Владимир Зеленски: Има простора за разговор о компромису по питању Крима и Донбаса

Већ 13 дана слушамо само обећања. Толико је дана прошло од како нам је речено да ће бити помоћи на небу и авиона, да ће нам их предати, навео председник Украјине

Владимир Зеленски (Фото: AFP 2022/UKRAINE PRESIDENCY)

Украјински председник Владимир Зеленски је, коментаришући могућност признања Крима и независности република Донбаса, изјавио да постоји шанса да се пронађе компромис у погледу даље судбине тих територија. Он је такође поручио да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО.

„Мислим да можемо да разговарамо о питањима која се тичу привремено окупираних територија и непризнатих република, које нико није признао осим Русије, ових псеудо-република. Можемо пронаћи компромис о даљој судбини ових територија”, рекао је украјински лидер у интервјуу за америчку телевизију „ABC World News”.

Можемо да разговарамо о томе и нађемо компромис у погледу тога, оно што ми је важно је да схватим је како ће живети људи на тим територијама, ко жели да буде део Украјине и ко у Украјини жели да их прихвати, одговорио је Зеленски на питање водитеља о могућности признања Крима, Доњецке и Луганске Народне Републике.

„Питање је компликованије од самог њиховог признања. Ово је још један ултиматум, а ми нисмо спремни за ултиматуме”, напоменуо је Зеленски.

Шта тачно Москва тражи од Кијева

Како каже, оно што мора да се учини је да руски председник Владимир Путин ступи у дијалог.

Охладили смо се од идеје уласка у НАТО

Украјински председник изјавио је да је изгубио интересовање за улазак у НАТО.

„Што се тиче НАТО-а, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши контрадикторних ствари и конфронтације са Руском Федерацијом”, рекао је Зеленски.

Он је такође нагласио да Украјина неће „на коленима молити” НАТО ни за шта.

„Већ 13 дана слушамо само обећања. Толико је дана прошло од како нам је речено да ће бити помоћи на небу и авиона, да ће нам их предати”, навео је он.

Политика: Украјина изгубила рат, само Зеленски одбија то да прихвати

Он је оптужио Русију да је „одговорна за смрт људи у Украјини”, али је напоменуо да одговорност лежи и на западним земљама. „Одговорност за ово је и на онима који 13 дана не могу да донесу одлуку, негде на Западу, негде у канцеларијама”, нагласио је Зеленски.

Према његовим речима, западни лидери могу да заштите украјинско небо од ваздушних удара и помогну да се укине блокада, али то не чине.

Раније је помоћних председника Русије и шеф делегације на преговорима са Украјином Владимир Медински у интервјуу за РТ изјавио да се нада да ће током преговора успети да се пронађе решење на тему признања Крима и Донбаса.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Zeleni Zelenoviću.
  Niti ti je to tv-studio, a niti ti je to filmski studio.
  Uloga koju si „dobio“i „prihvatio“, je već DELJENA
  mnogo puta „ranije“ a poslednji put u tvom „komšiluku“
  je dodeljena, prema „scenariju“ iz „produkcije“ zvane:
  DEMOS-KRACIO (posrbljeno NAROD-KRATITI), tvome
  komšiji SAKAŠVILIJU.
  On je u „direktnom tv-ptenosu“ JEO SVOJU KRAVATU.
  Čekamo da vidimo šta ćeš ti „jesti“???????

Оставите коментар