Аналена Бербок у Београду: Немачка и Србија нису хтеле рат, на то се одлучио Путин

Док смо ми изабрали пут изградње, Путин покренуо кампању разарања. У нашем суседству се бомбардују породилишта, школе, куће… Важан је сигнал што је и Србија рекла да ће примити избеглице, рекла Бербокова

Аналена Бербок (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок поручила је да ће Немачка бити присутнија у будућности на Западном Балкану и најавила да ће се званични Берлин, након избора у Србији, залагати да се постигне свеобухватни споразум у дијалогу Београда и Приштине.

Бербокова је, након разговора са председником Александром Вучићем, рекла да је имала отворене, искрене и разговоре у духу поверења и поручила када је реч о рату у Украјини да сви који деле заједничке вредности не могу стајати по страни и да у овом тренутку морају имати јасне ставове и то не само унутар Европе већ и међународне заједнице.

Она је указала да се Србија креће са великим амбицијама европским путем, и да Србија и Немачка имају много заједничких пројеката.

Александар Вучић и Аналена Бербок у Београду (Фото: Инстаграм/@buducnostsrbijeav)

Подсетила је да у Србији послује велики број немачких компанија, које су створиле радна места, и производе робу која се често и враћа у Немачку.

Међутим, указала је да у Европи поново влада рат, нешто што ни Србија ни Немачка нису хтеле, већ се на то одлучио председник Русије Владимир Путин.

„Док смо ми изабрали пут изградње, Путин је покренуо беспримерну кампању разарања. У нашем суседству се бомбардују породилишта, школе, куће, влада глад. Два и по милиона људи бежи од рата у суседне државе. Сматрам да је важан сигнал што је и Србија рекла да ће примити избеглице“, навела је она.

Додаје да сви који деле заједничке вредности не могу стајати по страни.

„Наше две земље су погођене на посебан начин јер имамо блиске везе са Русијом. Али у овом тренутку морамо наћи јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице. Приступање ЕУ значи и спремност на усаглашавање са позицијама Уније“, поручила је Бербокова.

Подсетила је да је Генерална скупштина УН јасно осудила „руску агресију“, и додала да је у Немачкој запажен став Србије с тим у вези. Указала је да циљ те осуде није било руско становништво, већ Путин и људи који му помажу у ратном походу.

Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

Нагласила је да је важно имати јасан став, а не окретати главу.

„Људи на Балкану знају шта значи рат, колико је драгоцен мир. Морамо се супротставити размишљању да се насилно могу мењати границе. Морамо радити активно на мирној будућности Балкана“, нагласила је она.

„Потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине“

Поручила је да је потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине.

„Немачка жели допринети да се после избора састану владе Београда и Приштине и предузму конкретне кораке за постизање свеобухватног споразума“, најавила је она.

Истиче да је битно супротставити се и угрожавању територијалног интегритета БиХ, јер је то претња по стабилност региона.

„Стабилност и демократија су основни услови за економски развој. На томе желимо да радимо заједно“, подвукла је она.

Поручила је да Немачка жели да да свој допринос на развоју Западног Балкана.

Аналена Бербок: Косово урадило своје, сада ЕУ треба да уради свој део о либерализацији виза

Подсетила је да у оквиру Берлинског процеса постоји четири спремна споразума који треба да се усвоје.

Нагласила је да Западни Балкан остаје кључни приоритет Немачке и да Берлин жели да Србија постане пуноправни члан ЕУ.

„Убеђени смо да грађани Србије имају исто право на живот у слободи, безбедности, миру, у нашем заједничком дому – Европи. Зато су потребне реформе пре свега у области владавине права, где ћемо Србију подржати снажно. Моја порука у Сарајеву, Приштини и сада у Београду је да ће Немачка показати снажнију присутност на Западном Балкану“, рекла је она.

Указала је да је с тим у вези успостављена функција специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан, коју је преузео Мануел Сарацин.

Мануел Сарацин (Фото: Youtube/ Europäische Bewegung Deutschland)

„Он ће бити моје око и ухо у региону, побринуће се да Западни Балкан добије у наредном периоду сву нашу пажњу“, рекла је она.

Поручила је да две земље имају и добру билатералну сарадњу, а на даљем развоју те сарадње ће радити.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 11. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Ana moja golubice ZELENA.
  G-din Šojgu nije Žukov.
  On neće LIČNO doći pred RAJHSTAG.
  Poslaće ti pismo ( ukoliko bude potrebno), u kom piše:

  Leti,leti patka preko reke ODRE, i na GLAVI nosi pismo u kom piše:

  NE VIDIM TE VIŠE.

  15
  1
 2. Љигавац дочекао љигавушу, па су излучевине јако велике. И јако смрде.

  11
  1

Оставите коментар