ЕУ дозвољава предузећима плаћање гаса у рубљама

Санкције ЕУ не забрањују предузећима отварање рачуна код Гаспромбанке ни ступање с њом у додир ради налажења рјешења, кажу власти у Бриселу

Фото: DPA

(Њемачке пословне вијести, 22. 4. 2022)

Предузећа из Европске уније ипак могу плаћати руски гас у рубљама а да при том не крше санкције ЕУ против Москве.

Плаћању би требало да претходи објашњење, каже се у документу ЕУ у који је Ројтерс имао увид. Своје уговорне обавезе требало би да сматрају испуњеним кад изврше плаћање Гаспромбанци у еврима или доларима, а не пошто се изврши прерачунавање у рубље. „Ваљало би тражити потврду руске стране да је овакав поступак у складу с руским декретом“, каже се у документу.

Земље Г7 одбиле да плаћају гас у рубљама, Москва поручује да ће обуставити испоруке

Москва је упозорила Европу да би могло доћи до обуставе у испорукама гаса не буде ли се плаћање убудуће обављало у рубљама. Тим поводом је у марту објављен одговарајући декрет, у ком се предлаже да купци отворе рачуне код Гаспромбанке преко којих би плаћали у еврима или доларима, који би потом били прерачунати у рубље. Санкције ЕУ не забрањују предузећима отварање рачуна код Гаспромбанке ни ступање с њом у додир ради налажења рјешења, кажу власти у Бриселу.

Представник ЕУ комисије изјавио је да би предузећа требало да се држе исплате у валути договореној уговором с Гаспромом. 97 одсто уговора гласе на евро или долар.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар