве и манастире порасли за 60 одсто од доласка Куртија на власт

Београд ће, упркос свему, наставити да тражи компромисна решења сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих, изјавио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић

Аљбин Курти (Фото: politiko.al)

Од почетка прошле године до данас на Косову и Метохији догодила су се 222 напада на српско становништво, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ Каролином Зијаде о актуелној ситуацију у нашој јужној покрајини.

Петковић је рекао да је број етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире порастао за 60 одсто у односу на период пре доласка Аљбина Куртија на власт што, упозорио је, озбиљно отежава напоре за решавање конфликта.

Александар Вучић оптужио Енглеску да стоји иза напада РОСУ на Србе на КиМ

Истакао је да су недавни једнострани и противправни потези Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама директна претња урушавању дијалога што, додао је, води дестабилизацији ситуације на терену.

Петковић је рекао да су стабилност и мир подједнако у интересу и српског и албанског народа на Косову и Метохији, али и читавог региона.

„Међутим, јасно је да политички представници Албанаца не деле то мишљење и да зато свакодневно изазивају кризне ситуације на терену“, додао је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Подсетио је да је недавно рањавање српског деветнаестогодишњег младића Немање Митровића код Обилића од стране албанских разбојника последњи у низу инцидената изазваних, додао је, антисрпском политиком и реториком пуном мржње према српском народу која се свакодневно може чути у Приштини.

Блиц: Британски обавештајци шаљу само негативне извештаје о Србима и северу КиМ

Петковић је подсетио и на случај Николе Недељковића (20), који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

Поручио је да ће Београд, упркос свему, наставити да тражи компромисна решења сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих чија је амбиција да живе у стабилном и просперитетном друштву иако је, каже, јасно да међу политичким представницима Албанаца са КиМ постоји све мања спремност за то.

Додао је да је то најбоље потврђује чињеница да је прошло више од девет година од постизања споразума о Заједници српских општина, која до данас није успостављена.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар