Габријел Ескобар: Црна Гора да потпуно забрани Спутњик и РТ

Црна Гора треба да следи вођство ЕУ и да у потпуности примени санкције на РТ и Спутњик, који шире опасне дезинформације и пропаганду у покушају да оправдају Путинов ничим изазван рат, рекао Ескобар

Габријел Ескобар (Фото: Танјуг – Н.Т.)

ПОДГОРИЦА – Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар позвао је данас Црну Гору да следи руководство ЕУ и да у потпуности примени санкције на медије „Раша Тудеј” (РТ) и Спутњик, због, како је навео, обмањујућих чланака и ширења дезинформација.

Ескобар је за подгоричке „Вијести” подсетио да су организације за надзор медија због тога критиковале РТ и Спутњик.

„Црна Гора треба да следи вођство ЕУ и да у потпуности примени санкције на РТ и Спутњик, који шире опасне дезинформације и пропаганду у покушају да оправдају Путинов ничим изазван рат”, рекао је Ескобар.

EU očekuje od Crne Gore da zabrani emitovanje RT i Sputnjika

Сједињене Државе су, како је казао, са задовољством виделе да све владе Западног Балкана подржавају Украјину и гласају за специјалну резолуцију Генералне скупштине УН против руске инвазије.

Влада Црне Горе, која се придружила санкцијама Европске уније (ЕУ) против Русије, још није донела потребне одлуке да би их спровела у пракси. Црна Гора је од 4. марта затворила ваздушни простор за руске авионе, али није забранила руске државне медије.

Влада се још није изјашњавала по питању замрзавања руске имовине у Црној Гори.

Почетком прошле седмице Влада Руске Федерације уврстила је Црну Гору на списак страних држава и територија које „врше непријатељске радње против Русије, руских правних и физичких особа”.

Ескобар је рекао да погрешна идеологија покреће Кремљ да успори и спречи евроатлантске интеграције Балкана.

Јутјуб блокирао РТ и Спутњик у Европи, недоступан и канал српског Спутњика

„Путин не прихвата поредак заснован на правилима која владају светом од Другог светског рата да земље треба да имају могућност да бирају сопствену спољну политику и да праве сопствене савезе. Његов рат против Украјине је рат против те премисе. Та иста погрешна идеологија је оно што покреће Кремљ да успори и спречи евроатлантске интеграције Балкана”, рекао је Ескобар.

Он је то рекао одговарајући на питање колико је јак утицај Русије на Западном Балкану.

Према његовим речима, Русија је дуго била дестабилизујућа сила и извор дезинформација на Западном Балкану.

Као пример је навео да је, како каже, Русија подржавала покушај државног удара у Црној Гори 2016. и сталне напоре да се подстакну тензије у Босни и Херцеговини”.

Спутњик Србија поново доступан на територији Србије и Републике Српске

„Црна Гора остаје привлачна мета за Москву. Сједињене Државе које раде са евроатлантским партнерима треба да унапреде наше колективне напоре да се супротставе Путиновим непријатељским акцијама, посебно употреби хибридног ратовања, као што су сајбер напади и дезинформације”, казао је Ескобар, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар