Коначна одлука Москве: Купац гас плаћа у еврима, а завршна исплата у рубљама

Они који су плаћали у еврима, тако ће и даље плаћати, у истим јединицама које су назначене у уговорима. Али, у исто време, коначна уплата ће ићи продавцу Гаспрому у рубљама, изјавио Дмитриј Песков

Фото: Pixabay

МОСКВА – Западне земље плаћаће гас у еврима и наставиће то да раде, али ће коначна исплата ићи Гаспрому у рубљама, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол председника Русије Владимира Путина.

Он је истакао да ће шема плаћања у рубљама убудуће важити и за нову групу производа, пренела је агенција Танјуг.

„Заправо, они који су плаћали у еврима, тако ће и даље плаћати, у истим јединицама које су назначене у уговорима. Али, у исто време, коначна уплата ће ићи продавцу Гаспрому у рубљама”, објаснио је Песков.

Земље Г7 одбиле да плаћају гас у рубљама, Москва поручује да ће обуставити испоруке

Ово је још увек прототип система.

„Не сумњам да ће у будућности бити проширен на нове групе роба и заузимати све више простора у нашим спољнотрговинским односима”, казао је Песков.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

20 replies

 1. Још један пораз Путина према Западу – он нешто захтева, они одбију, а он се повуче. Сваки пут када мислим да је репутација Русије и Путина у очима Запада достигла дно, Путин ме изненади са новим дном. Мени он изгледа као руска верзија другосрбијанца.

  5
  5
 2. Ево доле су детаљи ове нове Путинове фарсе (игоришите “ААА” када копирате доњи линк – додано као мера да се спречи аутоматско елимисање порука које садрже лнкове).

  Шта је истина о застоју гаса за рубље? – Анти-Империја
  AAAhttps://anti–empire-com.translate.goog/what-is-the-truth-on-the-gas-for-rubles-standoff/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

  3
  4
 3. Поштовани @Анониман

  Видљива је Ваша фрустрација и незадовољство што (како се Вама чини) динамика и успешност руских војних дејстава није довољно убедљива и ефикасна.

  Ви као да жалите што нисте директно ангажовани у специјалној операцији у Украјини започетој 24-ог фебруара.

  На руској страни, наравно.

  Али, дозволите да информације којима располажете као и циљеви (они дугорочни и краткорочни) врло тешке и за многе трагичне операције у Укр. нису ни близу оних који пројекат ослобођења Украјине припремају већ неколико година.

  Зато би ваљало да се политичком и војном руководству РФ поклони дужно поштовање.

  Вас брине што је “репутација Русије и Путина у очима Запада достигла дно” а он Вас, како кажете, “изненади са новим дном” .

  Ваљало би да знате да сви значајнији противници Запада не само да немају “репутацију” кроз искривљена и прљава огледала њихове пропагандне машинерије, него су ови оклеветани, олајани (бољи израз) исмевани, дисквалификовани а неки и на најдивљчкији начин просто демонизовани.

  Низак рејтинг Владимира Владимировича у западним “медијима” је сигуран знак да он ради добар посао за интересе свога народа и државе, али и за интересе слободољубивог дела човечанства које се наситило робије под вашингтонском чизмом.

  Зато се немојте узрујавати, напротив, да се сами не бисте сврстали међу антипропагандисте и опадаче ВВП-а и РФ, можете написати нешто проницљивије и позитивније уместо да објављујете деривате деривата западне пропаганде.

  14
  2
 4. @ Don Quixote Прво да кажем да сам ја православни патриота и пријатељ Руског народа. Једно је народ а друго је политичар на врху државе и ја то не изједначавам.

  Моја ниска оцена и ниско мишљење о Путину није базирано на пропаганди, лажима и критеријумима западних злочинаца, већ на реалним и објективним критеријумима, а те оцене сам чуо и од руских патриота, као и од неких аутора овде на СтањуСтвари.

  По мом скромном мишљењу, Путин је требао:
  1) Да објави рат Украјини пре него што је операција започета. Овако, неком неупућеном, то све личи на операцију сличну инвазији Ирака, Либије, Сирије, итд. од стране САД.
  2) Да сачека са признањем независности области у Украјини. Овако, неком неупућеном, то све личи на признање слично признању лажне државе Косово од стране Запада.
  3) Да дозволи руској војсци да користи адекватну сили примерену ситуацији, а не да их ограничава и задржава са бескорисним “преговорима” са Украјинским марионетама, што они користе да се реорганизују и прегрупишу, док Запад то користи за пропаганду и санкције против Русије.

  Да је ово све урадио, а што није из разлога описаних у следећим параграфима, ситуација би била много другачија и повољнија за Русију. Много руских војника као и етничких руса је страдало само због овог ограничења које је Путин наредио. Сам Кадиров је јавно молио Путина да им дозволи да се боре како треба и споменуо је да му људи гину непотребно због вештачког ограничења, али је Путин остао при истом.

  Операција у Украјини ми се чини као нешто што Путин није хтео да уради, јер је већ једном оставио етничке Русе тамо на цедилу у 2014-ој да би се шепурио у Сочију (најмање 14000 руских цивила побијено 2014-2021), али овај пут није имао избора, јер су му вероватно генерали рекли да то више не може тако, јер ће сви Руси тамо бити или побијени или протерани (као у операцији Милошевић-Туђман-Марковић августа 1995-те), а НАТО ће инсталирати ракете на самој граници. Зато ово и изгледа килаво и отегнуто – скоро као Кадијевићева стратегија “крени-стани” са нацистичким сепаратистима у СФРЈ пре маја 1992-ге.

  Путин ми изгледа као руска верзија другосрбијанца, мада није аутошовиниста. Обожава Запад и провео је задњих 20 година називајући их партнерима. 5 пута је тражио да Русију приме у НАТО – злочиначку организацију која је побила милионе људи широм света. Нађите његов говор из 2018-те (SPIEF 2018) и чућете неке чудне 5-то ќолонашке / другорусијанске жеље – интергација Русије у западне системе и слично. Једино је задњих пар месеци мало променио тон према Западу, али и то ми изгледа усиљено и речено са тешким срцем – стара и дубока љубав (проистекла из огромног комплекса ниже вредности према Западу) тешко умире.

  Путин ми нити изгледа нити се понаша као православац, иако сам чуо да је крштен. Има неку црвену траку око руке а молио се и пред зидом са капицом за трећи храм. Одбија да уклони леш једног од највећих убица Руса и царске породице Романових са Црвеног Трга – Лењина, као и многе друге ствари.

  Олигарси су још увек главни у Русији – Путин је само уклонио пар најгорих а оставио 99% осталих. Ништа што је покрадено у доба Јељцина и Горбачова није враћено нити национализовано. Руска Банка није под контролом руске државе – да, добро сте прочитали.

  Када говорим о репутацији, то је нешто што Путин нон-стоп упропаштава. На пример, он да Западу неки ултиматум или стриктан услов, Запад каже не или га игнорише, а Путин онда сам попусти на различите начине и то га срозава у њиховим очима као и пред Ердоганом. Последњи пример је гас за рубље које је он сам практично напустио након што је Запад рекао не. Због таквог понашања, они већ 20 година понижавају и њега и Русију, али његов приступ се не мења. Њега чак и шиптари понижавају – РОСУ је претукла УНМИК војног представника Русије у лажној држави К. без икаквих консеквенци. Има заједнички војни пројекат са Еродганом, док Ердоган истовремено извози дронове којима се убијају етнички руси у Украјини. Листа оваквог понашања Путина према непријатељима и понижавања Русије које он дозвољава би заузела 10 страна.

  Такође, не треба заборавити и најмање три издаје срба од стране Путина: 1) помоћ Американцима 2000-те у обојеној револуцији, 2) разбијање СРЈ (помоћ сепаратистима у Црној Гори) и 3) повлачење руских трупа из РС и са КиМ.

  По мом скромном мишљењу, Лукашенко је једини прави вођа кога тренутно има Православни Свет. Да је он на челу Русије, свет би другачије изгледао. Белорусија је једина првославна земља у којој не вршљају стране организације, где издајници робијају, нема олигарха, привреда није нити уништена, нити покрадена, нити продана странцима у бесцење, итд, итд. Упоредите шта се десило у последњих 25 година са Србијом под слабићима и издајницима, а шта се десило Белорусији и видећете шта значи јак и способан вођа. Путин ми изгледа као особа са нарцисоидним поремећајем личности са додатком екстремног комплекса ниже вредности према Западу.

  Свако добро вам желим

  5
  8
 5. Поштовани @Анониман,

  Не сумњам да сте патриота и русофил, и разумем да наступате са такве позиције.

  Ваш је коментар подужи, па бих само споменуо следеће.

  Сами кажете да немате директних информација, и зато нагађате, али кроз то нагађање сте врло негативно оријентисани против ВВП.

  Затим, замерате што војна операција није боље осмишљена за “неупућене!

  Али зар је могуће да се сложена војна операција, која решава судбину 40 милиона људи, кроји и прилагођава према питању на шта ће “ова личити неупућенима”?

  Слично, никакав манир или стил војног деловања Војске РФ не би “умилостивио” пропагандистичке инфотровачнице са Запада.

  Преферирате објављивање рата — али то је беспредметно јер исти траје већ осам година, само је постојала непосредна опасност да се деси велика погибија цивила у Донбасу јер је украјинска страна сконцентрисала преко 50 хиљада трупа за напад. Операција Z је овај сценарио предухитрила.

  Једна од директива и циљева Z акције је минималан број цивилних жртава, чак по цену већих губитака на страни РФ. Ово ће бити запамћено као пример хуманости непознате у досадашњој историји војних дејстава. Зато, између осталог, операција Z није баш сасвим рат.

  Да би се повратиле вековне територије изгубљене распадом СССР-а треба времена и много труда, за сада првенствено на војном плану.

  Културне и козметичке промене (као што је уклањање нечијих балсамованих остатака испред Кремља) ће доћу у своје време.

  Свако добро. DQ

  10
  1
 6. @Анониман ,
  за аргументе чиста десетка . Све је тачно и лако проверљиво . Што се тиче војне акције , нисам експерт и мислим да би само војни стручњак могао да коментарише , мада мени као лаику делује траљаво и невероватно да 40 дана фашисти даноноћно убијају цивиле у Доњецку . То би само врхунски стручњак, можда, могао да објасни.

  4
  2
 7. Извињавам се,
  текст који сам управо прочитао , а мислим да би сви требало да га виде : http://fakti.org/rossia/ljuti-rusi-u-ukrajini-samo-superiorna-pobeda-jer-danasnji-hitler-vec-udara-kopitom

 8. Zz…

  «може да се плати у  л и п а м а  али је кусур у шљивама»
  , (нереализована) трансакција YU из 90иХ 

  Него, нешто је друго,

  Пред појаву CorONE (ново друго, није сарказам) у Русији актуелно (било), занимљива прича, 

  …«При проверке субъекта «Российская Федерация» оказалось, что, согласно регистру DUNS© Number 531298725, эта коммерческая структура имеет генерального директора – Медведева Дмитрия Анатольевича!…» 

  …»Руска Федерација има статус привредног друштва за управљање — које управља територијом, грађанима, правима РСФСР-а и правима СССР-а на основу неких тајних и незаконитих обавезаности успостављених између председника РСФСР Б. Јељцина, председника СССР М. Горбачова и суверена ВБ Елизабете II.
  У ствари, садашња РФ – то је британска прекогранична компанија (фактория) — са окупационом, колонијалном управом, као и сви њен саставни делови… «

  Све регистровано у Великој Британији. 

  Може да се потражи. Нет ради. Још увек. 

  По списку и «на лицу» — шта о стању каже Ивашов Л. Г, то је занимљива прича. 

  «Great ReZet» 

  (Раздача продовольствия. 1892 г. Автор: И.К.Айвазовский) 

  https://i.pinimg.com/originals/77/a3/72/77a372b82dc95dd6e920dd86ac884ac3.jpg 

  Нас и Руса…
   
  Прича има своје обе стране, 
   
  #
  https://cdn46.printdirect.ru/cache/product/f0/2f/5406762/crop/all/175z175_front_1249_0_0_0_b71c2cbe58d852e2c02aaa8f35eb.jpg  
   
   
  Од малопр(иј)е, 
   
  Руси се вакцинишу у проценту мањем од 5%, званично је истраживање у моменту када је Европа имала (исто званично) преко половине,
   
  RT преноси ауторски поглед, текст на енглеском, 
   
  https://www.rt.com/russia/521959-population-want-covid19-vaccine/ 
   
   
  Опет има тих (стотина и) петорки, то је збирно, веле, више милиона душа. 
   
   
  (Са друге, треће стране — ако би проценат рачунали са Кинезима … )
   

  Укорак смо с оним са чим не бисмо см(ј)ели бити, а међусобно (смо) у раскораку,  
   
  Ово јесу исти односи, разговор(и) и скоро исти коментари као негде (п р е т)прошле године, и (назад) даље, 
   
  Осим временске и просторне неподударности, постоје и друге. 
  Генерацијски и међугенерацијски. По ширини и  дубини. 
  Много деце средњошколаца, рецимо из Новог Сада, није било не на мору него ни у Београду. Е, сад може у ширину. 
  Дубину ћемо добити. Након казне. 
   
   
  https://2.bp.blogspot.com/-D1tb0dPFhCA/UYOgNLlrGKI/AAAAAAAAHzg/J93sBzEv6tY/s400/CX4K2755.jpg 
   
   
  Не познајемо се или се погрешно разумемо, што показује да се озбиљно радило на томе. 
   

   
    …“Но я прекрасно помню и без лент
  Как бабка не выбрасывала крошки…“
   

  3
  1
 9. ”Једна ласта не чини пролеће”
  Кинески бисер : ”Тек кад видиш комарца на својим тестисима схватиш да не можеш све бруталном силом да решиш”
  Руска пословица. ”Ко пробуди медведа за плес да зна да ће медвед одлучити кад је крај”
  Што више убедиш непријатеља да си му пријатељ то је сигурнија победа.
  св Николај Охридски и Жички: ”Пријатељу мој и непријатељу свој”

  6
  1
 10. @Зоран Драго ми је да сте нашли мој коментар корисним.

  На СтањуСтвари, из сличног угла, видите чланке следећа два аутора:

  Никола Н. Живкови – Архиве – Стање ствариhttps://stanjestvari.com/category/%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b5/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b0-%d0%b8%d0%b7-%d0%b6%d1%83%d0%bc%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0/

  Ања Филимонова – Архиве – Стање ствариhttps://stanjestvari.com/tag/%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

  Ван овог портала, ево један православни руски патриота који пише о петоколонашима у самом врху власти: Андрей Сошенко – Русская народная линия | ruskline.ruhttps://ruskline.ru/author/s/soshenko_andrej_vitalevich

  Поздрав

  4
  1
 11. Претходни коментар је систем погрешно форматирао из неког разлога – надам се да ће линкови доле бити форматирани као линкови а не као текст.

  @Зоран Драго ми је да сте нашли мој коментар корисним.

  На СтањуСтвари, из сличног угла, видите чланке следећа два аутора:

  Никола Н. Живковић – Архиве – Стање ствари
  https://stanjestvari.com/category/%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b5/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b0-%d0%b8%d0%b7-%d0%b6%d1%83%d0%bc%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0/

  Ања Филимонова – Архиве – Стање ствари
  https://stanjestvari.com/tag/%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

  Ван овог портала, ево један православни руски патриота који пише о петоколонашима у самом врху власти: Андрей Сошенко – Русская народная линия | ruskline.ru
  https://ruskline.ru/author/s/soshenko_andrej_vitalevich

  Поздрав

  3
  1
 12. @Анониман

  Људе које деле Ваше ставове у Русији зову “всепропальщики”. Не знам да ли је неко тај термин већ превео на Српски, али могло би се рећи “свејепропаловци”.

  4
  4
 13. @Марк Еугеникос @Don Quixote

  Рушење идола увек боли иделопоклонике као што су Путинољуби, Слобољуби, Регентољуби, Титољуби, Југољуби, и слични. Оне се инвестирају емотивно у идола, а онда када идол покаже своје право лице, они нападну онога који о томе само говори или извештава.

  Ја још увек чекам да било ко демантује доказима било шта наведено и поткрепљено чињеницама и изјавама људи као што су Кадиров. На пример, 90% Don Quixote поруке је у вези конфликта у Украјини са уношењем сумње, дискредитовањем моје личности, пројекцијама, померањем мете, скретањем теме, итд. итд, а остало је практично све прећутао, сем коментара у вези Лењиновог леша, где је рекао да су то културне и козметичке промене (да, добро сте прочитали) које ће то доћи у своје време. Прошле су скоро 22 године од када је Путин на власти. Ја се слажем да то време долази, т.ј. када Путин оде, балсамовани леш убице руса и царске породице ће бити склоњен, јер је Путин рекао 1) да се то неће десити за време његове владавине, 2) да је уклањање које се тражи акт вандализма и 3) питао се реторички која је разлика – неко поштује једно а неко поштује друго. То јест, Путин не види разлику између моштију светаца Божијих и балсамованог леша безбожног убице. Ова задња ствар показује и духовну „дубину“ и духовну „мудрост“ Путина.

  Испадима и брукањима Путина краја нема, па бих могао и да подсетим људе на његово указивање поштовања Тачију, као и сусрета са хрватским нацистом и сепаратистом Стипом Месићем, којим поводом је дао Хрватској (т.ј. НДХ2) плакету за њихову борбу против фашизма – јесте, добро сте прочитали.

  Поздрав

  6
  1
 14. @Анониман

  Врло је непристојно с Ваше стране да тумачите критике које смо Вам упутили Don Quixote и ја као идолопоклонство, тим пре што Вам за тако нешто нисмо дали никаквог повода нашим коментарима. То се на Енглеском зове strawman argument, нисам сигуран да ли постоји одговарајући израз на Српском. Пошто не можете да нападнете суштину поруке, нападате оног који ту поруку носи.

  Ви нисте навели никакве доказе, па нема шта да се демантује. Навели сте неколико аутора као ауторитете, али пошто свако има право на своје мишљење, не видим зашто би баш мишљењима тих аутора које сте изабрали требало дати више тежине него мишљењу било кога другог.

  Никола Н. Живковић је експерт за Немачку јер је тамо живео деценијама, али га то не чини експертом за Русију. Не знам ко је Ања Филимонова иако сам видео њене текстове на СтСт, па ако је то што има руско име чини експертом, молим. У самој Русији има безброј људи који имају различита мишљења о читавом низу тема, па је увек могуће изабрати некога чији ставови одговарају Вашим предрасудама.

  Говорите о некаквом повлачењу и поразу Путина у тренутку кад Русија отворено ратује са читавим западом; што би рекли Енглези, are we even on the same planet?

  О Вашем коментару који почиње са „По мом скромном мишљењу, Путин је требао: …“ смешно је и коментарисати. Апсурдна је идеја да Ви, са ограниченим знањем, приступу текућим информацијама, и уопште идејом о томе шта Русија треба да ради на стратешком плану, можете уопште да имате мишљење које може да служи било чему осим забави друштванца око кафанског стола. Не би Вам шкодило мало више скромности.

  3
  2
 15. @Анониман,
  господина Живковића и госпођу Филимонову пратим . Хвала Вам на адреси сајта госп. Сошенка , занимљиви су ми његови текстови и подржавам. Знате , код нас људи воле да имају „ вођу “ који је идеалан и коме желе да верују и то безрезервно (тада постају ирационални ) , па онда и најмању критику на његов рачун узимају к´ срцу . Постало је неписано правило да је Путин идеал и не сме ништа лоше да се каже о њему без обзира на десетине проверљивих и доказаних аргумената на које наравно нећете добити одговор јер једноставно и не постоји . Људи мисле да човек не може бити Русофил , а истовремено велики „Путинофоб „. Поздрав.

  4
  1
 16. @Зоран

  Да, господин Андреј Сошенко је сјајан и било би дивно да постоји његов еквивалент у Србији.

  Ја лично не волим термин “…фоб” јер то представља ирационални страх према нечему (нпр. страх детета од малог паука), а осећања према Русији и Србији нису ирационална, већ демонска мржња према православним. То је објашњење за “Зашто нас мрзе?”. Интересантно је приметити да сви који мрзе/раде против Србије и Русије су или безбожници или јеретици или незнабожци или отпадници.

  Ја мислим да је одбрана идола индиректна одбрана приватног света (куле у облацима) направљеног око идола а у који се идолопоклоник инвестирао. Зато када неко каже нешто што руши тај свет, идолопоклоник ступа у акцију која споља изгледа као одбране идола, а која је у ствари индиректна самоодбрана идолопоклоника. У корену свега лежи гордост – уместо да признају да су погрешили, да су нешо научили, и да су променили мишљење на основу нових информација и сазнања, они тону све дубље и дубље и даве се у својој гордељивости. Нека их Господ уразуми.

  Поздрав

 17. @Анониман

  Пошто сте за идолопоклонство прозвали Don Quixote-а и мене, а кажете да се у корену тога налази гордост, ево Вам још један пример гордости.

  Гордост је кад неко мисли да је позван или квалификован да Русима даје савете како треба ратовати. Такви се обично сматрају квалификованима да Ђоковића саветују како треба да игра тенис, Бајагу како да пише песме, Клинта Иствуда како да снима филмове, инжењере из Поршеа како да праве аутомобиле, програмере из Гугла како да праве алгоритам за претрагу, а моју баку како да кува. Пуна је Србија таквих паметњаковића.

  Када Вас Руси буду позвали да их саветујете, молим Вас немојте пропустити да нас све коментаторе на овом сајту о томе обавестите. Биће нам свима искрено драго.

  3
  2
 18. За оне који не говоре руски, а желе да прочитају чланке Господина Андреја Сошенка, можете користи врло добар Google преводилац у следeћа три корака 1) копирајте линк чланка или стране са листом чланака, 2) отиђите на https://translate.google.com/?hl=sr&sl=auto&tl=sr&op=websites и 3) унесите линк и притисните дугме стрелицу. Исти је процес и са Yandex преводиоцем, с тим што корак број два је следећи линк: https://translate.yandex.com/translate?lang=ru-sr Google преводи ми се чинe бољи.

  Поздрав

 19. Ево још један руски патриота Сергеј Глазјев, економиста и бивши саветник Путина – бивши, јер је говорио супротно од Чубаиса, Набулине и Кудрина.

  Сергеј Глазјев – званични сајт:
  https://glazev-ru.translate.goog/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sr&_x_tr_pto=wapp

  Сергей Глазьев – официальный сайт:
  https://glazev.ru/

  Поздрав

 20. @Зоран,

  Важно је напоменути да, колико ми се чини, идолопоклиника и другосрбијанаца у Србији има врло мало, али су врло гласни, а многи имају и приступ главним медијима. Идолопоклоници такође иде на предавања/трибине и дају коментаре у одбрану Путина или неког другог идола, иако то није директна тема. На пример, један од тих је рекао без да га је неко нешто питао “Ако ми не бранимо себе, Путин није дужан да нас брани.”, не спомињући да је Путин био један од главних сарадника Западних злочинаца у обојеној револуцији 2000-те у Србији, када је Србија и постала колонија са марионетама на челу, који је наравно не бране ни дан данас.

  Поздрав

Оставите коментар