Ник Ђељошај: Албанац Дритан Абазовић мандатар – победа грађанске Црне Горе

Велики хендикеп новој влади биће учешће СНП-а, партије која се препознаје као просрпска и проруска, сматра аналитичар Златко Вујовић

Дритан Абазовић (Извор: Печат)

ПОДГОРИЦА – Велика победа грађанске Црне Горе је то што је мандатар за председника Владе Албанац Дритан Абазовић, изјавио је председник Албанске алтернативе Ник Ђељошај. Додао је да је концепт мањинске владе скоро завршен и посланици ће у Скупштини, гласајући за или против, показати свој однос према мањинама, али и према европском путу Црне Горе.

„Неки би због фотеље можда Црну Гору пребацили у Чачак, да не кажем Загреб, можда се због тога све одложило. Имао сам разговоре ових дана с мандатаром, ја сам схватио да је концепт мањинске владе скоро завршен и да се очекује да у наредним данима мандатар упакује све што треба и да упути иницијативу да се сазове Скупштина како би се изабрала нова влада. Надам се да ће имати широку подршку у Скупштини”, рекао је црногорској телевизији Ђељошај.

Казао је да ће се при гласању нове владе „видети које су структуре које подржавају европски пут ка Црној Гори и на тај начин ћемо видети однос према мањинама у овом концепту”. Оценио је да је неприхватљиво да „од једног човека зависи да ли ће се сазвати Скупштина”.

Ник Ђељошај (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Док Абазовић разговара о кадровским решењима у будућем кабинету, „политички шаптачи” из разних невладиних организација и институција „опште праксе”, састављају тим и нуде мандатару, они други критикују могућа решења, иако се још не зна да ли ће бити уважени услови Социјалистичке народне партије (СНП) да у будућој мањинској влади не могу бити представници Демократске партије социјалиста – без чијих гласова не може бити изгласана влада. Онима који нису спремни да осуде агресију Русије на Украјину није место у влади. Ни СНП неће бити део владе ако у њој буду кадрови Социјалдемократа, као и Социјалдемократске партије.

Политички аналитичар Златко Вујовић упозорио је новог мандатара да се „мора водити рачуна да у влади већину не представљају они који су спремни да спроводе политику председника Србије Александра Вучића”.

„У влади мора постојати јасна процрногорска већина, а у сектору безбедности не смеју да се нађу руски и српски играчи као што је био случај с одлазећом владом. СНП, као услов за улазак у мањинску владу, мора се прецизно изјаснити о руској инвазији на Украјину”, рекао је он.

Вујовић је навео да ће „велики хендикеп новој влади бити учешће СНП-а, као партије која се препознаје као просрпска и проруска”.

Црна Гора: СНП иде у мањинску Владу

Реч је о партији чије је руководство, а и чланство, далеко од онога што представљају Европска унија и НАТО, а што чини стратешку оријентацију Црне Горе.

Вујовић тврди да се, уколико се СНП буде бавио Темељним уговором, пописом и „Отвореним Балканом” као „превазиђеном идејом”, новој влади не пише добро. Додао је да се Темељни уговор може потписати са Српском православном црквом само ако се истовремено потпише и са НВО Црногорском православном црквом, која је „системски дискриминисана”.

„Нова влада мора бити фактор стишавања политичке кризе, а не узрок нових деоба”, поручио је потпредседник Скупштине Страхиња Булајић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Даа.. И одмах увео санкције врху Рф(неће моћи да заспе због тога), па и Рамзану.. Мислим се, ако ли вам дођу тамо само Чечени, пливаће те ви преко Јадрана.. 🤣 и још ћете се утркивати..

  2. У грађанској Црној Гори мандатар ће бити Албанац Абазовић! По чему је то победа грађанске Црне Горе? Зашто је у грађанској држави важно нагласити да ће мандатар били Албанац, па је она онда грађанска, а кад би мандатар био нпр. Србин или Црногорац, не би била грађанска?! Зар не би требало рећи да ће мандатар бити грађанин Абазовић?

    13

Оставите коментар