Владимир Зеленски: Народним референдумом Украјина планира да постане војно неутрална

Безбедносне гаранције и неутралност, ненуклеарни статус наше државе, спремни смо да идемо на то. То је прва основна тачка за Руску Федерацију, рекао украјински председник

Извор: Википедија

КИЈЕВ – Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да ће народни референдум омогућити измену Устава о неутралном статусу Украјине за неколико месеци што би било брже од парламентарне процедуре за уставне амандмане.

„Промене овог или оног статуса уз безбедносне гаранције подразумевају неутралан статус, то је уставна промена. То су две седнице парламента, а две седнице су годишње. Можете ли замислити колико све ово може да траје? Референдум је корак брже. Јер, само народ може да одлучи да ће бити таквог статуса и таквих гаранција. Референдум ће бити за неколико месеци, а измене устава преко парламента ће трајати најмање годину дана у складу са важећим законима”, рекао је Зеленски у интервјуу руским новинарима.

Путин поручио Макрону: Украјина мора бити неутрална да не би била опасност за Русију

Зеленски је нагласио и да је Украјина спремна да измени Устав у смислу неутралног статуса.

„Безбедносне гаранције и неутралност, ненуклеарни статус наше државе, спремни смо да идемо на то. То је прва основна тачка за Руску Федерацију. И колико се сећам, они су због тога започели рат. Разговара се о питању безбедносних гаранција за Украјину. То је већ дубоко разрађено”, рекао је украјински председник, преноси Танјуг.

Он је још нагласио да не би волео да то буде још један споразум који би остао само на папиру.

„Мене интересује да ово не буде још један папир као што је Будимпештански меморандум. Стога смо заинтересовани да се он претвори у озбиљан споразум који ће потписати сви гаранти ове безбедности. Мора да га ратификују парламенти земаља гаранта и мора бити референдум у Украјини”, додао је Зеленски.

Владимир Зеленски: Има простора за разговор о компромису по питању Крима и Донбаса

Такође, како је нагласио, споразум о безбедносним гаранцијама за Украјину не може бити потписан док су руске трупе у Украјини.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Referendum u studiju u Holivudu u proizvodnji
  Bull shitt production.

  Premijera na CNN-u i BBS-u.

  Sponzori REKLAMA Džo end Hanter FEMILI.

  Distribucija.

  Boris, Olaf, end Makro corporation.

  Prodaja karata.

  UKRO KRASOTICA.

  The Green Grass off Houm.

  Ekološki Z(eleni) Z(abranjeni) G(lumac) sa SLOVOM

  Z.

  Zelena Eko Kolonijalna Organizacija.

  ZEKO.

  Duško Dugouško.

  Crvena Mrkva, koja je ZELENA.

  Ekološka.

  Referendumska.

 2. Какав референдум? Као онај неуспели у Македонији о уласку у НАТО? Или онај у Србији о изменама закона о судству? Референдум је представа за лаковерне..

 3. Голема је разлика између брашна, који је швабо синтетизовао, да ствара зависност и тиме повећава „вредност“-ЗАРАДУ и зеленог лишћа које се жваће у ЈА и не ствара зависност.

Оставите коментар