ЕУ одбацила захтев Украјине за брже чланство у Унији

Нема сумње да Холандија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји, поручио холандски премијер Марк Руте после самита ЕУ у Паризу

Фото: Pixabay 

ПАРИЗ – Лидери ЕУ са самита у Паризу поручили су да „признају европске тежње и европски избор Украјине”, а Кијеву, уместо убрзане процедуре приступања, нуде „јачање веза и продубљивање партнерства”, јавља Танјуг.

У саопштењу након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ позивају се на Споразум о придруживању потписан са Украјином 2014. године и наводе да је задатак Европске комисије да изради мишљење о украјинској кандидатури за чланство у ЕУ „у складу са релевантним одредбама европског устава”.

„Очекујући ово и без одлагања, ми ћемо даље ојачати наше везе и продубити наше партнерство како бисмо подржали Украјину на њеном европском путу. Украјина припада нашој европској породици”, наводи се у заједничком саопштењу ЕУ лидера.

Урсула фон дер Лајен: Украјина треба да постане чланица ЕУ

ЕУ 27 у Паризу су поновили став да Украјина као независна и суверена земља има право да бира своју судбину.

О томе да Украјина не може да рачуна на тражени убрзани процес приступања ЕУ, отворено су говорили холандски и белгијски премијери, Марк Руте и Александар де Кро.

„Нема сумње да Холандија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји”, поручио је Руте. Де Кро подсећа да процес придруживања захтева „много реформи” и да сви кораци у том процесу морају да буду имплементирани. „У супротном, земља ће ући неприпремљена у ЕУ”, каже Де Кро.

Белгијски премијер, након расправе о Украјини у Версају, додаје да би „било погрешно затворити врата Украјини” и позива на учешће Кијева на „неким од европских састанака по одређеним темама”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар