Два коментара на вест „Руска војска: Америка умешана у пандемију вируса корона“

О досадашњем току руске Специјалне војне операције (СВО) у Украјини на „Стању ствари“ пишу коментатори Јован П. и Посматрач из бирцуза

Извор: Стање ствари

Победа, односно опстанак Русима није загарантован. С друге стране ништа на овој планети није загарантовано, осим одлазак Богу на истину.

Циљеве специјалне операције не видим као контрадикторне, јер ово јесте рат за опстанак, односно отаџбински рат. Али ако изврше општу или чак и парцијалну мобилизацију, онда Руси на неки начин признају пораз, о чему је причао врсни руски аналитичар Јуриј Подољака. Мобилизација има за резултат веће губитке и утиче на економију земље. А рачуница Руса јесте да ће на зиму западни Европљани кад крене смрзавање и инфлација појача, да сами врше притисак/мењају своје власти, чиме ће се са њима моћи трговати (иако су сада де факто, осим Мађара, амерички вазали) да одустану од Украјине. Неспорно јесте да постоји проблем како да освестиш своје становништво у матици да се води рат за опстанак, иако се нема утисак да је рат у току. Но, чини се да су се сами Руси доста освестили.

Крхкост руског концепта јесте да се ослања много тога на личности једног човека. То је неспорна слабост, али тако је. Колебања циљева јесу саставни део рата. Конкретно, Змијско острво је имало смисла држати док Амери нису укронацистима дотурили далекосежнију артиљерију, салвама које се дешавало да на острву стационирана ПВО истроши све пројектиле, након чега буде рањива (беше ли да су им тако уништили један ТОР). И много је боље бити свестан својих грешака и у ходу их исправљати штедећи људство, него к’о пијан у плот држати се замишљеног (изврстан пример јесте лутак Зеленски који упорно форсира „повраћај Херсона“, који је скоро па немогућ, по цену много изгубљених људи).

Обнављање Украјине су Руси урачунали у рачуницу. Вероватно им није драго колико ће то пара однети и рачунали су да ће нека места да се заузму без уништења, али то је део битке за умове Украјинаца који остану да живе тамо. У томе се и види намера Руса према Украјини, поређена са тиме како су Амери наступали у Фалуџи – идентификују једно снајперско гнездо, онда избомбардују стамбени блок, па онда дође USAID да помогне деци са инвалидитетом из тог блока. И тако блок по блок.

ДА ЛИ АМЕРИКАНЦИ ПЛАЋАЈУ ЗА ОБНОВУ БЕОГРАДА И ИРАКА? Захарова оштрим питањем одговорила дипломати САД

Што се тиче половичног решења, највероватније да тај луксуз нема ни Путин. Иако рат замара, бројни руски војници, те војни новинари, аналитичари сусревши се са акцијама укронациста, тврде да се овде мора ићи до краја. Ако се остави неки део под хунтом, ето новог рата кроз пар година.

Слабост руског наоружања, а свака војска има своје слабости (Амери немају хиперсоничне пројектиле) је дуга прича. Сад имају шансу да много тога испробају, исправе и уведу. Некад те и твоја снага заведе, као што су неки руски „експерти“, позивајући се на изврсни руски ПВО тврдили да Русима не требају дронови. Тешко да су могли више да промаше.

Јован П.

СВО иде својим током и динамиком која се споља гледано не одвија довољно брзо али по свему судећи циљеви СВО су комплекснији него што је објављено што диктира овакву динамику и овај ниво употребе ресурса. У суштини Русија је могла да кључна утврђења Украјине буквално „самеље” јер има средства за тако нешто али ипак то ради полако коришћењем ограниченог војног контигента и ограничени арсенал. Јасно је да Русима са становишта достизања неких других комплекснијих и ширих необјављених циљева не одговара да превише брзо заврше са СВО.

А ти необјављени циљеви се полако назиру у виду економске и политичке кризе на Западу а посебно у Западној Азији (Европској Унији), озбиљним колебањима на западним берзама посебно у САД и УК, кадровским променама на тактичком нивоу одлучивања у низу земаља (УК, Италија, ….), компромитацији објективности западних СМИ, афирмацијом неодрживости међународног поретка у сфери размене добара и услуга, афирмацијом неодрживости $ и € као резервних валута за међународну трговину…

Сергеј Лавров: Циљеви Русије се променили, нису више ограничени само на Донбас

Не треба заборавити ни то да после СВО Русија добија преко 200 хиљада бораца са првокласним борбеним искуством који могу врло лако да нађу посао у оквиру приватних војних компанија Русије (засада само Вагнер али ускоро још неколико јер се законодавство у тој сфери мења) које ће пројектовати руске интересе где руководство пожели.

Не треба сметнути са ума ни то да ће руско наоружање бити тестирано у сложеним ратним условима и самим тим после модификација супериорно у односу на западно. Такође ће бити отклоњени и уочени проблеми везани за примену дронова а и други који су идентификовани. Куповина дронова од Ирана је у суштини кооперација јер су ти дронови развијани у сарадњи са Ираном на бази америчких дронова које су Иранци приземљили коришћењем и руске технологије. Имајући у виду да су новоизграђене фабрике за производњу компоненти и склапање дронова већ у функцији ситуација ће се битно променити колико у септембру.

Руска војска: Америка умешана у пандемију вируса корона

Што се тиче биолошког оружја ту су претпоставке руског руководства потврђене и очигледно је да се креће у кампању упознавања јавности са тим плановима Запада.

Посматрач из бирцузаCategories: Разномислије

Tags: , , , , , ,

9 replies

 1. снови и пусте жеље.. Ако будем жив догодине у ово време потсетићу уредништво на ова два коментара. Тако је и један од пензионисаних официра војске(не знам коју би географску одредницу ставио уз претходно, колико је пута промењена у протекле три деценије, но све заједно их дефинишем као ск покрет за југославију) уочи агресије Рф на Украјину, на некој парадржавној тв рекао како ће све бити готово за три, четри, највише недељу дана. После недељу дана, као тоталном лаику за војску и ратовање(годину проведену у јна не рачунам, изгубљено време у над…… њу са системом) било ми је јасно да је „спецап“ „пукла“. Кремљ је бирао и време, и место напада, али је стратешку предност врло брзо изгубио и није је повратио ни до данас, а тешко и да ће.. А хиперсонично оружје постоји само у пропагандним памфлетима Москве намењеним лаковернима. Нема „тајног оружја“које ће преокренути ток рата у Украјини. Све што је имала од конвенционалног наоружања(углавном „апгрејдовано“ совјетско) Москва је показала и употребила.(боље да није, обрукали су се) У то име ови на западу могу да наточе још по једну чашу вискића или „јегера“, већ шта ко преферира, и мирно отпочину..

  9
  26
 2. @морава
  Не журимо са “вискћем са хледом“ јер зима тек долзи!
  “Виски“ са хледом попили су и Неолеон и Хића, али тек кад
  је наступила зима: тада се “вискић“ сам од себе о’лдио,
  а Наполен и Хића следили.
  Руси су предупредили “Олују“ НАЦИСТА на руско становништво
  у Доњецку, Луганску… само на пар дана пре отпочињања те
  “хуманитарне акције“ НАЦИСТА.
  Зар то није трајна стратегијска предност?
  Подбацило се у тактичкој предности, али само због тога
  што се одустало од бруталног разарања насеља и масовног
  убијања цивилног становништва, које НАЦИСТИ користе
  као као своју “предност“, а руску “слабост“!
  3  1
  16
  4
 3. Апологетика и величање оних који су идеолошки и биолошки наследници гробара руске државе, показује колико овде има неискрених патриота, тј. национал-бољшевика, како би рекао Игор Чубајс. Какве везе има руска власт са патриотизмом? Тамо власти никада нису биле националистичке већ интернационалистичке. Прво, „носиоци светске пролетерске револуције“, а сада глобалисти. Руској владајућој класи западњаци су били „партнери“, до скора. Патриотизам им је само уточиште, којем прибегавају силом прилика, јер су их западни глобалисти одбацили.Невероватно је шта људи себи дозвољавају. Крхкост система проистиче из чињенице да је Русија плен специјалних служби и тајкуна. О томе код Александра С. Панарина, „Искушења глобализма“. Демократија тамо никада није становала. И позориште звано вишепартијски систем и слободни избори је њихова креација.Нарочито ме је импресионирала тврдња да ратују лагано јер штеде људе. Од 2014. па до почетка рата, погинуло је преко 15000 људи у ЛНР и ДНР. У Русији је умрло од короне преко 370 000, до сада. Ево простог модела: ратујете полако па вам је бр. жртава на дневном нивоу 30. Тако можете да ратујете годинама. Убрзате, број жртава ће порасти, али ће се рат завршити доста раније, тако да ће коначни број бити мањи. Јер Укри не могу толико да подигну ефективе колико то могу Руси. Ради се само о томе да мање жртве на дневном и месечном нивоу на дуже време буду велике, али не толико приметне. Овде се између осталог каже да би мобилизација била пораз, да треба чувати економију. Прво, Русија ратује са западом, али преко Украјине. Друго, када им је стало тако до економије, зашто је она у лошем стању већ деценијама? Мене је ово дирнуло. Специјалним службама и њиховим тајкунима је стало до стандарда грађана. Да им је стало, не би спроводили неолиберални концепт, који убија развој. Русија покушава да принуди запад на компромис, тј. да им запад да гаранције за сопствену безбедност. То је некрунисани црвени цар више пута тражио пре него што је напао. Наравно да је то бесмислица: да ти гарантује безбедност онај ко ти ради о глави. Русија нема намеру да ратује до краја. Не може једноставно да подигне толико ефектива, а да не угрози режим. Резервни састав је народна војска, а режим не би да мења себе. И не само то. Не знају шта би после, када би заузели целу Украјину. Несврсисходно је објашњавати да ствари неће ићи тако како је мали ћелави бољшевик замислио и да ће спас потражити у нуклеарном тактичком оружју. А то неће бити пораз? Рат се неће завршити пре августа 2023. Чућемо се и на крају зиме, када се ови на западу „смрзну“. А ево шта каже један „неврсни“ аналитичар: https://svpressa.ru/war21/article/342253/. Русији је највећи непријатељ њен режим, а он ће радије повући Русију у пропаст, него да устукне.
  А када се о корони ради, Русија спроводи глобалистичку агенду. Прогласила је корону опасном попут куге, терала је становништво на вакцинацију од које се умирало на хиљаде,(https://stopvaczism.org/) примењивала је маске и социјалну дистанцу. Видећемо како ће на јесен, ти вајни патриоти црвеног педигреа.

  8
  7
 4. Револуционар Или о „.. лажном „српству“ и „русофилству“..“ како рече један наш политичар чије ставове изузетно ценим. Било како било, али онај „пешчани сат историје“ никако не ради у њихову корист. Верујем у васкрс Русије(и Белорусије) када тамо буду са политичке сцене нестали идеолошки следбеници Феликса Едмундовича(споменик му стоји још само у Минску) и Јагоде. Тада ће пасти и њихова подружница(„.. тамни ћошкови моћи..“ М.Ст.Протић) у Србији.

  6
  8
 5. А, не, погрешио сам, неће бити тешког БМП Т-15, ни „слишком дорогая“ БМП Курганец-25, већ је закључено на основу овог краха оклопних снага у Украјини, да и даље треба правити најјефтинију опцију (слично као када су Швабе проблем са сложеносћу, превеликом масом и слабом покретљивишћу својих тенкова у Др.св.рату решили прављењем још сложенијих тенкова од по 190 тона), па је на ред дошла верзија БМП-3 „Манул“.Изузев ракетног наоружанја, све остало врви од застарелости, неадекватности, некомпетентности, бесциљности.Анђелковићева прича да се у Москви и остатку Русије рат ни не осети, само показује да је власти, заправо, прво на памети да грађани мисле да се рат за „живот Русије“ води у неком парауниверзуму и да га воде неки Руси из парауниверзума. Колико је оних несретника из ДНР и ЛНР мобилисано и изгинуло, да се пучанство у Русијаленду не би „узбудило“. Ко ће да живи на „ослобођеним територијама“ – само жене и покоје дете!? Ово до сада, још ако је тачна она вест о нападу Украјинаца на аеродром на Криму, је обична свињарија!

  Деценијама гледам Шојгуове прототипове који по два уђу у употребу, милијарде несталих долара, пожаре по бродоградилиштима, хаварије прототипова (Ил-112), пробијање свих рокова (до 2020 је требало да буде завршена изградња свих Бореј/Бореј-А и Јасен/Јасен-А подморница, а нису ни на пола, о носачима хеликоптера да не говорим, подморница 677 Лада је испитивана деценију и адмиралитет је одбацио сваки пут као застарелу, међутим треба да се уведе неколицина (ваздушнонезависни погон нема, а стуцана је милијарда долара на различите његове пројекте). Једини разлог зашто Т-14 и Су-57 постоје јесте да би се наставиле бесконачне модернизације Су-27 и Т-72/90, под оправдањем да су два првонаведена „слишком дороги“. Могу мислити колико је корупција и подобност била битна код постајанја генералом и какви све дебили носе генералске чинове.

 6. Волео би да ме аутор просветли везано за економију Русије. Какву то економију чувају? Русија има друштвени бруто производ као Италија. Њене стопе привредног раста никада нису достигле најнижу кинеску. Тако се не постаје економска велесила. О структурним привредним проблемима да не говорим.Русија ништа није научила од Кине по том питању, јер то тајкунима није у интересу. Џаба што говори академик Сергеј Глазјев, да треба државни инвестициони програм. Аутор не зна да се у Русији ствара народ у народу од неких 5% становништва. Остали би били маса, која не зна ништа, не мисли ништа и нема ништа. Наравно, ово је поједностављена слика, али у основи тачна. На ово је указивао још Сергеј Георгијевич Кара – Мурза. У таквом друштву, неће себи „нов“ народ дозволити такав луксуз да наоружа оне из 95% преосталог становништва, тј. резервни састав. Аутори не разумеју суштину друштвених процеса у Русији. Морам да скренем пажњу „Стању ствари“ на низак квалитет ових коментара, тако да не заслужују да их „унапреде“ у објаве. Режим има довољно „бранитеља“ и без ових овде. И да појасним око темпа ратовања и губитака. Оно са 30 погинулих дневно је само за модел. Можда је претерано, али нека буде толико али на месечном нивоу. За 10-12 месеци то није много, али за 2-3 год. ће бити 2-3 пута више. Међутим, у пракси се ствари компликују, јер и Укрима се повећава ватрена моћ, тако да ће број жртава расти. Психолошки, врло је интересантно какав је менталитет људи који покушавају да нађу објашњење и оправдање за актуелну руску политику и режим. То нису карактери снажне индивидуалности и широког знања. Нису ни слободарског духа, јер се правда изразито ауторитаран режим. Ствар се своди на то да мали ћелави бољшевик увек зна шта ради, па и када његова „генијалност“ није нама докучива, а све у интересу Русије. А ми треба само да чекамо да нас запљусне нешто од те „величине“, па да се дивимо. Типично ауторитарно поимање власти и политике. Није он ту ни што воли Русију, ни што је тако „генијалан“. већ да штити интересе оних 5%. И то ради ауторитетом силе и пропаганде, а не личних вредности и заслуга за народ. Наша је морална обавеза је да будемо критички расположени према свакој власти, одн. режиму, посебно према оваквим. Једна је била античка Атина, нажалост, и пракса остракизма.

  8
  3
 7. Оно што је горе од недобронамерних тврдњи да СВО тече по плану (због чега је Посматрач из бирцуза претпостављам искористио израз да СВО тече ,,својом токим и динамиком“, која се када ратујеш са целим НАТО пактом и не може баш испланирати) и спречавања критике која је нужна као хлеб, јесте ширење панике типа ,,знао би ја боље да сам на место Путина“ и ако он не чита СтСт, изгубиће рат.

  Дакле, критика Руса- да, али оправдана и конкретна са понуђеним решењима, а никако ширење панике или ,,хасбара“ прича са следећим током мисли – највећи противник руског народа који је угњетаван је његова власт, па ако променимо власт, онда он може бити ослобођен, Русија ,,деколонизована“, демократија им уведена к’о пре тога Украјини, итд, итд…Све поплочано најбољим намерама.

  Што би рекао глумац Сергеј Сергејевич Бодров: „Во время войны нельзя говорить плохо о своих. Никогда“

  Револуицонар, ово за остракизам сте ме насмејали. A да о осталим стварима не би трошили време на дискусију о теми која ће релативно брзо показати у ком смеру тече борба за преуређење система земаљске моћи у свету, препоручујем Вам видео Јурија Подољаке баш на тему ,,кад би мене Путин посушао“

  https://rutube.ru/video/45038881473cb46d85b7335172291b6f/

  5
  1
 8. Јован П
  Напад је најбоља одбрана, тако Вама изгледа. Говорио сам да треба да се мења систем и режим, а не власт. Не раздвајате те ствари. Не подмећите, то је ружан манир. Нигде нисам рекао да ће Путин да изгуби рат. Ако је пораз употреба резервног састава, онда је још више употреба тактичког нуклеарног оружја од стране много надмоћније државе, јер не може да победи конвенционалним средствима.Како може да се изгуби употребом нуклеарног тактичког оружја, када га друга страна нема? О томе сам већ раније писао у ком. на неке друге објаве.Није добро игнорисати научне ауторитете, (осим ако немате јаке аргументе, овде их нисте изнели), тако се далеко не стиже. Осим поменутих Глазјева и Кара-Мурзе, и Шафаревич Игор Ростиславович је дао своје виђење какво треба да буде руско друштво, у чувеној „Русофобији“.Очигледно да Вам је повређена сујета аналитичара, јер наводите да ће изгубити рат, јер не чита СтСт. То је баш смешно. Нисам знао да од тога зависи победа и опстанак Русије. Коснуо Вас је онај део да је низак квалитет ова два коментара. Убудуће се боље припремајте. Увек ћи подржати квалитетне коментаре, без обзира од кога су. Тиме што некритички браните режим, потцењујете себе. Шта је задатак интелектуалца, већ сам навео. Кључни проблем је што руско друштво није доживело темељиту трансформацију и што се она кроз историју догађала у виду крвавих катаклизми.Још једна таква, и Русија ће бити маргинализована у светским размерама. Ако се то опет деси, ићи ће на душу бољшевика. И једно подсећање:царска Русија је поклекла због својих унутрашњих слабости, које су бескрупулозно искористили претходници носилаца данашњег режима.Није им сметало што о својима не треба лоше говорити док рат траје. Штета што нису тада имали Сергеја С.Бодрова да им то каже.

  3
  4
 9. Да се не заборави: апсолутна власт треба да подразумева и апсолутну одговорност. Међутим, мали ћелави бољшевик жели доживотно да влада, а издејствовао је и доживотну кривичну неодговорност. Скоро па црвени цар. Само је цар био неодговоран народу, а одговоран Богу. То је ругање демократији. Ту свако размишљање о томе шта би ми радили када би били на његовом месту треба да престане. Има апсолутну власт, за све недаће што снађу Русију, биће и апсолутно одговоран. Николаја II Александровича Романова, царска круна није заштитила од бољшевика, па зашто би и овога квазицара заштитио неки закон, и то антидемократски.

  2
  3

Оставите коментар