Немачки неонацисти кренули у одбрану Украјине

Безбедносне снаге имају велики интерес да спрече излазак из земље екстремиста, подвукао је портпарол Министарства

Батаљон Азов (Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

БЕРЛИН – Немачке безбедносне власти дошле су до сазнања да је више немачких неонациста кренуло на пут у Украјину да се прикључе борби украјинских власти.

Према писању немачких медија, ради се о десетинама људи из десничарско-радикалног окружења, који су већ на борбеним линијама или имају намеру да тамо отпутују.

Дванаест неонациста из Немачке већ се вратило из Украјине, тврди сајт „Цајт”, преноси Танјуг.

Један неименовани портпарол Министарства унутрашњих послова у Берлину истиче да је један мањи број десничарских екстремиста укључено у борбе, а да остатак жели да са лица места извештава, односно наводно да пружа помоћ.

Дојче веле: „Азов“ – мит о националистичким борцима из Маријупоља

„Безбедносне снаге имају велики интерес да спрече излазак из земље екстремиста”, подвукао је портпарол Министарства, додајући да је пар особа које су службе пратиле спречено у одласку у Украјину.

Медији подсећају да је овај развој веома шкакљив узимајући у обзир чињеницу да Кремљ рат правда „денацификацијом” Украјине.

Такође се подсећа да је 2013. и 2014. године, када је дошло до свргавања проруског председника Украјине Виктора Јануковића, више десничарских група основано, које су потом наводно расформиране.

Поједини десничари, додају медији, су морали да одговарају за ратне злочине у источној Украјини, али украјинска војска у рату против Русије ослања се и на „Азов” батаљон, који важи као ултранационалистички и неонацистички.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар