Земље Г7 одбиле да плаћају гас у рубљама, Москва поручује да ће обуставити испоруке

Ако ове земље одбију да купују гас за рубље, то ће свакако довести до прекида испорука. Наш став је јасан, рекао заменик председника Одбора Савета Федерације за економску политику Иван Абрамов

Руси траже исплату у рубљама (Фото: Пиксабеј)

МОСКВА/БЕРЛИН – Одбијање земаља Г7 да купују гас за рубље недвосмислено ће довести до прекида испоруке гаса, изјавио је за РИА Новости Иван Абрамов, заменик председника Одбора Савета Федерације за економску политику.

Ако ове земље одбију да купују гас за рубље, то ће свакако довести до прекида испорука. Наш став је јасан, рекао је Антонов.

Он је нагласио да Русија не може да испоручује гас бесплатно.

Ако је наш услов плаћање у рубљама, то значи да морате да платите у рубљама. Они имају довољно могућности да купе рубље, можете то учинити одмах, на било којој берзи, рекао је Абрамов, пренео је Танјуг.

Додао је да Русија не поставља нереалне услове.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков претходно је такође изјавио да Русија дефинитивно неће испоручивати гас бесплатно.

Владимир Путин: Руски непријатељи ће плаћати гас у рубљама

Чланице Групе седам најразвијенијих земаља (Г7) договориле су се да одбију захтев Москве за плаћањем руског природног гаса у рубљама, изјавио је данас немачки министар енергетике Роберт Хабек.

Хабек је новинарима рекао да су се министри свих земаља Г7 „у потпуности сложили” да би плаћање гаса руском валутом било „једнострано и јасно кршење постојећих уговора”.

Званичници САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Јапана и Канаде састали су се у петак како би ускладили став о том питању, казао је Хабек и додао да су били присутни и представници Европске уније.

Хабек је рекао да „плаћање у рубљама није прихватљиво” и навео да ће Г7 позвати погођене компаније да не испуне захтев руског председника Владимира Путина, преноси Бета.

Берлин: Захтев за плаћањe руског гаса у рубљама преставља прекид уговора

Путин је прошле недеље објавио да ће Русија захтевати од „непријатељских земаља”, које су увеле или најавиле санкције Москви, да плаћају природни гас искључиво у руској валути. Он је наложио централној банци у Москви да разради процедуру за купце природног гаса за куповину рубаља у Русији.

Економисти су навели да је тај Путинов потез највероватније осмишљен као подршка руској валути, чија је вредност знатно пала у односу на друге валуте откако је Русија напала Украјину 24. фебруара, на шта су западне земље одговориле оштрим санкцијама Москви. Неки аналитичари, међутим, изражавају сумњају у ефикасност тог потеза.

На питање шта ће се десити ако Москва прекине испоруку гаса, Хабек је казао да је Берлин „спреман за све сценарије”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

 1. Nemačkom ministru energetike Robertu Habeku, ostaje SAMO da iz skladišta, dobro čuvanih i tajnih
  a posle prestanka dolaska Ruskog plavog ekološkog
  GASA, izvadi pakovanja GASA sa imenom:

  CIKLON B.

 2. Путин их је опет спасао, своје љубљене западне партнере, и још једном се показао као слабић – чланак доле.

  Google превод – Русија неће захтевати хитан прелазак на рубљу за плаћање гаса: Кремљ
  https://english-alarabiya-net.translate.goog/News/world/2022/03/30/Russia-won-t-demand-immediate-switch-to-ruble-gas-payments-Kremlin?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

  Russia won’t demand immediate switch to ruble for gas payments: Kremlin | Al Arabiya English
  https://english.alarabiya.net/News/world/2022/03/30/Russia-won-t-demand-immediate-switch-to-ruble-gas-payments-Kremlin

  1
  2

Оставите коментар