Политика: „Црно сунце” сија у Украјини

Нацистички симбол на униформама појединих украјинских војника, који је објавио чак и НАТО, игром случаја дао је и симболично објашњење Путинове денацификације Украјине

Нацистички симбол „црно сунце” (Фото: Википедија)

Један детаљ на униформама украјинских војника, тешко уочљив и препознатљив само упућенима, покренуо је ових дана полемику на друштвеним мрежама, а потом и у медијима, да ли заиста треба денацификовати украјинску војску, како то захтева Владимир Путин. Захваљујући фотографијама украјинских војника са симболом „црно сунце”, које су почеле да се појављују на друштвеним медијима, а за објављивање једне од њих заслужан је управо НАТО, покренута је расправа о употреби овог нацистичког симбола и томе како се он нашао на униформама украјинских војника. Тако је три недеље после почетка рата у Украјини Путинов циљ денацификације украјинске војске добио своје конкретно објашњење.

Желећи да женама из Украјине честита 8. март, НАТО је на свом твитер налогу објавио колаж фотографија жена које обављају различите послове. На једној слици налази се девојка која на униформи носи симбол „црног сунца”, „сунчаног точка”, који су користили нацисти и у неким својим обредима сатанисти. Састоји се од два круга у којима је симетрично распоређено дванаест симбола сунчевих зрака, сличних симболима које је користио СС у свом логотипу. Поштo су реаговали корисници на „Твитеру”, упозоравајући да је то нацистички симбол, НАТО је твит уклонио са свог налога. Портпарол алијансе је за Би-Би-Си, који је први објавио ову вест, рекао да је објава с фотографијом, која је преузета из архиве једне међународне организације, уклоњена када су схватили да „садржи симбол који не можемо да потврдимо као званичан”.

НАТО за Дан жена објавио слику Украјинке у униформи с неонацистичким симболом

На другој фотографији, коју је направила украјинска фото-репортерка Анастасија Власова, а на „Твитеру” је објавио „Гети имиџиз”, симбол „црног сунца” се види на опреми украјинског војника који помаже при евакуацији цивила у близини Кијева. Британска агенција пише да симбол у другачијим верзијама користе различите културе широм света, међу њима древне нордијске и келтске заједнице. Такође, цитира америчку организацију АДЛ, која се бори против антисемитизма, да се не сме одмах претпоставити да симбол нужно означава расизам или „белу надмоћ”, али да „црно сунце” јесте један од неколико европских симбола које су преузели нацисти у покушају да створе идеализовану аријевску расу.

Би-Би-Си наводи и извештај организације за заштиту људских права „Фридом хаус”, у ком се наводи да се „црно сунце” често користи у Украјини као симбол екстремне десничарске идеологије и да је саставни део војних ознака батаљона „Азов”, „националистичког батаљона који се борио против проруских сепаратистичких група на истоку земље”. Овај батаљон су у почетку чиниле добровољне екстремне снаге, али је потом уврштен у редован састав украјинске армије, а наређења прима од команданата Националне гарде.

Вашингтон пост: Неонацисти користе рат Русије у Украјини у своје сврхе

Симбол „црног сунца” користе неофашисти, неонацисти, екстремне десничарске организације и припадници група и покрета који сматрају да је бела раса надмоћна и једина вредна опстанка. Симбол се често појављује на њиховим заставама, мајицама, постерима, веб-страницама и у екстремистичким публикацијама које се доводе у везу с таквим групама. Подаци указују да савремене екстремно десничарске групе овај симбол често називају и „сунчани точак”.

Историјат каже да је Хајнрих Химлер – командант СС јединица и други најмоћнији човек нацистичке Немачке, који је био задужен за осмишљавање и руковођење спровођењем „коначног решења јеврејског питања” – заслужан за увођење овог симбола као нацистичког. Он је 1933. године купио замак Вевелзбург у близини Падерборна у Немачкој како би у њему направио ексклузивни центар СС-а. Химлер је наредио да се замак прошири и обнови у церемонијалне сврхе. Тада је на белом мермерном поду „генералске дворане” направљен овај симбол са 12 тамнозелених гранитних „сунчевих зрака”, попут оних који су кориштени у логотипу СС-а.

„Црно сунце”  у замку Вевелзбург (Извор: Википедија)

После Другог светског рата бројне групе и појединци крајње деснице користили су овај симбол у својој пропаганди. Један од таквих примера је и терориста Брентон Тарант, који је 2019. године током молитве у џамији напао вернике у аустралијском граду Крајстчерчу, убивши 51 особу и ранивши њих 40.

Биљана Митриновић Рашевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. То је старословенски знак „Коловрат“, који су нацисти злоупотребили да би себе представили као Аријевце првобитну расу. Коловрат означава бескрајан круг рођења и смрти код старих словена.

  13
 2. Срле Тачно тако. А „сунчани точак“ је „соларни точак“(равнокраки крст у кружници) , старословенска руна, и означава ред, закон, религију, светост. Е сад, што претходно поменуто смета онима,(да их опет не помињем) који су све супротно од тога, то је разумљиво. Чест је мотив у фрескопису наших храмова, а може бити и део пластике на фасадама наших средњевековних цркава.(о Божићу прошле године видео сам га у фрескопису централне куполе новосаграђеног Обреновачког храма) Када смо код симбола, занимљиво је да је симбол ВСУ крст, а МО Рф и даље пентаграм(мења боје у последње време, али и даље остаје, на летелицама, на пример). Има и ту простора за размишљање.

  6
  2
 3. Mala korekcija prethodnih komentara. ‘Crno sunce’ ne moze biti ‘staroslovenski simbol’ posto je termin ‘Sloveni’ relativno mlad (potice iz 6-7. v.ne), dok je sam simbol barem 6-7000+ godina stariji. Mogao bi se koristiti termin ‘proto-Sloveni’ ili jos jednostavnije I preciznije ‘Srbi’. Svastika je bila jedno ‘slovo’ u vincanskoj azbuci. Najstarije ime Slovena je bilo ‘Srb’. Njegovo znacenje je ‘srodnik’ ili ‘pripadnik iste rase’. Srpska rec ‘rasa’ (koju su Englezi preuzeli kao – ‘race’) I ‘Srbin’ imaju isto znacenje. Moderni balkanski Srbi I luzicki Srbi su zadrzali svoje izvorno ime. Dakle, kada se govori o npr. ‘Arijevcima’ ne moze se govoriti da su to bili Sloveni ali bi mogli reci – ‘pra-SLoveni’ ili ‘Srbi’. Izgleda da cemo jos dugo cekati da se neki ‘zvanicni’ istoricar osmeli da progovori nesto o ovome. Takodje bi me interesovalo na sta su pojedini autori mislili kada su pisali da su Srbi (I Rusi) zavetni narodi. Da li su makar pomislili na vise-hiljadugodisnju istoriju svojih predaka pre disanja na trsku ili su uracunali samo one koji su se pojavili posle toga?

  11
  2
 4. @Disanje na trsku

  Наравно да јесте заветност која прожима и сажима хиљаделетње Памћење Србског Битија и Суштог, поштовани и врли. Кратки дах Смисла који је собом подразумевао и вртложио гутљај воде у “ дисању на трску „, од којег се загрцне историјска свест и чувство чудесног и тајанственог трајања Србља, добио је дубину ( вертикалу ), словесност и угаони камен са Православљем, са савијањем Неба да се Бог јави у телу. Кенозис Творца Србска је Метаноја, преумљење и корењење, најслободноје и најистинитије, најправедније Оплемењивање Тројичним Смислом, илити кратко речено – Платон је био већи Србин од Аристотела…

  5
  2
 5. Zoran Nikolic (Valjevo)

  Kada pobedi ova „nasa“ opcija, za jedno 250 godina, tek onda sledi borba, da l’ se vracamo u srednji vek ili kenozoik! Ne Platon protiv Aristotela, vec Isus protiv Dazboga!

  5
  2
 6. @Ovde, ovde i ovde
  Када дође “ Одбрана и последњи дани „, за једно 250 година, певушићу Вам – Кенозоик није за мене, рекох ти, Ви сте рођени за такве ствари… А сви који су Дазбогом слутили Сина Бога Живога, и познали предукус Спасења, певушиће мени – Монаси ( Почивши Влада у несмењу је песму означио као Моја си, но ови што буду певали, они ће смети… )

  5
  1
 7. Pitanje je, I bice interesantno videti koliko dugo ce potrajati ova šizofrena situacija kada genetske, lingvisticke, arheoloske I antropoloske cinjenice nazivaju pseudonaukom oni koji nemaju na svojoj strani ni jednu jedinu cinjenicu. Cesto sam se pitao kakav je to strah koji sprecava nase zvanicne ‘inteligente’ da makar radi pukog kontriranja, koje je kod nas sveprisutna sportska disciplina, prozbore nesto o svojim davnim precima, posto smo poznati kao civilizacija koja vec deset hiljada godina iskazuje postovanje prema duhu svojih predaka. Nisu slucajno Englezi preuzeli srpsku rec ‘gost’ I napravili svoje reci ‘ghost’ I ‘guest’. Jos uvek se kod nas (pogotovo u ruralnim krajevima) na slavama toplo prima putnik namernik za koga se predpostavlja da nosi duh predaka ili se posle sahrana, za stolom ostavlja prazno mesto za duh pokojnika. Mnogi od tih ‘inteligenata’ se cak tretiraju kao rodoljubi a neki istoimeni casopisi I sajtovi se trude da slucajno ne procuri u javnost nesto sa velikim slovom B u sred reci.

  Ovi dogadjaji u Ukrajini nam pomalo bacaju svetlost I na to. Vidimo da se cak I Putin čudi tamo necemu a vidimo I kako u praksi izgleda ‘kenselovanje’. Upravo je to mozda glavni strah nasih ‘inteligenata’, znatno pojacan sopstvenom autocenzurom, da ce biti ‘kenselovani’, pa makar to znacilo samo da nece biti reizabrani na fakultetu ili akademiji. A sto se tice proslosti, ne moramo ici natrag do kenozoika vec npr do ne tako davne rane ‘Vizantije’, zapadne rimske imperije, ‘anticke’ Grcke, pocetaka hriscanstva, Aleksandra Velikog, Homera, Odiseja, Konstantina, Dioklecijana, Justinijana, Spartaka, Arijevaca, Sanskrita I Rg Veda…Enormnost falsifikata I lazi u kojima zivimo je svima ocigledna. Tu ni Herkulovsko ciscenje štala istorije ne moze mnogo pomoci pa verovatno tu mnogi vide uzaludnost otpora pa se cvrsto drze svoje sinekurice. Ipak, ima I onih koji drugacije misle.

  7
  1

Оставите коментар